Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
DIJETALNA HRANA RECEPTI NUTRICIONISTA Evo jedan primer zdravog i ukusnog obroka. Ovaj recept je savrseno izbalansiran, bogat je proteinima, vitaminima i mineralima, a nema veliki udeo ugljenih hidrata, pa je zbog toga odlican za sve one koji zele da smrsaju.
Sadrzaj:
U pitanju su cureci burgeri sa pireom od graska. Curetina i grasak, kao glavni sastojci ovog specijaliteta, su vrlo zdrave namirnice sa mnogim benifitima na zdravlje i vitku liniju. U nastavku pogledajte recept i nutritivne vrednosti glavnih sastojaka ovog recepta.
Navedene kolicine su dovoljne za jednu osobu.
mleveno curece belo meso 100g
jaje 1
crni luk 1 mala glavica
prezle
zacini (so, biber, a ostalo po zelji)
grasak 1 solja
beli luk 1-2 cena
puter mala kockica
Sto se tice burgera potrebno je sitno iseckati luk i pomesati ga sa ostalim sastojcima. Nakon sto se sve sjedini, ispecite cureci burger na umerenoj temperaturi i pecite ga sve dok ne porumene.
A sto se tice pirea, prvo skuvajte grasak, a zatim ga ispasirajte. Na puteru izdinstajte beli luk i dodajte grasak.
I to je to! Servirajte i uzivajte!
Tamno cureće meso obično sadrži više vitamina i minerala od belog curećeg mesa, ali i više masti i kalorija.
Nutritivne vrednosti cureceg mesa:
85 grama belog cureceg mesa sadrži:
135 kalorija
3,26 g masti
0 g ugljenih hidrata
24,70 g proteina
Za razlliku od njega, ista količina tamno pečenog curećeg mesa sadrži:
173 kalorije
5,13 g masti
0 g ugljenih hidrata
23,55 g proteina
Ćuretina takođe sadrži: vitamin B6, vitamin B12, niacin, holin, selen i cink
Benefiti curetine
Curetina koja je bogata proteinima, povećava osećaj sitosti.
Unos dovoljne kolicine proteina pomaže u održavanju čiste mišićne mase i održavanju stabilnog nivoa insulina nakon jela. A unos proteina pomaze i u mrsavljenju.
Sadržaj triptofana u curetini može pomoći u podršci zdravog nivoa serotonina u telu, što podize dobro raspoloženje.
Budući da je veliki deo masti zastupljen u curecoj kozi, najbolje je ukloniti kozicu.
Grasak je dobar izvor proteina koji su bitni za izgradnju misicne mase, za mrsavljenje, za izgradnju i normalno funkcionisanje mnogih tkiva, hormona, enzima itd.
Grasak je bogat i vitaminima B kompleksa koji su bitni za pravilno funkcionisanje srca i nervnog sistema, pomazu kod nesanice, razdrazljivosti i depresije.
Verovali ili ne, ova namirnica je bogata vitaminom C skoro kao limun! Zbog bogatstva ovim vitaminom on je mocan antioksidant, pomaze u ocuvanju zdravlja arterija koje hrane srce i cuva ih od loseg holesterola.
Kalijum, mineral koji je vazan za zdravlje srca, je takodje u velikoj meri zastupljen u grasku.
Pored gore navedenih materija, grasak je dobar izvor gvozdja, cinka, vlakana, vitamina A, E i magnezijuma.
Mnogo je nacina za pripremu ovsenih pahuljica. Najcesce se priprema za dorucak, a broj kombinacija je bezbrojan. Mi cemo vam pokazati kako da spremite klasicnu ali vrlo ukusnu ovsenu kasu.
Ovsene pahuljice 4 kasike
Cia seme 1 kasika
Bademovo mleko 1 solja
Smokve (ili drugo voce)
Med (po zelji)
Pomesajte sve sastojke osim voca i kuvajte na umerenoj temperaturi 10-ak minuta. Na kraju preko kase dodajte voce.
Ovas je među najzdravijim žitaricama na Zemlji.
Ova zitarica ne sadrzi gluten i sjajan je izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.
Studije pokazuju da ovas i ovsene pahuljice imaju mnoge zdravstvene pogodnosti. To uključuje gubitak kilograma, smanjenje nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.
Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima, što ima brojne pogodnosti. Pomaže u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi, podrzava razvoj crevne mikloflore i povećava osećaj sitosti.
Ovas može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti smanjenjem nivoa LDL holesterola.
Ovsene pahuljice mogu vam pomoći da izgubite kilograme tako što ćete se osećati sitije, i samim tim cete manje jesti. To čini usporavajući pražnjenje želuca i povećavajući proizvodnju hormona sitosti PYY.
Takodje, ova namirnica umiruje nervni sistem, deluje protiv iscrpljenosti, nesanice, umora i nervoze.
Cia semenke nisu samo bogate hranjivim sastojcima, omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i vlaknima, već su i jednostavne za pripremu i bitne su za zdravlje.
Cia semenke sadrže puno antioksidanata, a njihova najvaznija uloga je da se bore protiv stvaranja slobodnih radikala koji mogu ostetiti celije i s vremenom dovesti do razlicitih bolesti i ubrzanog starenja.
Cia semenke sadrže i visokokvalitetne proteine, u mnogo vecoj kolicini od vecine biljaka. Proteini su najprikladniji makronutrijenti za mršavljenje i mogu drastično smanjiti apetit.
Studije pokazuju da cia semenke mogu smanjiti porast nivoa šećera u krvi nakon obroka s visokim udelom ugljenihidrata, što može pogodovati ljudima s dijabetesom tipa 2.
Ima malo kalorija i šećera, a mnogo kalcijuma, vitamina E i vitamina D.
Pored toga, pogodan je za ljude sa intolerancijom na laktozu, alergijom na mlečne proizvode ili bolestima bubrega.
Sledeci dijetalni recept nutricionista je falafel. Falafel ustvari predstavlja cufte od leblebije. Uz njih se odlicno slazu tzatziki sos, paradajz i tortilje ili naan (nesto slicno tortiljama).
Leblebije 1 solja
Persun
Kumin i korijander
So i biber
Crni i beli luk
Grcki jogurt
Krastavac
Beli luk
Maslinovo ulje
Limunov sok
Mirodjija
Skuvajte leblebiju ili koristite onu iz konzerve. Izmiksajte je sa ostalim sastojcima, oblikujte u loptice i ispecite ih na umerenoj temperaturi.
Leblebije su odlican izvor energije i kompletnih proteina. Imaju mnoge zdravstvene benefite a neki od njih su da smanjuje nivo holesterola u krvi , bitna je za praviilan rad creva i sprecava nastanak zatvora, zahvaljujuci tome sto sadzi vlakna. Bogata je vitaminima B kompleksa, a oni su bitni za pravilan rad nervnog sistema i srca. Sadrzi i velike kolicine gvozdja i cinka.
Obrok salate su danas vrlo popularne. Brzo se pripremaju, lake su za transport, hranljive su, ukusne i zdrave. Mi Vam danas pokazujemo kako da napravite obrok salatu sa kinoom.
Kinoa pola solje
Rukola 1 saka
Ceri paradajz 6-7 komada
Maslinovo ulje i zacini po zelji
Skuvajte kinou i pomesajte je sa ostalim sastojcima.
Kinoa je vrlo bogata proteinima, bitna je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, regulise secer i holesterol u krvi, sprecava nastanak kamenja u bubregu. Takodje je i antioksidant. Zahvaljujuci tome sto je bogata gvozdjem, kinoa pozitivno utice i na krv.
I poslednji dijetalni recept nutricionista za danas je pastrmka sa krompir salatom.
Pastrmka 1 srednja
Krompir 270g
Luk 1 manja glavica
Maslinovo ulje
Zacini po zelji
Marinirati pastrmku u maslinovom ulju, limunu i zacinima po zelji. Nakon toga je ispecite. Sto se tice krompir salate, skuvajte krompir i isecite ga. Zacinite ga sa maslinovim uljem i zacinima po zelji.
Budući da je polumasna riba, pastrmka ima malo kalorija, 100 g sadrzi samo 149 kcal.
Pastrmka je vrlo bogata proteinima, tacnije sadrzi 20,77 g proteina, na 100 g ribe, i sadrži sve esencijalne aminokiseline.
Studije pokazuju da konzumiranje morskih riba i plodova smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara, gojaznosti i i hipertenzije. Plodovi mora sadrže malo zasićenih masti, a više polinezasićenih masti „zdravih za srce“, uključujući omega-3 masne kiseline.
Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje najmanje 2 porcije nedeljno masne ribe kako bi se zadovoljile potrebe esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina rastvornih u masti (A,D,E i K).
Pastrmke su prirodno bogati izvori minerala, uključujući kalcijum, cink, kalijum, fosfor, magnezijum i joda. Bogate su i vitaminima kao sto su niacin, vitamin B6, vitamin E, vitamin B12, tiamin i riboflavin, vitamin A i D.
ZAKLJUCAK
Gore u tekstu smo Vam pokazali neke od dijetalnih recepata nutricionista. Neki su idealni za dorucak, drugi za rucak a treci za veceru. Ali ono sto je zajednicko ovim receptima je da su savrseno izbalansirani, hranljivi, ukusni, dobri za zdravlje, i ne sadrze mnogo kalorija, tako da su dobri i za mrsavljenje. Kao sto vidite nije potrebno odricati se odredjene grupe namirnica da biste smrsali, najbitnije je da smanjite kalorijski unos, i naravno da se ogranicite u jelu grickalica, slatkisa, brze hrane itd. Ukoliko Vam je potrebna pomoc oko ishrane, kontaktirajte nas! Mi Vam mozemo izraditi individualni plan ishrane, na osnovu magnetno kvantne analize tela, i na taj nacin Vam pomoci da na sto brzi i zdraviji nacin dodjete do rezultata!
Nutricionisti preporucuju da u toku dana imate bar 2 uzine. One Vam pomazu da ne budete gladni do sledeceg obroka, a ujedno predstavljaju I dodatni izvor hranljivih materija. Najbolje je da za uzinu pojedete neko voce i nekoliko komada orasastih plodova. Ipak nekada kada Vam ,,padne secer,, ovo nije dovoljno, I vecina se odluci za neki industrijski slatkis. Mi cemo Vam danas pokazati sta mozete jesti za uzinu kada Vam se jede nesto slatko, a da to opet bude zdravo.
Ključno je osigurati da su vaši zalogaji hranjivi i da sadrže proteine.
Proteini daju osecaj sitosti jer pomazu u oslobađanju hormona za suzbijanje apetita, usporavaju varenje i stabilisu nivo secera u krvi.
Evo top 3 recepta za uzinu po receptu nutricionista:
Cia puding je vrlo popularan međuobrok poslednjih godina – i to sa dobrim razlogom. Osim što sadrži puno proteina, ukusno je i zdravo.
U 28 grama cia semenki nalazi se 4 grama proteina, a oni osiguravaju neke druge hranjive sastojke, poput kalcijuma, fosfora i mangana.
Sadrze i visok sadrzaj omega-3 masnih kiselina, koji pruža nekoliko zdravstvenih blagodeti .
Konzumiranje cia semenki može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida, što može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti .
20g cia semenki
100 ml bademovog mleka
Voce I orasasti plodovi po zelji
Samo pomecajte cia semenke I mleko I ostavite da odstoji nekoliko sati u frizideri. Nakon toga dodajte voce I orasaste plodove po zelji.
U jelovniku nutricionista se cesto srecu razne kombinacije smoothija. Evo recepta za jedan lagan I osvezavajuc smoothie
1 merica whey proteina
1 casa jogurta
Par jagoda
3 urme
1 kasika mekinja
1 kasicica kakao praha
1 kasika putera od kikirikija ili badema ili lesnika
Nutriconisti savetuju da u toku dana imate bar 2 uzine koje treba da budu lagane I hranljive. Najbolje je da pojedete neko voce u kombinaciji sa nekoliko komada orasastih plodova. Medjutim kada Vam to nije dovoljno ili kada Vam se jede nesto slatko, mozete napraviti zdrave slatke uzine, koje su neretko I bolje od industrijskih.
Nutricionisti stalno ponavljaju da je dorucak najbitniji obrok u danu I najbitniji za nasu kondiciju I zdravlje. Zdrav dorucak nam pruza energiju I pomoc u odrzavanju idealne tezine. Takav dorucak treba da sadrzi ugljene-hidrate, proteine (poput onih iz jaja I orasastih plodova), vlakna, vitamine I minerale. Problem je sto dosta ljudi zuri ujutru na posao I nema vremena za dorucak, te doruckuje razna peciva I slicne industrijske proizvode. Upravo iz tog razloga sve vise ljudi ima bolesti srca, prekomernu tezinu, osteoporozu, holesterol, hormonske poremecaje I promenu raspolozenja. S druge strane neki ljudi preskacu dorucak u nadi da ce izgubiti visak kilograma, ali to samo otezava gubljenju kilograma.
Ovo su samo neki od nasih predloga za zdrav dorucak koji se nalaze u nasem plau ishrane:
1/2 solje ovsenih pahuljica
1 kafena kasika cia semena
1 solja mleka ili vode
1 ½ supene kasike kakaa
Zasladjivac po zelji
U toplo mleko/vodu dodati ostale sastojke I promesati. Po zelji mozete dodati voce.
Kalorijska vrednost: 368,6kcal
Osnova svake ovsene kase su ovsene pahuljice I mleko/voda, pa u to mozete dodavati razne ukuse, a neki od nasih predloga su: cokolada I kikiriki puter, kokos I vanila, vanila I sumsko voce…
3 supene kasike cia semena
1 solja kokosovog mleka
½ solje nara
Cia seme preliti kokosovim mlekom I ostaviti u frizideru preko noci. Ujutru odati nar.
Cia puding je idealan za osobe koji ujutru idu na posao, pa nemaju vremena za dorucak kod kuce. Takodje postoji bezbroj varijanti cia pudinga, sa cokoladom, mangom…
Kalorijska vrednost: 263.6kcal
2 banane
2 jaja
½ solje bademovog mleka
1 ½ solje ovsenih pahuljica
2 kasicice praska za pecivo
½ kasicice cimeta
Malo soli
Kokosovo ulje za pecenje
Sve sastojke, osim ulja, dodajte u blander I blendirajte 1min. Na zagrejani tiganj sipajte 1/3 solje smese za palacinke I pecite oko 3min s jedne strane.
Kalorijska vrednost(po porciji):311kcal
2 jaja I 1 belance
2 kasike jogurta
3 kasike ovsenog brasna
Prilozi:
Zelena salata
2 kasike senfa
50g belog mesa
3 ceri paradajza
Pola paprike
Kalorijska vrednost: 300kcal
1 banana
½ solje sumskog voca
1 solja jogurta
1 kasika cia semena
2 kasike ovsenih pahuljica
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow