Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu

 

Za razliku od nekih alergija, intolerancija na hranu nije opasna po život. Ali moze biti nezgodnu ziveti sa njom.

Intolerancija na hranu

Intolerancije na hranu i osetljivost na hranu su izuzetno česte.

Zapravo, procenjuje se da do 20% svetske populacije ima intoleranciju na hranu.

Netolerancije i osetljivost na hranu može biti teško dijagnosticirati zbog širokog raspona simptoma.

Ovaj članak prikazuje najčešće vrste osetljivosti i netolerancije na hranu, s njima povezane simptome i hranu koju treba izbegavati.

 

Šta je intolerancija na hranu?

 

Izraz „preosetljivost na hranu“ odnosi se i na alergije na hranu i na intoleranciju na hranu.

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu, iako neki simptomi mogu biti slični.

U stvari, može biti teško razlikovati alergije na hranu i intolerancije na hranu, pa je važno razgovarati sa svojim lekarom ako sumnjate da imate intoleranciju.

Kada imate intoleranciju na hranu, simptomi obično počinju u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja hrane na koju ste netolerantni.

Ipak, simptomi se mogu odgoditi do 48 sati i trajati satima ili čak danima, pa je uvredljivu hranu posebno teško odrediti.

Intolerancija na hranu

Štaviše, ako često konzumirate hranu na koju nemate intoleranciju, možda će biti teško povezati simptome s određenom hranom.

Iako se simptomi intolerancije na hranu razlikuju, oni najčešće uključuju probavni sistem, kožu i respiratorni sistem.

Uobičajeni simptomi uključuju:

-Dijareja

-Nadimanje

-Osipi

-Glavobolje

-Mučnina

-Umor

-Abdominalni bol

-Curenje iz nosa

-Refluks

Netolerancije na hranu obično se dijagnosticiraju eliminacijskim dijetama posebno osmišljenim za sužavanje štetnih namirnica ili drugim metodama ispitivanja.

Eliminacijska dijeta uklanja hranu koja je najčešće povezana s netolerancijama na neko vrijeme dok simptomi ne nestanu. Hrana se zatim ponovo uvodi jedna po jedna uz praćenje simptoma.

Ova vrsta ishrane pomaže ljudima da identifikuju koja hrana izaziva simptome.

 

Evo 8 najčešćih intolerancija na hranu.

 

1. Mlečni

Intolerancija na hranu

Laktoza je šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.

U telu se razgrađuje enzimom laktazom, koji je neophodan da bi se laktoza pravilno probavila i apsorbovala.

Intolerancija na laktozu uzrokovana je nedostatkom enzima laktaze, što uzrokuje nemogućnost probavljanja laktoze i kao posledicu ima probleme sa digestivnim traktom.

Simptomi netolerancije na laktozu uključuju:

-Abdominalni bol

-Nadimanje

-Dijareja

-Mučnina

Intolerancija na laktozu je izuzetno česta pojava.

Zapravo, procenjuje se da 65% svetske populacije ima problema s probavom laktoze.

Netolerancija se može dijagnosticirati na nekoliko načina, uključujući test tolerancije na laktozu, laktozni test daha ili PH test stolice.

Ako mislite da imate intoleranciju na laktozu, izbegavajte mlečne proizvode koji sadrže laktozu, poput mleka i sladoleda.

Odležani sirevi i fermentirani proizvodi poput kefira možda će lakše podneti oni s intolerancijom na laktozu jer sadrže manje laktoze od ostalih mlečnih proizvoda.

2. Gluten

Gluten je naziv za proteine ​​koji se nalaze u pšenici, ječmu, raži i tritikaleu.

Nekoliko se stanja odnosi na gluten, uključujući celijakiju, osetljivost na necelijakijski gluten i alergiju na pšenicu.

Celijakija uključuje imunološki odgovor, zbog čega se klasifikuje kao autoimuna bolest.

Kada su osobe sa celijakijom izložene glutenu, imunološki sistem napada tanko crevo i može naneti ozbiljnu štetu probavnom sistemu.

Alergije na pšenicu često se mešaju s celijakijom zbog sličnih simptoma.

Razlikuju se po tome što alergije na pšenicu stvaraju antitela koja proizvode alergiju na proteine ​​u pšenici, dok je celijakija uzrokovana abnormalnom imunološkom reakcijom na gluten.

Međutim, mnogi ljudi osećaju neugodne simptome čak i kad su negativni na celijakiju ili alergiju na pšenicu.

Ovo je poznato kao osetljivost na ne-celijakiju na gluten, blaži oblik intolerancije na gluten za koji se procenjuje da utiče na 0,5 do 13% populacije.

Simptomi osetljivosti na non-celijakiju na gluten slični su onima kod celijakije i uključuju:

-Nadimanje

-Abdominalni bol

-Dijareja ili zatvor

-Glavobolje

-Umor

-Bol u zglobovima

-Osip

-Depresija ili anksioznost

-Anemija

Osetljivost na celijakiju i ne-celijakiju na gluten kontrolise se ishranom bez glutena.

Uključuje pridržavanje dijete bez hrane i proizvoda koji sadrže gluten, uključujući:

-Hleb

-Pasta

-Žitarice

-Pivo

-Peciva

-Krekeri

-Umaci, prelivi i sosevi, posebno soja sos

Intolerancija na hranu

3. Kofein

Kofein je gorka hemikalija koja se nalazi u velikom broju pića, uključujući kafu, sodu, čaj i energetska pića.

To je stimulans, što znači da smanjuje umor i povećava budnost pri konzumiranju.

To čini blokiranjem receptora za adenozin, neurotransmiter koji regulise ciklus spavanja i budnosti i uzrokuje pospanost.

Većina odraslih osoba može sigurno konzumirati do 400 mg kofeina dnevno bez ikakvih nuspojava. Ovo je količina kofeina u oko četiri šoljice kafe.

Međutim, neki ljudi su osetljiviji na kofein i doživljavaju reakcije čak i nakon konzumiranja male količine.

Ova preosetljivost na kofein povezana je s genetikom, kao i smanjenom sposobnošću metabolizma i izlučivanja kofeina.

Osetljivost na kofein razlikuje se od alergije na kofein, koja uključuje imunološki sistem.

Ljudi sa preosetljivošću na kofein mogu osetiti sledeće simptome nakon konzumiranja čak i male količine kofeina:

-Brzo kucanje srca

-Anksioznost

-Trema

-Nesanica

-Nervoza

-Nemir

Osobe osetljive na kofein trebale bi smanjiti unos izbegavajući hranu i piće koje sadrže kofein, uključujući kafu, sodu, energetska pića, čaj i čokoladu.

4. Salicilati

Salicilati su prirodne hemikalije koje biljke proizvode za odbranu od spoljasnih stetnih faktora poput insekata i bolesti.

Salicilati imaju protivupalna svojstva. Zapravo, pokazalo se da hrana bogata ovim spojevima štiti od određenih bolesti poput kolorektalnog karcinoma.

Ove prirodne hemikalije nalaze se u širokom rasponu namirnica, uključujući voće, povrće, čajeve, kafu, začine, orahe i med.

Osim što su prirodna komponenta mnogih namirnica, salicilati se često koriste i kao konzervansi za hranu i mogu se naći u lekovima.

Prekomerne količine salicilata mogu uzrokovati zdravstvene probleme, ali većina ljudi nema problema s konzumiranjem normalnih količina salicilata u hrani.

Međutim, neki ljudi su izuzetno osetljivi na ove spojeve i razvijaju nuspojave kada konzumiraju čak i male količine.

Simptomi netolerancije na salicilate uključuju:

-Sinusne infekcije

-Nosni i sinusni polipi

-Astma

-Dijareja

-Koprivnjača

Iako je potpuno uklanjanje salicilata iz ishrane nemoguće, oni sa intolerancijom na salicilate trebali bi izbegavati hranu bogatu salicilatima poput začina, kafe, grozdja i narandzi, kao i kozmetiku i lekove koji sadrže salicilate.

Intolerancija na hranu

5. Amini

Amine proizvode bakterije tokom skladištenja i fermentacije hrane i nalaze se u velikom broju namirnica.

Iako postoji mnogo vrsta amina, histamin je najčešće povezan s intolerancijom na hranu.

Histamin je hemikalija u telu koja igra ulogu u imunološkom, probavnom i nervnom sistemu.

Pomaže u zaštiti tela od infekcija stvaranjem trenutnog upalnog odgovora na alergene. To izaziva kijanje, svrbež i suzne oči kako bi se potencijalno izbacili štetni napadači.

Kod ljudi bez intolerancije, histamin se lako metabolise i izlučuje.

Međutim, neki ljudi ne mogu pravilno razgraditi histamin, uzrokujući njegovo nakupljanje u telu.

Najčešći razlog intolerancije na histamin je poremećena funkcija enzima odgovornih za razgradnju histamina-diamin oksidaze i N-metiltransferaze.

Simptomi intolerancije na histamin uključuju:

-Glavobolje

-Koprivnjača

-Svrab

-Anksioznost

-Stomacni grčevi

-Dijareja

-Nizak krvni pritisak

Osobe s netolerancijom na histamin trebaju izbegavati hranu bogatu ovom prirodnom hemikalijom, uključujući:

-Fermentirana hrana

-Osušeno voće

-Citrusi

-Avokado

-Dimljena riba

-Sirće

-Pivo

-Vino

 

6. FODMAP -ovi

 

FODMAPs je skracen naziv koji označava fermentabilne oligo-, di-, monosaharide i poliole.

Oni su skup ugljenih hidrata kratkog lanca koji se prirodno nalaze u mnogim namirnicama i mogu uzrokovati probavne smetnje.

FODMAP -ovi se slabo apsorbuju u tankom crevu i putuju u debelo crevo, gde se koriste kao gorivo za tamošnje crevne bakterije.

Bakterije razgrađuju ili „fermentiraju“ FODMAP -ove, što proizvodi gasovr i uzrokuje nadutost i nelagodu.

Ovi ugljenihidrati takođe imaju osmotska svojstva, što znači da uvlače vodu u probavni sistem, uzrokujući dijareju i nelagodu.

Simptomi netolerancije na FODMAP uključuju:

-Nadimanje

-Dijareja

-Abdominalni bol

-Zatvor

Netolerancije na FODMAP vrlo su česte kod osoba sa sindromom iritabilnog creva ili IBS -om.

Zapravo, do 86% ljudi s dijagnozom IBS-a doživljava smanjenje probavnih simptoma kada sledi dijetu s niskim udelom FODMAP-a.

Mnogo je hrane bogate FODMAP -ovima, uključujući:

-Jabuke

-Meki sirevi

-Mleko

-Artičoke

-Hleb

-Pasulj

-Pivo

 

7. Sulfiti

Sulfiti su hemikalije koje se prvenstveno koriste kao konzervansi u hrani, pićima i nekim lekovima.

Takođe se prirodno mogu naći u nekim namirnicama poput grožđa i nekih sireva.

Sulfiti se dodaju hrani poput sušenog voća kako bi se odgodilo vrenje i vinu kako bi se sprečilo kvarenje uzrokovano bakterijama.

Većina ljudi može tolerisati sulfite koji se nalaze u hrani i piću, ali neki su ljudi osetljivi na ove materije.

Osetljivost na sulfit je najčešća kod osoba sa astmom, mada i ljudi bez astme mogu biti netolerantni na sulfite.

Uobičajeni simptomi osetljivosti na sulfite uključuju:

-Koprivnjača

-Oticanje kože

-Začepljen nos

-Hipotenzija

-Dijareja

-Kašalj

Sulfiti mogu čak uzrokovati suženje disajnih putova kod astmatičnih pacijenata sa osetljivošću na sulfit, a u teškim slučajevima mogu dovesti do reakcija opasnih po život.

Uprava za hranu i lekove (FDA) nalaže da upotreba sulfita mora biti deklarisana na etiketi bilo koje hrane koja sadrži sulfite ili gde su sulfiti korišteni tokom obrade hrane.

Primeri hrane koja može sadržavati sulfite uključuju:

-Osušeno voće

-Vino

-Konzervisano povrće

-Ukiseljena hrana

-Začini

-Krompir

-Cips

-Pivo

-Caj

-Peciva

 

8. Fruktoza

Fruktoza, koja je vrsta FODMAP-a, jednostavan je šećer koji se nalazi u voću i povrću, kao i zaslađivačima poput meda, agave i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa.

Potrošnja fruktoze, posebno pića zaslađenih šećerom, dramatično je porasla u poslednjih četrdeset godina i povezana je sa povećanjem gojaznosti, bolesti jetre i bolesti srca.

Osim porasta bolesti povezanih s fruktozom, došlo je i do porasta malopsorpcije i netolerancije fruktoze.

Kod ljudi s intolerancijom na fruktozu, fruktoza se ne apsorbuje učinkovito u krv.

Umesto toga, maloapsorbovana fruktoza putuje u debelo crevo, gde je fermentira crevnim bakterijama, uzrokujući probavne smetnje.

Simptomi maloapsorpcije fruktoze uključuju:

-Refluks

-Dijareja

-Mučnina

-Abdominalni bol

-Povraćanje

-Nadimanje

Osobe s netolerancijom na fruktozu često su osetljive i na druge FODMAP-ove i mogu imati koristi od ishrane sa niskim sadržajem FODMAP-a.

Kako bi se uklonili simptomi povezani s maloapsorpcijom fruktoze, treba izbegavati sledeće namirnice s visokim sadržajem fruktoze:

-Soda

-Jabuke,sok od jabuke i jabukovača

-Agave nektar

-Hrana koja sadrži kukuruzni sirup visoke fruktoze

-Voće poput lubenice, trešnje i kruške

-Određeno povrće, poput graška šećera

Intolerancija na hranu

Druge intolerancije na hranu

Gore navedene intolerancije na hranu su među najčešćim vrstama.

Međutim, postoje mnoge druge namirnice i sastojci na koje ljudi mogu biti netolerantni, uključujući:

Aspartam: Aspartam je zaslađivač koji se obično koristi kao

zamena za secer. Iako su istraživanja kontradiktorna, neke studije su izvestile

nuspojave poput depresije i razdražljivosti kod osetljivih osoba.

MSG: Mononatrijev glutamat ili MSG koristi se kao dodatak za poboljšanje ukusa u hrani. Potrebno je još istraživanja, ali neke su studije pokazale da velike

količine mogu uzrokovati glavobolju, osip i bol u prsima.

Boje za hranu: Boje za hranu poput Crvene 40 i Žute 5 su pokazane

izazivaju reakcije preosetljivosti kod nekih ljudi. Simptomi uključuju

oticanje kože i začepljen nos.

Kvasac: Ljudi s intolerancijom na kvasac generalno imaju manje ozbiljne simptome od onih s alergijom na kvasac.

Simptomi su obično ograničeni na probavni sistem.

Šećerni alkoholi: Šećerni alkoholi se često koriste kao alternativa bez kalorija.

Kod nekih ljudi mogu uzrokovati velike probavne probleme, uključujući

nadutost i dijareju.

 

Zakljucak

 

Intolerancija na hranu – Netolerancije na hranu razlikuju se od alergija. Većina ne pokreće imuni sistem, a njihovi simptomi su obično manje izraženi.

Međutim, mogu negativno uticati na vaše zdravlje i treba ih shvatiti ozbiljno.

Mnogi ljudi su netolerantni ili preosetljivi na hranu i aditive poput mlečnih proizvoda, kofeina i glutena.

Ako sumnjate da ste netolerantni na određenu hranu ili aditiv u hrani, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijeteticarom o mogućnostima testiranja i lecenja.

Iako su intolerancije na hranu obično manje ozbiljne od alergija na hranu, one mogu negativno uticati na vaš kvalitet života.

Zbog toga je važno preduzeti korake za identifikaciju intolerancije na hranu kako bi se sprečili neželjeni simptomi i zdravstveni problemi.

Categories: