Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Crna cokolada je bogata mineralima, poput gvozdja, magnezijuma i cinka. Kakao u crnoj cokoladi sadrzi i antioksidante zvane flavonoidi, koji mogu doneti nekoliko zdravstvenih blagodati.
Sadrzaj:
Cokolada se pravi od kakaa, biljke sa visokim nivoom minerala i antioksidanasa. Komercijalna mlecna cokolada sadrzi kakao puter, secer, mleko i male kolicine kakaa. Nasuprot tome, crna cokolada sadrzi mnogo vece kolicine kakaa i manje secera od mlecne cokolade.
Crna cokolada sadrzi jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima.
Crna cokolada sadrzi nekoliko jedinjenja koja poseduju antioksidativna svojstva, poput flavanola i polifenola. Antioksidanti neutralisu slobodne radikale i sprecavaju oksidativni stres.
Oksidativni stres se odnosi na stetu koju prevelike kolicine slobodnih radikala mogu naneti celijama i tkivima u telu.
Oksidativni stres doprinosi procesu starenja. Vremenom, efekti oksidativnog stresa mogu takodje doprineti razvoju raznih bolesti, kao sto su:
-bolesti srca
-dijabetes
-Parkinsonova bolest
-Alchajmerova bolest
-karcinom
-ocne bolesti
Evo nekih zdravstvenih benefita crne cokolade:
Redovno jedenje crne cokolade moze da smanji rizik od razvoja srcanih bolesti. Neka jedinjenja u crnoj cokoladi, posebno flavanoidi, smanjuju visok krvni pritisak i povisen holesterol.
Flavanoli u crnoj cokoladi stimulisu proizvodnju azotnog oksida u telu. Azotni oksid dovodi do sirenja krvnih sudova, sto poboljsava protok krvi i smanjuje krvni pritisak.
Studija iz 2015. godine istrazila je efekte konzumiranja cokolade kod 60 osoba sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom. Istrazivaci su otkrili da su ucesnici koji su 8 nedelja svakodnevno jeli 25 grama crne cokolade imali znatno nizi krvni pritisak od onih koji su jeli istu kolicinu bele cokolade.
Istrazivanja iz 2017. godine pokazala su da bi blagotvorni efekti crne cokolade na krvni pritisak mogli biti znacajniji kod starijih ljudi i onih sa vecim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od mladjih, zdravih osoba.
Crna cokolada takodje sadrzi odredjena jedinjenja, poput polifenola i teobromina, koja mogu smanjiti nivo holesterola lipoproteina male gustine u telu i povecati nivo holesterola lipoproteina visoke gustine, odnosno loseg holesterola.
Studija iz 2017. godine je pokazala da je jedenje crne cokolade tokom 15 dana povisilo nivo dobrog holesterola kod ljudi koji imaju HIV. Medjutim, konzumacija crne cokolade nije uticala na nivo loseg holesterola.
Jedenje crne cokolade moze pomoci u smanjenju upale u telu.
Zapaljenje je deo prirodnog imunoloskog odgovora tela na bakterije i druge stetne materije. Medjutim, hronicna upala moze ostetiti celije i tkiva i moze povecati rizik od nekih zdravstvenih stanja, ukljucujuci dijabetes tipa 2, artritis i odredjene vrste karcinoma.
Crna cokolada sadrzi jedinjenja sa antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoci u smanjenju upale u telu.
Mala studija iz 2018. godine u kojoj je ucestvovalo pet zdravih ljudi ispitala je efekte crne cokolade na imuni sistem. Rezultati sugerisu da konzumiranje velikih kolicina 70-postotne crne cokolade utice na aktivnost gena koji regulisu imunoloski odgovor.
U drugoj studiji iz 2018. godine istrazivaci su otkrili da je jedenje 30 grama 84 posto crne cokolade svakog dana tokom 8 nedelja znacajno smanjilo inflamatorne biomarkere kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Autori studije zakljucili su da postoje potrebe za dodatnim studijama za procenu optimalnih kolicina crne cokolade za lecenje osoba sa dijabetesom.
Insulinska rezistencija se javlja kada celije tela prestanu da reaguju na hormon insulin. Insulinska rezistencija moze izazvati abnormalno visok nivo glukoze u krvi, sto moze dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2.
Sestomesecno istrazivanje iz 2018. godine ispitivalo je vezu izmedju redovne konzumacije crne cokolade i nivoa glukoze u krvi. Nalazi istrazivanja sugerisu da jedenje 48 grama 70-postotne crne cokolade svakog dana moze pomoci u smanjenju nivoa glukoze i smanjenju insulinske rezistencije.
Jedenje crne cokolade moze poboljsati funkciju mozga i pomoci u sprecavanju neurodegenerativnih stanja, poput Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti.
Nalazi male studije iz 2018. godine sugerisu da flavanoidi prisutni u crnoj cokoladi mogu pojacati neuroplasticnost, sto je sposobnost mozga da se reorganizuje, posebno kao odgovor na povrede i bolesti.
Crna cokolada sa 70–85 procenata kakaaa dobar je izvor magnezijuma, cinka i gvozdja.
Prema americkom Ministarstvu poljoprivrede, 100g crne cokolade sa 70–85 procenata kakaa pruza:
604 kcal
7,87 g proteina
43,06 g masti
46,36 g ugljenih hidrata
11,00 g dijetetskih vlakana
24,23 g secera
12,02 mg gvozdja
230 mg magnezijuma
3,34 mg cinka
Blagotvornost crne cokolade na zdravlje potice prvenstveno od flavanoida prisutnih u kakau.
Medjutim, sadrzaj flavanoida varira medju proizvodima od crne cokolade. Metode prerade takodje se razlikuju medju proizvodjacima, a to moze uticati na sadrzaj flavanoida u cokoladi.
Ne postoji zakonski zahtev za proizvodjace cokolade da prijave sadrzaj flavanoida u svojim proizvodima. Medjutim, proizvodi od crne cokolade sa vecim procentom kakaa obicno bi trebalo da sadrze vise flavanoida.
Iako tamna cokolada sadrzi korisne antioksidante i minerale, ona je takodje bogata secerom i mastima, sto je cini vrlo kaloricnom hranom.
Crna cokolada sadrzi masti u obliku kakao putera, koji se uglavnom sastoje od nezdravih zasicenih masti.
Ljudi bi zato trebalo da pokusaju da ogranice konzumaciju crne cokolade kako bi izbegli da unose previse kalorija, masti i secera.
Generalno, crna cokolada sadrzi manje secera od mlecne i bele cokolade. Crna cokolada sa vecim procentom kakaa obicno sadrzi jos manje secera. Sadrzaj secera varira medju proizvodjacima cokolade, pa je preporucljivo proveriti hranljive vrednosti.
Proizvodjaci cokolade ne moraju da prijavljuju sadrzaj flavanoida u svojim proizvodima. Kao rezultat toga, tesko je odrediti koliko bi crne cokolade trebalo uneti da bi dala sve svoje zdravstvene benefite.
Studije navedene u ovom clanku uglavnom su koristile 20–30 g crne cokolade dnevno. Crna cokolada sa vecim procentom kakaa obicno sadrzi manje secera, ali vise masti. Vise kakaa znaci i vise flavanola, pa je najbolje odabrati crnu cokoladu koja ukljucuje najmanje 70 procenata kakaa.
Dakle najbolje je ograniciti se na 20-30g crne cokolade sa barem 70% kakaa.
Crna cokolada je bogat izvor antioksidanasa i minerala i uglavnom sadrzi manje secera od mlecne cokolade.
Neka istrazivanja sugerisu da crna cokolada moze pomoci u smanjenju rizika od srcanih bolesti, smanjenju upale, insulinske rezistencije i poboljsanju funkcije mozga.
Ali nemojte preterivati, nutricionistu preporucuju unos od oko 20-30g crne cokolade sa minimum 70% cokolade.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow