Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Sadrzaj:
Zbog visokog sadrzaja antioksidanata i jedinjenja sa sumporom, crni luk ima blagotvorno dejstvo na nase zdravlje. Ta jedinjenja deluju antioksidativno i protivupalno, a povezani su sa smanjenim rizikom od nastanka raka, nizim nivoom secera u krvi i poboljsanim zdravljem kostiju.
Sirovi luk ima vrlo malo kalorija, samo 40 kalorija na 100 grama.
Njegovu ukupnu tezinu cine 89% vode, 9% ugljenih hidrata i 1,7% vlakana, sa malim kolicinama proteina i masti.
Glavni nutritijenti u 100 grama sirovog luka su:
Kalorije: 40kcal
Voda: 89%
Proteini: 1,1 grama
Ugljeni hidrati: 9,3 grama
Secer: 4,2 grama
Vlakna: 1,7 grama
Masti: 0,1 grama
Ugljeni hidrati cine oko 9–10% i sirovog i kuvanog luka.
Sastoje se uglavnom od jednostavnih secera, poput glukoze, fruktoze i saharoze, kao i od vlakana.
Porcija od 100 grama sadrzi 9,3 grama ugljenih hidrata i 1,7 grama vlakana, tako da ukupan sadrzaj svarljivih ugljenih hidrata iznosi 7,6 grama.
Luk je dobar izvor vlakana, koji cine 0,9–2,6% ukupne tezine, u zavisnosti od vrste luka.
Oni su vrlo bogati zdravim rastvorljivim vlaknima zvanim fruktani. U stvari, luk je među glavnim dijetalnim izvorima fruktana.
Fruktani su takozvana prebioticka vlakna koja hrane korisne bakterije u crevima.
To dovodi do stvaranja masnih kiselina kratkog lanca, kao sto je butirat, koji mogu poboljsati zdravlje debelog creva, smanjiti upale i smanjiti rizik od raka debelog creva.
Međutim, fruktani se smatraju FODMAP-ima, koji mogu izazvati neprijatne probavne simptome kod osetljivih osoba, poput onih sa sindromom iritabilnog creva.
Luk sadrzi pristojne kolicine nekoliko vitamina i minerala, ukljucujuci:
Vitamin C. Ovaj vitamin je potreban za imunolosku funkciju i odrzavanje koze i kose.
Folat (B9). Vitamin B, rastvorljiv u vodi, folat je neophodan za rast celija i metabolizam i posebno vazan za trudnice.
Vitamin B6. Pronađen u vecini namirnica, ovaj vitamin je ukljucen u stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Kalijum. Ovaj neophodni mineral moze imati efekte na snizavanje krvnog pritiska i vazan je za zdravlje srca.
Zdravstvene koristi luka pripisuju se njihovim antioksidantima i jedinjenjima koja sadrze sumpor.
Najrasprostranjenija biljna jedinjenja u luku su:
Antocijanini. Jedino se nalaze u crvenom ili ljubicastom luku, antocijani su snazni antioksidanti i pigmenti koji ovom luku daju crvenkastu boju.
Kvercetin. Antioksidant flavonoid, kvercetin moze smanjiti krvni pritisak i poboljsati zdravlje srca.
Sumporna jedinjenja. To su uglavnom sulfidi i polisulfidi, koji mogu zastititi od karcinoma.
Tiosulfinate. Ova jedinjenja koja sadrze sumpor mogu inhibirati rast stetnih mikroorganizama i spreciti stvaranje krvnih ugrusaka.
Kuvanje moze znacajno smanjiti nivo nekih antioksidanata.
Pokazalo se da luk ima snazna antioksidativna i protivupalna svojstva.
Dijabetes tipa 2 je cesta bolest koju karakterise pre svega visok nivo secera u krvi.
Studije na zivotinjama sugerisu da luk moze smanjiti nivo secera u krvi.
Isti rezultati pokazani su i kod ljudi. Jedno istrazivanje na ljudima sa dijabetesom tipa 2 otkrilo je da je jedenje 100 grama sirovog luka dnevno dovelo do znacajnog smanjenja nivoa secera u krvi.
Osteoporoza je uobicajeni zdravstveni problem, posebno kod zena u postmenopauzi. Zdrava ishrana je jedna od glavnih preventivnih mera.
Studije na zivotinjama otkrivaju da luk stiti od propadanja kostiju i da cak moze povecati kostanu masu.
Veliko istrazivanje na zenama starijim od 50 godina pokazalo je da je redovna konzumacija luka povezana sa povecanom gustinom kostiju.
Rak je cesta bolest, koju karakterise nekontrolisani rast celija. To je jedan od vodecih svetskih uzroka smrti.
Studije povezivale su povecanu konzumaciju crnog luka sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma, poput zeluca, dojke, debelog creva i prostate.
Jedenje cenog luka moze dovesti do neugodnog zadaha i neprijatnog telesnog mirisa.
Nekoliko drugih nedostataka moze uciniti ovo povrce neprikladnim za neke ljude.
Alergija na luk
Alergija na luk je relativno retka.
Simptomi intolerancije na luk ukljucuju probavne smetnje, kao sto su uznemireni stomak i gasovi.
Neki ljudi mogu doziveti alergijske reakcije zbog dodirivanja luka.
FODMAPs
Luk sadrzi FODMAP-ove, koji su kategorija ugljenih hidrata i vlakana koje mnogi ljudi ne mogu tolerisati.
Oni mogu izazvati neprijatne probavne simptome, kao sto su nadimanje, grcevi i dijareja.
Pojedinci sa IBS-om cesto su netolerantni prema FODMAP-ovima i trebali bi da izbegnu crni luk.
Nadrazivanje ociju i usta
Najcesci problem sa pripremom i rezanjem luka je nadrazaj ociju i stvaranje suza. Kad se preseku, celije luka oslobađaju gas koji se naziva solzni faktor.
Gas aktivira neurone u vasim ocima koji izazivaju peckanje, praceno suzama.
Ostavljanje celine korena netaknutim tokom secenja moze smanjiti iritaciju, jer koren luka ima vecu koncentraciju ovih supstanci od lukovice.
Rezanje luka pod mlazom vode takodje moze spreciti rastvaranje ovog gasa u vazduhu.
LF je takođe odgovoran za osecaj pecenja u ustima kada se luk jede sirov. Ovo pecenje se smanjuje ili uklanja kuvanjem.
Opasno za kucne ljubimce
Iako je luk zdrava komponenta ljudske ishrane, on moze biti smrtonosan za neke zivotinje, ukljucujuci pse, macke, konje i majmune.
Glavni krivci su sulfoksidi i sulfidi, koji mogu izazvati bolest koja se naziva Heinzova anemija tela. Ovu bolest karakterise ostecenje crvenih krvnih zrnaca navedenih zivotinja, sto dovodi do anemije.
Nikad ne hranite lukom ljubimce i drzite bilo sta aromatizirano lukom izvan dohvata ako imate kucnog ljubimca u svom domu.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow