Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Anemija je stanje kada vase telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Ovo stanje je uglavnom uzrokovano gubitkom krvi, unistavanjem crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnoscu vaseg tela da stvori dovoljno istih.
Sadrzaj:
Postoji mnogo vrsta anemije. Najcesca vrsta je anemija sa nedostatkom gvozdja.
Crvene krvne celije sadrze protein zvan hemoglobin. Hemoglobin je pun gvozdja. Bez dovoljno gvozdja, vase telo ne moze da stvori hemoglobin koji mu je potreban za stvaranje dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koja trebaju da isporuce krv bogatu kiseonikom u sva tkiva vaseg tela.
Nedostatak folata i vitamina B-12 takodje moze uticati na sposobnost vaseg tela da stvara crvene krvne celije. Ako vase telo ne moze pravilno da obradi B-12, mozete razviti pernicioznu anemiju.
Dijeta bogata gvozdjem, vitaminom B i vitaminom C, vazna je ako imate anemiju. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o dodavanju suplemenata.
Lecenje anemije cesto ukljucuje promene u ishrani. Najbolji plan ishrane za ljude sa anemijom ukljucuje hrana bogata gvozdjem i drugim vitaminima neophodnim za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Takodje treba da sadrzi hranu koja pomaze vasem telu da bolje apsorbuje gvozdje.
U hrani postoje dve vrste gvozdja: hem i nehem.
Hem gvozdje se nalazi u mesu i morskim plodovima. Gvozdje bez hema nalazi se u biljnoj hrani. Vase telo moze da apsorbuje obe vrste, ali hem gvozdje se lakse apsorbuje.
Preporuceni dnevni unos gvozdja je 10 miligrama za muskarce i 12 miligrama za zene.
Iako je unos gvozdja u stanju anemije individualan, vecini je potrebno 150 do 200 mg elementarnog gvozdja dnevno.
Iako svako moze da razvije anemiju zbog nedostatka gvozdja, neki ljudi imaju veci rizik. Lekar vam moze reci da li imate faktore rizika koji povecavaju sanse za anemicnost. Nekoliko stvari koje povecavaju rizik od razvoja anemije sa nedostatkom gvozdja su:
-zenski pol
-biti vegetarijanac
-cesto davanje krvi
-imati 65 ili vise godina
Ozbiljnost i simptomi anemije sa nedostatkom gvozdja variraju od osobe do osobe. Vase stanje je mozda tako blago, da se simptomi ne primecuju, dok neki mogu uticati na vas svakodnevni zivot.
Neki simptomi anemije sa nedostatkom gvozdja su:
-Umor
-Slabost
-Glavobolja
-Bleda koza
-Vrtoglavica
-Hladne ruke i noge
-Lomljivi nokti
Ako ste nedavno imali bilo koji od ovih simptoma, pokusajte da date svom lekaru okvirni vremenski raspored kada su poceli, koliko dugo su trajali i da li ih jos uvek imate.
Neki primeri komplikacija anemije sa nedostatkom gvozdja su:
-Srcani problemi poput nepravilnog rada srca
-Kod trudnica, prevremeni porodjaja i mala porodjajna težina
-Povecana podloznost infekcijama
Vas lekar ce vam mozda predloziti nekoliko promena u nacinu zivota koje bi mogle da vam pomognu da ubrzate lecenje. Jedna od najcescih promena u nacinu zivota koja se preporucuje osobama sa anemijom nedostatka gvozdja je dijeta bogata gvozdjem napravljena od strane nutricioniste.
Nijedna hrana nece izleciti anemiju, ali jedenje zdrave hrane, poput lisnatog povrca, oraha i semenki, morskih plodova, mesa, pasulja i voca i povrca bogatim vitaminom C moze vam pomoci da dobijete gvozdje potrebno za lecenje anemije.
Obavezno razgovarajte o dodavanju suplementa sa svojim lekarom ili nutricionistom, jer je tesko dobiti dovoljno gvozdja samo ishranom.
Kada sledite plan ishrane za anemiju, upamtite ove smernice:
Lisnato zelenilo, narocito tamno, jedan je od najboljih izvora nehemskog gvozdja. To su: spanac, kelj, blitva.
Medjutim neko lisnato povrce poput spanaca, moze da sadrzi i oksalate, koji ometaju apsorpciju gvozdja. Zato ukoliko imate anemiju, nemojte se oslanjati samo na nehem izvore gvozdja.
Sve vrste mesa sadrze hem gvozdje. Crveno meso, jagnjetina i divljac najbolji su izvori. Piletina I ostala zivina imaju manje kolicine.
Jedenje mesa sa nehem hranom, poput lisnatog zelenila, zajedno sa vocem bogatim vitaminom C moze povecati apsorpciju gvozdja.
Neki plodovi mora sadrze hem gvozdje. Skoljke kao sto su ostrige, jakovljeve kapice, rakovi i skampi su dobri izvori. Vecina riba sadrzi gvozdje.
Ribe sa najboljim nivoom gvozdja su: tunjevina u konzervi ili sveza, skusa, mahi mahi, smudj, losos i sardine.
Mnoge vrste oraha i semenki su dobar izvor gvozdja.
Ovo su neki od orasastih plodova i semenki bogatih gvozdjem: seme bundeve, indijski orah, pistaci, seme konoplje, pinjoli, suncokret.
Mahunarke su dobar izvor gvozdja i za vegetarijance i za one koji jedu meso.
Evo primera mahunarki koje su bogate gvozdjem: leblebije, soja, grasak, pasulj.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow