Zdravstveni benefiti jabuka

0 Comments

Verovatno znate za poznati izraz: „jedna jabuka dnevno drži doktora daleko“. Ono sto je sigurno je da je jabuka bogata vitaminima, antioksidantima i vlaknima koji su bitni za dobro zdravlje,

 

Jabuka na dan, drži doktora daleko – istina ili zabluda  

 

 Iako istrazivanja pokazuju da jesti vise jabuka mozda zapravo nije povezano sa manje poseta lekaru, dodavanje jabuka vasoj ishrani moze pomoci u poboljsanju nekih aspekata vaseg zdravlja. 

Da li je ova izreka cinjenica ili samo mit? Procitajte u nastavku 

 

Zdravstvene prednosti 

 

Jabuke su povezane sa nizom prednosti koje bi mogle pomoci u promociji dugorocnog zdravlja. 

Veoma je hranljiva

 

Jabuke su prepune vaznih hranljivih sastojaka, ukljucujuci  vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. 

Jedna srednja jabuka pruza sledece hranljive sastojke  

Kalorije: 95 

Ugljeni hidrati: 25 grama 

Vlakna: 4,5 grama 

Vitamin C: 9% dnevne vrednosti  

Bakar: 5% dnevne vrednosti 

Kalijum: 4% dnevne vrednosti 

Vitamin K: 3% dnevne vrednosti 

Vitamin C deluje kao antioksidans za neutralizaciju stetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali i stiti od bolesti.  

Jabuke su takodje odlican izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina. 

Odlicne su za zdravlje srca 

 

Studije pokazuju da bi uzimanje vise jabuka moglo biti povezano sa manjim rizikom od nekoliko hronicnih bolesti, ukljucujuci  bolesti srca . 

U stvari, jedno istrazivanje na preko 20.000 odraslih otkrilo je da je konzumiranje vecih kolicina voccaa i povrca sa belom unutrasnjosti, ukljucujuci  jabuke, povezano sa manjim rizikom od mozdanog udara. 

Jabuke takodje sadrze rastvorljiva vlakna, sto moze pomói u smanjenju krvnog pritiska i nivoa holesterola, sto je oboje faktor rizika od srcanih bolesti. 

 

Sadrzi jedinjenja koja se bore protiv raka 

jabuka

Jabuke sadrze nekoliko jedinjenja koja mogu pomoci u sprecavanju stvaranja karcinoma, ukljucujuci  antioksidante i flavonoide. 

Prema jednom istrazivanju  konzumiranje vece kolicine jabuka takodje povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluca, kao I raka debelog creva. 

Druga istrazivanja sugerisu da bi ishrana bogata voćem i povrćem mogla da zaštiti od raka želuca, debelog creva, pluća, usne šupljine i jednjaka. 

Ostale zdravstvene prednosti 

 

Jabuke su povezane i sa nekoliko drugih zdravstvenih prednosti koje bi mogle da pomognu da se lekar drži dalje od kuće: 

Jabuka podrzava gubljenje kilograma. Zbog sadrzaja vlakana, pokazalo se da jabuke daju osecaj sitosti, smanjuju unos kalorija i pomazu u gubljenju kilograma. 

Jabuka poboljsava zdravlje kostiju. Studije su otkrile da bi jedenje veće količine voća moglo biti povezano sa povecanom mineralnom gustinom kostiju i manjim rizikom od osteoporoze  

Jabuka pomaze u smanjivanju stresa. Studije sugerisu da bi jedenje jabuka moglo pomoci u smanjenju oksidativnog stresa i  znacima starenja. 

Jabuka stiti od astme. Studije pokazuju da povećan unos jabuka može biti povezan sa manjim rizikom od astme  

Jabuka smanjuje rizik od dijabetesa. Prema jednom velikom istrazivanju, jedenje jedne jabuke dnevno bilo je povezano sa 28% nizim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, u poredjenju sa nejedenjem jabuka uopste. 

 

jabuka

Da li je jabuka dobra za MRSAVLJENJE?
 

Mala gustina kalorija 

Jabuke se mogu pohvaliti sa puno vode. 

U stvari, jabuka srednje veličine sastoji se od oko 86% vode. Hrana bogata vodom prilicno je zasitna, sto cesto dovodi do smanjenog unosa kalorija.  

Voda, takodje znatno smanjuje gustinu kalorija hrane. 

Hrana sa niskom gustinom kalorija, poput jabuka, ima puno vode i vlakana. Jabuka srednje veličine ima samo 95 kalorija, ali puno vode i vlakana. 

Nekoliko studija pokazuje da hrana sa niskom gustinom kalorija promoviše sitost, smanjeni unos kalorija i gubitak težine. 

U jednoj studiji jabuke su uzrokovale smanjeni unos kalorija i gubitak težine, dok ovseni kolacici – koji su imali vecu gustinu kalorija, ali slicanu kolicinu kalorija i vlakana nisu 

Sadrzi vlakna pogodna za gubitak tezine 

Jabuka srednje velicine sadrzi 4 grama vlakana. 

To je 16% preporucenog unosa vlakana za zene i 11% za muškarce, sto je izuzetno visoko s obzirom na njihov nizak sadrzaj kalorija. Ovo cini jabuke izvrsnom hranom koja ce vam pomoci da dostignete preporučeni unos vlakana . 

Mnoga istrazivanja pokazuju da je visok unos vlakana povezan sa nizom telesnom tezinom i znatno smanjenim rizikom od gojaznosti. 

Jedenje vlakana moze usporiti varenje hrane i uciniti da se osecate sitije sa manje kalorija. Iz tog razloga, hrana bogata vlaknima moze vam pomoci da unesete manje ukupnih kalorija, što vam pomaže da izgubite kilograme . 

Vlakna takođe mogu poboljšati vaše probavno zdravlje i hraniti dobre bakterije u crevima, što takođe može pomoći metaboličkom zdravlju i kontroli telesne težine. 

 

Nezeljeni efekti 

 

Jedenje jabuke svaki dan verovatno ni malo ne steti vasem zdravlju. 

Jedenje velike kolicine jabuka svakog dana moze prouzrokovati nekoliko nezeljenih efekata. 

Konkretno, brzo povecavanje unosa vlakana tokom kratkog vremenskog perioda moze izazvati simptome poput  nadimanja i bolova u stomaku. 

Kao i ostalo voce, i jabuka sadrži dobar deo ugljenih hidrata u svakoj porciji. 

Iako ovo nije problem za vecinu ljudi, ali za one koji slede dijetu sa niskim sadrzajem ugljenih hidrata ili keto dijetu potreban je umeren unos. 

 

Vrsta jabuka 

 

Jabuke pripadaju porodici plodova pome, zajedno sa kruskama. Iako ih možete pronaći u prodavnicama tokom cele godine, oni sazrevaju i beru se krajem leta do kasne jeseni.  

Postoji preko 7500 vrsta jabuka, od kojih neke verovatno često vidite u odeljku sa ostalim vocem, a za neke možda niste nikad  čuli ili ikada videli. U zavisnosti od sorte jabuke i koliko je kisela ili slatka, možda cete želeti da ih koristite u pitama i pekarskim proizvodima ili kao dodatak sosu ili nekom drugom jelu. Ali osim ukusa, oni takodje mogu dodati boju i teksturu. 

Pogledajte neke vrste jabuka koje mozete naci u prodavnicama: 

  1. Greni Smith je svetlozelena super zvezda u prodavnicama. Hrskave su i malo kisele, tako da su ukusne sa slatkim umacima, ali mozete ih i upariti sa ukusnim jelima. Njihova sezona je tokom oktobra i novembra. Budući da je hrskava sa žilavom korom, vrlo su svestrani kuhinjski sastojci. 
  1. Na sladjoj strani su Fuji jabuke. To su crvene jabuke sa blažim ukusom. Najbolje su sirove, u salatama ili sosevima. 
  1. Gala jabuke su vise I mrsavije u odnosu na ostale jabuke. Svetlocrvene su boje sa vise zute boje na kori od ostalih crvenih sorti, a imaju blago slatko-kiseli ukus. Taj ukus nije intenzivan, ali svejedno čine odlične sastojke u kuvanju i pečenju. 
  1. Iako su jabuke Red Delicious upravo te, koje su ukusne, imaju  blag, jednostavan ukus koji se ne ističe kada se kuva u jelima ili koristi u piti. Dakle, najbolje ih je jesti kao uzinu samostalno.  
  1. Jabuke Golden Delicious su mekane sa tankom koricom.  Možete ih kuvati, peci ili  jednostavno ih jesti sirove. 

Ostale zdrave opcije 

Bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima, jabuke su odlican dodatak ishrani i mogu ponuditi nekoliko zdravstvenih blagodati. 

Međutim, mnostvo voca i povrca nudi slicanu kombinaciju hranljivih sastojaka i moze biti podjednako korisno za zdravlje. 

Pored toga, uključivanje raznih vrsta voća i povrća u svoju rutinu može dodati više ukusa i hranljive vrednosti vašoj ishrani. 

Evo jos nekoliko voca i povrca koje s vremena na vreme možete zameniti jabukama: 

banane, borovnice, brokoli, sargarepa, karfiol, grejpfrut, kelj, mango, breskve, kruske, ananas, maline, spanać ,jagode ,paradajz 

 

Zakljucak 

 

Iako jesti vise jabuka mozda bukvalno nije povezano sa manje poseta lekaru, jabuke su bogate hranljivim sastojcima i nude supstance koje su bitne za prevenciju bolesti. 

Pored jabuka, mnostvo drugog voca i povrca pruza slicanu kombinaciju hranljivih sastojaka i zdravstvenih prednosti. 

Za najbolje rezultate uzivajte u raznovrsnom vocu i povrcu kao deo hranljive, dobro uravnotezene ishrane. 

Categories: