Crveno meso

Da li je crveno meso zdravo? Kako ga treba spremati? Kakve su njegove nutritivne vrednosti? Kakvi su njegovi uticaji na zdravlje? Ovo su neka od pitanja na koje cemo danas dati odgovore, a ticu se crvenog mesa.

 

Crveno meso

 

crveno meso

 

Tradicionalne populacije poput Masaja pojele su mnogo vise crvenog mesa od prosecnog zapadnjaka, ali su i dalje jako zdravi. 

Međutim, meso koje se danas konzumira je drugacije od mesa koje su ljudi jeli u proslosti. Nekada su zivotinje slobodno lutale i jele travu, insekte ili drugu njima prirodnu hranu. 

Zamislite divlju kravu na polju pre 10 000 godina kako slobodno seta i jede travu i razne druge jestive biljke. Meso ove zivotinje razlikuje se od mesa dobijenog od krave koja je rodjena i odrasla na farmi, koja je hranjena hranom na bazi zitarica i kojoj su dodati hormoni i antibiotici koji pospesuju rast. 

Danas su neki mesni proizvodi visoko preradjeni nakon ubijanja zivotinje.Tretiraju se nitratima, konzervansima i raznim hemikalijama. 

Zbog toga je veoma vazno razlikovati razlicite vrste mesa: 

Preradjeno meso: Ovi proizvodi su obicno od uzgajanih krava, a zatim prolaze kroz razlicite metode prerade. Primeri ukljucuju kobasice i slaninu. 

crveno meso

Konvencionalno crveno meso: Konvencionalno crveno meso je prilicno neprerađeno, ali krave obicno zive na farmi. Meso koje je crveno u sirovom obliku definise se kao crveno meso. To ukljucuje jagnjetinu, govedinu, svinjetinu i neke druge. 

Belo meso:  Ovu vrstu mesa ukljucuje meso zivine poput piletine i curetine. 

Organsko meso hranjeno travom: Ovo meso potice od zivotinja koje su prirodno hranjene i uzgajane na organski nacin, bez lekova i hormona. Takođe nemaju dodate vestacke hemikalije. 

Mnoge studije koje istrazuju crveno meso, posebno one sprovedene u SAD, prvenstveno ispituju meso od zivotinja koje su hranjene hranom na bazi zitarica. 

 

Nutritivne vrednosti 

crveno meso

Crveno meso je jedna od najhranljivijih namirnica koje mozete jesti. 

Sadrzi vitamine, minerale, antioksidante i razne druge hranljive sastojke koji mogu duboko uticati na zdravlje. 

Porcija sirove mlevene govedine (10% masti) od 100 grama sadrzi: 

Kalorije:176kcal 

Proteini:20g 

Masti:10g 

Vitamin B3 (niacin): 25% dnevne vrednosti 

Vitamin B12 (kobalamin): 37% dnevne vredosti 

Vitamin B6 (piridoksin): 18% dnevne vrednosti 

Gvozdje:

12% dnevne vrednosti (ovo je visokokvalitetno hem gvozdje, koje se apsorbuje mnogo bolje od gvozdja iz biljaka) 

Cink:

32% dnevne vrednosti 

Selen:

24% dnevne vrednosti 

Dosta drugih vitamina i minerala se nalazi u crvenom mesu u manjim kolicinama. 

Crveno meso je takodje bogato vaznim hranljivim sastojcima poput kreatina i karnozina. Ljudi koji ne jedu meso cesto imaju malo ovih hranljivih sastojaka, sto potencijalno moze uticati na rad misica i mozga.  

Govedina hranjena travom jos je hranljivija od govedine koja je hranjena hranom na bazi zitarica, sadrzi omega-3  i vece kolicine vitamina A i E.  

 

Bolesti srca, dijabetes i smrt 

 

Efekti crvenog mesa na zdravlje su dobro prouceni. 

Medjutim, vecina ovih studija su takozvane opservacijske studije, koje su dizajnirane da otkriju povezanost, ali ne mogu dokazati uzrocnost. 

Nekoliko opservacionih studija pokazuje da je crveno meso povezano sa vecim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i smrti. 

Ipak, nema svaka vrsta crvenog mesa iste zdravstvene efekte. 

Veliko istrazivanje na ljudima, ukljucujuci 1,218,380  osoba, otkrilo je da je prerađeno meso povezano sa povecanim rizikom od srcanih bolesti i dijabetesa. Medjutim, nije pronadjena ista povezanost za nepreradjeno meso. 

Kada je rec o povecanom riziku od srcanih bolesti, dijabetesa i smrti, presudno je razlikovati preradjeno i nepreradjeno meso, jer to dvoje moze imati izuzetno razlicite efekte. 

Cini se da se posmatracke studije slazu da je prerađeno meso povezano sa povecanim rizikom od rane smrti i mnogih bolesti. 

Ali i pored toga, vazno je imati na umu da ove studije imaju ogranicenja. Nemoguće je izvuci snazne zakljucke iz opservacionih studija. 

Jedini nacin da se utvrdi uzrok i posledica je izvodjenje nasumicnih kontrolisanih ispitivanja.

 

Da li crveno meso povecava rizik od raka? 

crveno meso

Mnoge opservacijske studije pokazuju da je konzumacija crvenog mesa povezana sa povecanim rizikom od raka. 

Glavna vrsta raka za koju se veruje da uzrokuje crveno meso je kolorektalni karcinom, cetvrti najcesce dijagnostifikovani rak na svetu. 

Ponavljamo, problem u ovim studijama je taj sto najcesce udruzuju preradjeno meso i nepreradjeno crveno meso. 

Meta-analize u kojima istrazivaci analiziraju podatke mnogih studija pokazuju da je povecani rizik od raka debelog creva vrlo nizak. Jedna metaanaliza otkrila je slab efekat na muskarce, ali nikakav na zene. 

Druge studije sugerisu da nacin kuvanja moze biti glavna odrednica krajnjih zdravstvenih efekata mesa. 

Nekoliko kontrolisanih studija je istrazivalo efekte crvenog mesa na faktore rizika od srcanih bolesti. 

Jedna kontrolisana studija zakljucila je da jedenje pola porcije ili vise crvenog mesa dnevno nema uticaj bolesti srca. 

Kao bogat izvor proteina, crveno meso takodje moze imati koristi za rasta misica kod ljudi koji rade vezbe snage. 

Studija na starijim zenama pokazala je da jedenje 160 grama crvenog mesa sest dana u nedelji tokom cetiri meseca,  dovelo do pojacanog rasta misica, u poredjenju sa testeninom ili pirincem. 

Imajte na umu da su sve ove studije ispitivale nemasno crveno meso. Do danas nijedna studija nije ispitivala zdravstvene efekte crvenog mesa sa visokim udelom masti. 

Međutim, postoji mnostvo studija koja upoređuju ishranu sa visokim udelom masti i dijetama sa smanjenim udelom masti. 

Jedna studija je obavila istrazivanje sa dve grupe zena. Jednoj grupi je nalozeno da se hrane sa malo masti, dok je druga grupa nastavila da jede standardnu zapadnjacku ishranu. 

Posle perioda od 7,5 godina, gotovo da nije bilo razlike u tezini izmedju grupa. Takodje nije bilo razlike u stopi srcanih oboljenja ili raka. 

Jedno kontrolisano ispitivanje upoređivalo je Atkinsovu ishranu (sa puno crvenog mesa) i Ornish dijetom (vegetarijanska dijeta sa niskim sadrzajem masti). Oav studija se naziva  “A do Z studija mrsavljenja”. 

Posle godinu dana, Atkinsova grupa je izgubila vise kilograma i postigla veca poboljsanja u nekim od najvaznijih faktora rizika od bolesti. 

Mnoga druga istrazivanja uporedjivala su ishranu sa malo ugljenih hidrata (sa puno crvenog mesa) i sa malo masti (sa malo crvenog mesa). U ovim studijama, dijeta sa malo ugljenih hidrata dovodi do mnogo boljih zdravstvenih ishoda.  

Sve ove studije sugerisu da neprerađeno crveno meso ne stetno utice na zdravlje i da cak moze imati koristi. 

Zakljucak 

 

Sve dok odaberete nepreradjeno i po mogucnosti crveno meso hranjeno travom, pripazite da koristite neznije metode kuvanja i izbegavajte ugljenisane komade,  nema razloga za brigu. 

Pravilno kuvano crveno meso je vrlo zdravo. 

Veoma je hranljivo i prepuno zdravih proteina, zdravih masti, vitamina i minerala, zajedno sa raznim hranljivim sastojcima za koje je poznato da pozitivno uticu na funkciju vas eg tela i mozga. 

Categories: