Fosfor

0 Comments

Fosfor je mineral bitan za rad bubrega, nervnog sistema, misica… On izgradjuje kosti I zube. Takodje ucestvuje u razvoju proteina, oporavku misica posle treninga I obnavljanju tkiva.

 

Fosfor

 

Fosfor je bitan mineral za rad  mnogih organa i prcesa u telu. Vise o njegovim ulogama u telu, izvorima u hrani i drugom procitajte u nastavku.

Izvori

Vecina ljudi unosi dovoljno fosfora ishranom, pogotovo ako jedu puno hrane koja sadrzi proteine I kalcijum. Hrana bogata fosforom ukljucuje semenke, plodove mora, curetinu, piletinu, mlecni proizvodi sa niskom kolicinom masti, beli luk, krompir, brokoli, kao I suvo voce.

 

Preporucen unos

 

fosfor 2

 

Unos fosfora zavisi od starosti I zdravstvenog stanja. Preporucen unos fosfora za odrasle osobe je 700mg . Trudnicama I dojiljama nije potreban dodatan unos fosfora.

 

Posledice preteranog unosa fosfora

 

Vecina ljudi nema problem sa preteranim unosom fosfora, ali ljudi sa hronicnom bubreznom bolescu ili sa problemom prerade kalcijuma, mogu imati problem sa nakupljanjem fosfora. Kada osoba ima preveliku kolicinu fosfora u krvi, kalcijum iz kosti se povlaci, sto ih cini slabe. Naslage u tkivima, koje su posledica preteranog unosa fosfora I kalcijum, mogu dovesti do povecanog rizika do srcanog ili mozdanog udara.

 

Posledice premalog unosa fosfora

 

Osoba koja unosi premalo fosfora moze osetiti umor, bolove u zglobovima ili zbunjenost. Ljudi kojima je potrebno vise fosfora su ljudi sa dijabetesom. Neki ACE inhibitori, antacidi, kortikosteroidi I diuretici takodje mogu smanjiti koncentraciju fosfora u telu. Gubitak apetita, umor, bol u zglobovima I kostima su neki od simptoma nedostatka fosfora za ljude sa dijabetesom I za one koji uzimaju neke od gore navedenih lekova. U retkim slucajevima nedostatak fosfora moze dovesti do kome ili smrti.

Categories: