Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Verovatno znate za poznati izraz: „jedna jabuka dnevno drži doktora daleko“. Ono sto je sigurno je da je jabuka bogata vitaminima, antioksidantima i vlaknima koji su bitni za dobro zdravlje,
Sadrzaj:
Iako istrazivanja pokazuju da jesti vise jabuka mozda zapravo nije povezano sa manje poseta lekaru, dodavanje jabuka vasoj ishrani moze pomoci u poboljsanju nekih aspekata vaseg zdravlja.
Da li je ova izreka cinjenica ili samo mit? Procitajte u nastavku
Jabuke su povezane sa nizom prednosti koje bi mogle pomoci u promociji dugorocnog zdravlja.
Jabuke su prepune vaznih hranljivih sastojaka, ukljucujuci vlakna, vitamine, minerale i antioksidante.
Jedna srednja jabuka pruza sledece hranljive sastojke
Kalorije: 95
Ugljeni hidrati: 25 grama
Vlakna: 4,5 grama
Vitamin C: 9% dnevne vrednosti
Bakar: 5% dnevne vrednosti
Kalijum: 4% dnevne vrednosti
Vitamin K: 3% dnevne vrednosti
Vitamin C deluje kao antioksidans za neutralizaciju stetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali i stiti od bolesti.
Jabuke su takodje odlican izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina.
Studije pokazuju da bi uzimanje vise jabuka moglo biti povezano sa manjim rizikom od nekoliko hronicnih bolesti, ukljucujuci bolesti srca .
U stvari, jedno istrazivanje na preko 20.000 odraslih otkrilo je da je konzumiranje vecih kolicina voccaa i povrca sa belom unutrasnjosti, ukljucujuci jabuke, povezano sa manjim rizikom od mozdanog udara.
Jabuke takodje sadrze rastvorljiva vlakna, sto moze pomói u smanjenju krvnog pritiska i nivoa holesterola, sto je oboje faktor rizika od srcanih bolesti.
Jabuke sadrze nekoliko jedinjenja koja mogu pomoci u sprecavanju stvaranja karcinoma, ukljucujuci antioksidante i flavonoide.
Prema jednom istrazivanju konzumiranje vece kolicine jabuka takodje povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluca, kao I raka debelog creva.
Druga istrazivanja sugerisu da bi ishrana bogata voćem i povrćem mogla da zaštiti od raka želuca, debelog creva, pluća, usne šupljine i jednjaka.
Jabuke su povezane i sa nekoliko drugih zdravstvenih prednosti koje bi mogle da pomognu da se lekar drži dalje od kuće:
Jabuka podrzava gubljenje kilograma. Zbog sadrzaja vlakana, pokazalo se da jabuke daju osecaj sitosti, smanjuju unos kalorija i pomazu u gubljenju kilograma.
Jabuka poboljsava zdravlje kostiju. Studije su otkrile da bi jedenje veće količine voća moglo biti povezano sa povecanom mineralnom gustinom kostiju i manjim rizikom od osteoporoze
Jabuka pomaze u smanjivanju stresa. Studije sugerisu da bi jedenje jabuka moglo pomoci u smanjenju oksidativnog stresa i znacima starenja.
Jabuka stiti od astme. Studije pokazuju da povećan unos jabuka može biti povezan sa manjim rizikom od astme
Jabuka smanjuje rizik od dijabetesa. Prema jednom velikom istrazivanju, jedenje jedne jabuke dnevno bilo je povezano sa 28% nizim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, u poredjenju sa nejedenjem jabuka uopste.
Mala gustina kalorija
Jabuke se mogu pohvaliti sa puno vode.
U stvari, jabuka srednje veličine sastoji se od oko 86% vode. Hrana bogata vodom prilicno je zasitna, sto cesto dovodi do smanjenog unosa kalorija.
Voda, takodje znatno smanjuje gustinu kalorija hrane.
Hrana sa niskom gustinom kalorija, poput jabuka, ima puno vode i vlakana. Jabuka srednje veličine ima samo 95 kalorija, ali puno vode i vlakana.
Nekoliko studija pokazuje da hrana sa niskom gustinom kalorija promoviše sitost, smanjeni unos kalorija i gubitak težine.
U jednoj studiji jabuke su uzrokovale smanjeni unos kalorija i gubitak težine, dok ovseni kolacici – koji su imali vecu gustinu kalorija, ali slicanu kolicinu kalorija i vlakana nisu
Sadrzi vlakna pogodna za gubitak tezine
Jabuka srednje velicine sadrzi 4 grama vlakana.
To je 16% preporucenog unosa vlakana za zene i 11% za muškarce, sto je izuzetno visoko s obzirom na njihov nizak sadrzaj kalorija. Ovo cini jabuke izvrsnom hranom koja ce vam pomoci da dostignete preporučeni unos vlakana .
Mnoga istrazivanja pokazuju da je visok unos vlakana povezan sa nizom telesnom tezinom i znatno smanjenim rizikom od gojaznosti.
Jedenje vlakana moze usporiti varenje hrane i uciniti da se osecate sitije sa manje kalorija. Iz tog razloga, hrana bogata vlaknima moze vam pomoci da unesete manje ukupnih kalorija, što vam pomaže da izgubite kilograme .
Vlakna takođe mogu poboljšati vaše probavno zdravlje i hraniti dobre bakterije u crevima, što takođe može pomoći metaboličkom zdravlju i kontroli telesne težine.
Jedenje jabuke svaki dan verovatno ni malo ne steti vasem zdravlju.
Jedenje velike kolicine jabuka svakog dana moze prouzrokovati nekoliko nezeljenih efekata.
Konkretno, brzo povecavanje unosa vlakana tokom kratkog vremenskog perioda moze izazvati simptome poput nadimanja i bolova u stomaku.
Kao i ostalo voce, i jabuka sadrži dobar deo ugljenih hidrata u svakoj porciji.
Iako ovo nije problem za vecinu ljudi, ali za one koji slede dijetu sa niskim sadrzajem ugljenih hidrata ili keto dijetu potreban je umeren unos.
Jabuke pripadaju porodici plodova pome, zajedno sa kruskama. Iako ih možete pronaći u prodavnicama tokom cele godine, oni sazrevaju i beru se krajem leta do kasne jeseni.
Postoji preko 7500 vrsta jabuka, od kojih neke verovatno često vidite u odeljku sa ostalim vocem, a za neke možda niste nikad čuli ili ikada videli. U zavisnosti od sorte jabuke i koliko je kisela ili slatka, možda cete želeti da ih koristite u pitama i pekarskim proizvodima ili kao dodatak sosu ili nekom drugom jelu. Ali osim ukusa, oni takodje mogu dodati boju i teksturu.
Pogledajte neke vrste jabuka koje mozete naci u prodavnicama:
Ostale zdrave opcije
Bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima, jabuke su odlican dodatak ishrani i mogu ponuditi nekoliko zdravstvenih blagodati.
Međutim, mnostvo voca i povrca nudi slicanu kombinaciju hranljivih sastojaka i moze biti podjednako korisno za zdravlje.
Pored toga, uključivanje raznih vrsta voća i povrća u svoju rutinu može dodati više ukusa i hranljive vrednosti vašoj ishrani.
Evo jos nekoliko voca i povrca koje s vremena na vreme možete zameniti jabukama:
banane, borovnice, brokoli, sargarepa, karfiol, grejpfrut, kelj, mango, breskve, kruske, ananas, maline, spanać ,jagode ,paradajz
Iako jesti vise jabuka mozda bukvalno nije povezano sa manje poseta lekaru, jabuke su bogate hranljivim sastojcima i nude supstance koje su bitne za prevenciju bolesti.
Pored jabuka, mnostvo drugog voca i povrca pruza slicanu kombinaciju hranljivih sastojaka i zdravstvenih prednosti.
Za najbolje rezultate uzivajte u raznovrsnom vocu i povrcu kao deo hranljive, dobro uravnotezene ishrane.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow