Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Sadrzaj:
U nastavku pogledajte nutritivne vrednosti breskve, njene zdravstvene benefite kao i savete nutricionista o njenom konzumiranju.
Jedna solja breskve ili 168 g, pruza:
65,5 kalorija
1,53 g proteina
0,42 g masti
0 g holesterola i natrijuma
16 g ugljenih hidrata
14,10 g secera
2,52 g vlakana
Breskve takodje pruzaju vitamine A, E i K u tragovima, kao i magnezijum i fosfor.
Breskve ne sadrze znacajnu kolicinu hranljivih sastojaka. Medjutim, solja breskve daje 11,1 miligram vitamina C, kao i doprinos preporucenom dnevnom unosu kalijuma, vlakana i gvozdja.
Ova kolicina vitamina C iznosi 12,33% preporucenog dnevnog unosa za odraslog muskarca i 14,80% preporucenog dnevnog unosu za odraslu zenu, prema smernicama Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Drzava.
Uprkos relativno niskom profilu hranljivih sastojaka, breskve i dalje mogu koristiti ljudskom zdravlju kao deo uravnotezene ishrane koja ukljucuje mnogo voca i povrca. Breskve mogu dodati slatkocu poslasticama.
Breskve daju znacajnu kolicinu vitamina C. Ovaj vitamin je mocan antioksidans koji moze pomoci u sprecavanju stvaranja slobodnih radikala, koji su jedinjenja koja imaju veze sa razvojem karcinoma.
Kao rezultat, adekvatan unos vitamina C moze pomoci osobi da smanji rizik od raka.
Istrazivanje sugerisu da redovno uzimanje vitamina C moze poboljsati izgled i zdravlje koze.
Ovaj snazni antioksidans igra vitalnu ulogu u stvaranju kolagena. Kolagen deluje kao sistem podrske kozi, pospesujuci zarastanje rana.
Studije iz 2015. godine otkrile su da je dodavanje vitamina C u ishrani poboljsalo izgled koze, ukljucujuci bore, elasticnost, hrapavost i bojenje.
Solja breskve sadrzi 2,52 g vlakana. Preporuceni dnevni unos vlakana je 22,4–28,0 g dnevno za odrasle zene i 30,8–33,6 g dnevno za odrasle muskarce, sto znaci da ova velicina porcije moze da obezbedi najmanje 7,5% preporucenog dnevnog unosa vlakana.
Hrana bogata vlaknima pruza niz vaznih zdravstvenih benefita, prema studijama iz 2018. godine. Mogu zastititi zdravlje debelog creva, dugorocno podrzati upravljanje tezinom i smanjiti rizik od nekoliko stetnih zdravstvenih stanja.
Ova zdravstvena stanja ukljucuju kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i nekoliko karcinoma, ukljucujuci rak debelog creva i pluca.
Prednosti konzumiranja voca i povrca su brojne. Kako se potrosnja biljne hrane povecava, rizik od mnogih bolesti povezanih sa zivotnim stilom, ukljucujuci gojaznost, dijabetes i bolesti srca, se smanjuje.
Kalijum je esencijalni elektrolit koji pomaze celijama da funkcionisu. Takodje moze pomoci u smanjenju rizika od povecanog krvnog pritiska, mozdanog udara i kamenaca u bubrezima.
Solja breskve daje 319 mg pouzdanog izvora kalijuma, sto je 6,8% preporucenog dnevnog unosa od 4.700 mg za odrasle.
Breskve nisu medju vodecim izvorima kalijuma u ishrani. Medjutim, one i dalje mogu igrati ulogu u upravljanju rizikom od hronicnih bolesti.
Gvozdje je vitalna komponenta hemoglobina, koji pomaze krvi da prenosi kiseonik kroz telo. Bez dovoljno hemoglobina, osoba moze doziveti anemiju zbog nedostatka gvozdja.
Prema Americkom drustvu za hematologiju, ovo moze, izmezu ostalih simptoma, dovesti do jakog umora, blede koze i otezanog disanja.
Solja breskve daje 0,42 mg gvozdja, sto cini oko 2,3% dnevne potrebe odraslog coveka za gvozdjem, u zavisnosti od starosti i pola.
Breskve su u sezoni tokom leta. Tokom ovog vremena one su najsvezije i imaju najvise ukusa i hranljivih vrednosti. Najbolje je odabrati breskve sa zategnutom korom koja blago popusta pritisku.
Da bi breskve sazrele, stavite ih u papirnu vrecu ili blizu prozora sa puno sunceve svetlosti.
Kada kupujute breskve u konzervi, treba da izbegavate one sa previse sirupa i da trazite sorte bez dodatog secera.
Napravite letnju salatu tako sto cete poceti sa mesavinom zelenila dodati suvo pecene orahe, sveze breskve, svezu mocarelu i piletinu, losos ili tofu na zaru. Prelijte balzamicnim prelivom.
Jedite breskve kao brzu i laku grickalicu u pokretu koja ne zahteva vreme za pripremu.
Dodajte breskve u dorucak. Rezane breskve cine odlican dodatak ovsenoj kasi i hladnim zitaricama. Takodje mogu biti odlican preliv za palacinke, vafle i francuski tost.
Pomijesajte breskve u casu limunade, ledenog caja ili vode za vocnu aromu.
Breskve ispecite sa medom i cimetom za brz i zdrav desert.
Napravite svezu salsu sa breskvama narezanim na kockice, mangom, jalapeno paprikama, crvenom paprikom i cipotle paprikom. Salsa moze dodati ukus i teksturu jelima poput tacosa.
U smoothie dodajte nekoliko kriski smrznute breskve. Pomesajte ih sa sokom od ananasa, pola smrznute banane i grckim jogurtom za slatku i osvezavajucu poslasticu.
Iako je breskva daleko od superhrane, ona moze igrati vaznu ulogu u zdravlju kao deo zdrave, uravnotezene dijete.
Breskve su u celini dobar izvor slozenih ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i minerala. Takodje pruzaju antioksidanse koji se bore protiv reaktivnih molekula koji se nazivaju slobodni radikali, a koji uzrokuju oksidativno ostecenje i mogu dovesti do bolesti.
Kora breskve daje 3 grama vlakana. Stoga je jedenje breskve sa kozom najbolji nacin da iz nje izvucete najvise vlakana.
Voce bogato vlaknima pomaze u promovisanju redovnog praznjenja creva i cak je povezano sa smanjenim rizikom od srcanih bolesti.
Kora breskve takodje sadrzi vise antioksidativnih jedinjenja, ukljucujuci polifenole poput kofeinske kiseline i hlorogene kiseline, nego meso.
Jedno starije istrazivanje otkrilo je da kora breskve sadrze dvostruko vise polifenola od njenog mesa.
Jedna losa strana jedenja koze breskve je moguce prisustvo pesticida, koji su hemikalije koje pomazu u sprecavanju ostecenja useva i poboljsanju prinosa.
U vecini slucajeva kora voca i povrca tretirane hemikalijama imaju vecu koncentraciju pesticida nego njihova unutrasnjost.
Sve je veca zabrinutost zbog efekata pesticida na zdravlje. Neka istrazivanja sugerisu da potrosnja i izlozenost pesticidima tokom vremena mogu dovesti do razvoja odredjenih bolesti, ukljucujuci Parkinsonovu bolest i neke vrste raka.
Medjutim, efekti pesticida na ljudsko zdravlje jos uvek su u velikoj meri neizvesni. Efekti pesticida na ljude verovatno zavise od vrste pesticida i nivoa izlozenosti.
Ako ste zabrinuti zbog pesticida dobro operite breskve ili odaberite organske.
Iako organska sertifikacija ne garantuje da je hrana potpuno bez pesticida, upotreba pesticida na organskom vocu i povrcu je ogranicenija.
Jos jedan nedostatak jedenja koze breskve je taj sto moze izazvati nelagodnost u probavi onima koji imaju probavne probleme.
Koza breskve je uglavnom zdrava i sigurna za jelo za vecinu ljudi.
Ako zelite da smanjite nivo pesticida na kori breskve, operite i oljustite breskvu pre nego sto je pojedete, i / ili odaberite organske u prodavnici. Ipak, imajte na umu da ce se resavanjem kore resiti i nekih hranljivih materija.
Mozda je najbolje da ogulite breskve za pripreme recepata poput pita ili sladoleda. Jednostavno sledite predloge recepata za najbolje rezultate.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow