Avokado

0 Comments

Nutricionisti i naucnici  smatraju avokado vrlo zdravim, jer je bogat hranljivim sastojcima i zdravim mastima. Neki  takodje veruju da su zdrave masti u njemu savrsene za mrsavljenje. 

 

AVOKADO

 

Da li avokado zaista pomaze mrsavljenju ili ga otezava? Saznajte u nastavku ovog clanka.

 

Nutritivne vrednosti 

 

Avokado je odličan izvor nekih vitamina, minerala, zdravih masti i vlakana. 100 grama ili oko pola avokada sadrzi: 

 oko 160 kalorija 

 Vitamin K: 26% preporucene dnevne doze 

Folat: 20% preporucene dnevne doze 

Vitamin C: 17% preporucene dnevne doze  

Kalijum: 14% preporucene dnevne doze 

Vitamin E: 10% preporucene dnevne doze 

avokado

 

Avokado takođe sadrzi prilicnu kolicinu niacina, riboflavina, bakra, magnezijuma, mangana i antioksidansa. Avokado sadrzi malo ugljenih hidrata i odlican izvor vlakana. Svaka porcija sadrzi samo 9 grama ugljenih hidrata, od kojih 7 grama dolazi iz vlakana. Za razliku od vecine drugog voca, avokado ima relativno puno masti – oko 15%. 

Zdravstveni benefiti

 

Avokado sadrzi puno masti zdravih za srce

 

Za razliku od drugog voca, avokado je veoma bogat mastima. U stvari, 77% njegovih kalorija dolazi iz masti.

Avokado sadrzi uglavnom mononezasicene masti, plus malu kolicinu zasicenih masti i polinezasicenih masti. Veci deo mononezasicenih masti su zapravo oleinska kiselina, ista masna kiselina koja se nalazi u maslinama i maslinovom ulju. Ova vrsta masti se smatra vrlo zdravom.

Brojne studije su povezale oleinsku kiselinu sa zdravstvenim prednostima, poput smanjenja upale i manjeg rizika od razvoja srcanih bolesti.

Nekoliko studija je takodje pokazalo da zamena nekih zasicenih masti u ishrani mononezasicenim mastima ili polinezasicenim mastima moze dovesti do zdravstvenih koristi. Te prednosti ukljucuju bolju kontrolu secera u krvi i smanjenje nivoe lošeg  holesterola. Jedna studija uporedjivala je ishranu sa umerenim unosom masnoce koja sadrži ili avokado ili ulja sa visokim sadržajem oleinske kiseline. Ishrane koja je sadrzavala avokado poboljšala je nivo lipida u krvi cak i vise nego ishrana sa uljima sa visokim sadrzajem oleinske kiseline.

Ishrana sa avokadom takođe je smanjil losi holesterol za 10%, a ukupni holesterol za 8%. Takodje avokado sadrzi skoro 20 puta vise fitosterola rastvorljivih u mastima od ostalog voca. Fitosteroli su biljna jedinjenja za koja se veruje da imaju pozitivne efekte na zdravlje srca. 

 

Avokado vam može pomoci da se osecate siti duze

 

avokado

Hrana bogata mastima ili vlaknima moze vam pomoci da se  osecatee sitije i zadovoljnije nakon jedenja.

To je delimicno zato sto masnoce i vlakna usporavaju oslobadjanje hrane iz zeluca. Avokado sadrzi puno masti i vlakana, sto znaci da treba snazno da utice na osecaj sitosti. Jedna studija proucavala je kako jesti obrok koji je sadrzavao avokado uticao na apetit gojaznih ljudi.

Ljudi koji su pojeli pola avokada sa svojim ruckom imali su smanjenu zelju da jedu i do pet sati, iako je efekat bio najjaci u prva tri sata. Takodje su se ucesnici osecali zadovoljnijim za 23% nakon obroka koji je sadrzavao avokado, u poređenju sa onim kada su jeli kontrolni obrok bez njega.

Ova svojstva mogu uciniti avokado dragocenim alatom kada su u pitanju regulacija apetita i gubitak kilograma. 

 

Avokado moze da pomogne u odrzavanju kilograma 

 

Studije su pokazale da ljudi koji jedu voce i povrce imaju tendenciju nize telesne tezine. 

Jedna velika studija ispitivala je ishranu Amerikanaca. Oni koji su jeli avokado imali su zdraviju ishranu, manji rizik od metabolickog sindroma i nizu telesnu težinu od onih koji nisu jeli avokado.  

Takođe nema razloga da verujemo da avokado treba izbegavati kada gubite kilograme. Iako trenutno nema dokaza da avokado moze poboljsati gubitak kilograma, postoje razlozi za verovanje da bi avokado mogao imati blagotvorno dejstvo.

To je zato sto, pored poboljsanja zdravlja srca, mononezasicene masti u avokadu imaju i nekoliko drugih korisnih osobina: 

Sagorevaju se brze od ostalih vrsta masti.  

Oni mogu dovesti do toga da vaše telo sagoreva više kalorija nakon jedenja.  

 

Mogu smanjiti apetit i smanjiti želju za jelom nakon obroka.  

 

 Jedno istraživanje je pokazalo da su pacovi hranjeni odmascenom  pulpom avokada jeli manje hrane i dobijali manje kilograma  od kontrolne grupe. Drugo istraživanje takođe je otkrilo da su pacovi hranjeni ekstraktom avokada na dijeti sa visokim udelom masti imali manje telesne mase. Ove studije su posebno zanimljive jer odmascena pulpa avokada i ekstrakt avokada ne sadrže masti. To znači da u avokadu mogu biti i druge komponente koje takođe pomažu u smanjenju apetita i debljanju. 

 

Avokado je bogat kalorijama 

 

 Buduci da avokado ima relativno puno masti, on takodje sadryi I dosta kalorija. Na primer, 100 grama jagoda sadrze 32 kalorije, u poredjenju sa 160 kalorija u 100 grama avokada. Iako mnogo razlicitih stvari moze uticati na gubitak kilograma ili povecanje telesne tezine, najveci faktor je broj kalorija koje unesete. Buduci da je avokado ima relativno dosta kalorija, moye biti lako da pojedete previse, a da toga niste ni svesni.

 Dakle, ako pokusavate da smrsate, pridrzavajte se razumnih kolicnina. Obicno se smatra da je jedan porcija treba da bude cetvrtina do ,maksimalno, polovine avokada – ne ceo plod.  
 

Mane avokada
 

Ako imate alergiju na lateks, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego sto dodate avokado u svoju ishranu. Ljudi sa ozbiljnom alergijom na lateks mogu imati simptome nakon jedenja avokada. Takođe mozete cuti ovo sto se naziva sindromom lateks-hrane ili alergijom na lateks-voce. Lateks proizvodi su napravljeni od proteina u soku brazilske gume. Avokado ima vrlo slican protein, koji je uzrok alergijske reakcije. Vasi simptomi mogu biti blagi ili ozbiljni. Takodje se mogu pogorsati svaki put kada pojedete avokado. 

 

Da li je avokado dobar za mrsavljenje ili ipak ne?  

 

Nema razloga za strah da ce te se gojiti od avokada, sve dok ga jedete kao deo zdrave ishrane. Suprotno tome, avokado ima mnogo kvaliteta hrane koja je prihvatljiva za mršavljenje. I iako trenutno nema direktnih dokaza da avokado uzrokuje gubitak kilograma, postoje neki razlozi za verovanje da bi mogli da pomognu. Sve dok ih jedete u razumnim kolicinama, avokado definitivno moze biti deo efikasne dijete za mršavljenje. 

Categories: