Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Sadrzaj:
INSULINSKA REZISTENCIJA I MRSAVLJENJE Insulinska rezistencija predstavlja metabolicko stanje kada telo postaje neosetljivo na isulin i ne moze pravilno da ga koristi. Ovo stanje povecava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.
Kad započne rezistencija na insulin, nema znakova i simptoma dijabetesa, a nivo šećera u krvi je normalan.
U nastavku pogledajte detaljnije o ovom danas vrlo cestom problemu. Pre svega sta je insulin i zasto je bitan, sta je insulinska rezistencija i zasto nastaje, insulinska rezistencija i mrsavljenje, kao i kako se resiti ovog problema i sta podrazumeva preventiva.
Insulin je hormon koji se stvara u pankreasu (gusteraci), u beta celijama langerhansovih ostrvaca. Ima mnoge uloge u nasem telu, i vecina je vezana za metabolizam ugljenihidrata. Njegove najvaznije uloge su da snizava nivo secera u krvi i da omogucava transport glukoze iz krvi u celije.
Da bismo cenili funkciju insulina, moramo razumeti kako telo koristi energiju. Celijama tela potrebna je energija za sve njihove funkcije, od trčanja do razmišljanja i disanja. Bez energije, čovekove celije ne bi mogle da rade i doslo bi do njihove smrti, pa samim tim i covekove smrti.
Tokom jela, telo apsorbuje hranjive sastojke iz hrane, uključujući i ugljenehidrate. Tokom metabolizma ugljenihidrata, oni se pretvaraju u glukozu u krvi, i kao takvi ulaze u celije tela kako bi im pružio energiju.
Razvoj insulinske rezistencije označava početak dijabetesa. Kad osoba ima inzulinsku rezistenciju, celije prestaju reagovati na insulin na uobičajen način. Ovaj gubitak osetljivosti na insulin znači da celije počinju gubiti sposobnost unosa glukoze.
Kao odgovor, pankreas pojačava proizvodnju insulina, tako da glukoza može nastaviti da ulazi u celije. U početku će ovo pomoći. Celije će imati energiju, a nivo šećera u krvi neće rasti.
Međutim, kako se otpor celija na insulin povećava, pankreas mora da proizvodi sve više i više insulina. Na kraju postaje nesposoban za stvaranje dovoljne kolicine insulina za transport glukoze iz krvi u celije.
U ovom trenutku šećer u krvi doseže nivo koji je dovoljno visok da doktor može dijagnostikovati predijabetes.
Uobičajeno: Ispod 100 miligrama po decilitru (mg / dl)
Predijabetes: 100–125 mg / dl
Dijabetes: 126 mg / dl i više
U početku rezistencija na inzulin ne uzrokuje nikakve simptome, ali zdravstveni problemi pojaviće se ako osoba ne preduzme nešto. Posto nema simptoma, prevencija je kljucna!
Preduzimanje mera moze spreciti napredak ili potpuno ukloniti insulinsku rezistenciju. Ako nista ne preduzmete, telo neće moći da proizvede dovoljno insulina, a u krvi će biti previše glukoze.
Istraživanje je pokazalo da je gubitak težine od 5-7 posto dovoljan da smanji rizik od nastanka dijabetesa za 58 posto kod osobe koja ima visok rizik od nastanka tog stanja.
Osobe s inzulinskom rezistencijom, predijabetesom ili visokim rizikom od nastanka dijabetesa treba da praktikuju dugoročnu strategiju pravilne ishrane i aktivnog načina života kako bi zaštitili svoje zdravlje.
CDC-ov Nacionalni program za prevenciju dijabetesa naglašava da treba pripaziti na ishranu i baviti se barem 150 minuta nedeljno nekom fizickom aktivnoscu.
Odabir zdrave hrane koja uključuje obilje svežeg voća i povrća, pazeći na obroke i umereni unos ugljenihidrata tri su najvažnija saveta u ishrani osoba sa dijabetesom ili preddijabetickim stanjem.
Plan ishrane DASH, koji su razvili Nacionalni zavodi za zdravlje (NIH), zdrava je, dugoročna ishrana. DASH je skraćenica od Dijetalnih pristupa za zaustavljanje hipertenzije.
Dijeta se ne fokusira na kontroli kalorija, već podstice ljude da jedu:
puno voća i povrća
nemasnih mlečnih proizvoda
orašastih plodova i semenki
mahunarki
Savetuje se da se izbegavaju prazne ugljenehidrate i šećere i da povećaju unos hrane bogate hranjivim stvarima i belančevina zdravih za srce.
Ovaj nacin ishrane osigurava i visok unos vlakana, što pomaže u upravljanju nivom šećera u krvi usporavanjem apsorpcije ugljenihidrata i smanjene potrebe za insulinom.
Generalno, najbolje je odabrati celovitu, neprerađenu hranu i izbegavati visoko prerađenu i brzu hranu.
Hrana poput belog hleba, testenine, pirinca i sode, vrlo se brzo probavlja i može povisiti nivo šećera u krvi. To pravi dodatni stres pankreasu, koji stvara hormon insulin.
Vaše telo tada blokira insulin u ispravnom radu kako bi smanjio nivo šećera u krvi ljudima koji su otporni na insulin.
Zasićene masti takođe su povezane sa rezistencijom na insulin. Zdrave nezasićene masti bolji su izbor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći u usporavanju procesa varenje i smanjiti pritisak na pankreas.
Ne postoji čarobna hrana koja će popraviti sve, pa je zbog toga bitno da budete umereni i da birate one zdravije namirnice bogate vitaminima, mineralina i vlaknima.
Gubitak kilograma, zdrava ishrana i fizicka aktivnost su osnovni koraci za prevenciju nastanka insulinske rezistencije ili za njeno izlecenje. A u nastavku pogledajte savete koji ce Vam takodje biti od koristi.
Neke studije govore da redovna upotreba duvanskih proizvoda može povećati rizik od nastanka dijabetesa i rezistencije na insulin. Medjutim mnoge studije nisu sigurne.
Ali je sigurno da pušenje povecava rizik od nastanka bolesti srca, plućne infekcije i druga zdravstvena stanja koja predstavljaju i komplikacije dijabetesa. Pušenje može pogoršati i ove probleme.
Iz tog razloga, osoba s insulinskom rezistencijom ili visokim rizikom od dijabetesa trebala bi prestati pušiti ako je potrebno i izbegavati pasivno pušenje gde je to moguće.
Redovna fizicka aktivnost moze pomoci kod stanja rezistencije na insulin, jer mišići troše glukozu iz krvotoka i ne treba im insulin.
Preporucuje se najmanje 150 minuta aerobnih vežbi umerenog intenziteta ili 75 minuta aerobnih vežbi snažnog intenziteta na nedeljnom nivou.
Za najbolje rezultate, treba kombinovati kardio i trening snage. I svakako je preporuka da se konsultujete sa lekarom.
Nedostatak vitamina D čest je kod dijabetesa tipa 2.
Međutim, još uvek nema dokaza da uzimanje dodataka vitamina D može spriječiti dijabetes ili predijabetes.
Iako je sunčeva svetlost daleko najkoncentriraniji izvor vitamina D, prehrambeni izvori vitamina D uključuju i:
masna riba
obogaćeno mleko i drugi mlečni proizvodi
žumance
Nedovoljno ili nekvalitetno spavanje može povećati rizik za razvoj insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
Autori studije iz 2015. primietili su da je san za osobe s dijabetesom “dodatno ponašanje u načinu života, važno za metaboličko zdravlje i energetsku homeostazu”.
Kvalitetan san svakog dana može vam pomoći u regulaciji hormona koji igraju ulogu u apetitu i smanjiti rizik od disfunkcije metabolizma glukoze.
Možda mislite da nedostatak obroka znači manje kalorija i veći gubitak kilograma. Zbog toga se nivo insulina i šećera u krvi menja i penje. A to može dovesti do više masnoća na trbuhu, zbog čega je verovatnije da će vaše telo odoleti insulinu.
Mnogi ljudi ne znaju da imaju insulinsku rezistenciju dok se ne razvije u dijabetes tipa 2.
Ako imate rizik od nastanka predijabetesa ili dijabetesa, zamolite svog doktora da to proveri. Provera nivoa hemoglobina A1c može vam pomoći na vreme otkrijete rezistenciju na insulin ili predijabetes.
Ako otkrijete insulinsku rezistenciju rano, možete napraviti važne promene kako biste smanjili rizik od razvoja dijabetesa i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija koje mogu s njim doći.
Ne zaboravite da se posavetujete sa svojim doktorom ili dijeteticarom o promenama u zivotnim navikama i nacinu ishrane.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow