Kardio trening vs Teretana

0 Comments

Mnogo ljudi koji su odlucili da smrsaju se dvoume oko toga da li je bolje raditi kardio ili vezbati u teretani? Ovaj vam članak govori sve što trebate znati o kardio treningu i treningu u teretani.

KARDIO VS TERETANA – KAKO SMRSATI BRZE

Mnogi naucnici su istrazivali koliko ljudski organizam sagoreva kalorija u toku razlicitih vrsti treninga. Na temelju ovog istraživanja možete pomoću telesne težine proceniti koliko ćete kalorija sagoreti tokom različitih vrsta vežbanja, uključujući kardio i trening u teretani. Za većinu aktivnosti, što duze radite, više ćete kalorija sagoreti.

Kardio trening kalorije

 • Ako imate 73 kilograma, sagorećete oko 250 kalorija za 30 minuta trčanja umerenim tempom.
 • S druge strane, ako isto toliko vremena trenirate u teretani, možda ćete sagoreti samo od 130-220 kalorija.
 • Generalno cete sagoreti više kalorija za vreme  kardio treninga nego za vreme  treningom u teretani.
 • Ali teretana Vam pomaže da sagorite više kalorija na dnevnom nivou jer vas bazalni metabolizam ostaje ubrzan i posle treninga nastavljate da sagorevate kalorije i obnavljate energetske depoe  i do 12 h a nekad i duze.

Iako trening u teretani ne sagoreva toliko kalorija kao kardio, on ima neke druge važne prednosti.

Na primer, trening u teretani učinkovitiji je od kardio treninga u izgradnji mišića, a mišići sagorevaju više kalorija u mirovanju nego neka druga tkiva, uključujući masnoće. Zbog toga se uobičajeno kaže da je izgradnja mišića ključ ubrzanja bazalnog metabolizma  – odnosno, koliko kalorija sagorevate u mirovanju.

Kardio trening za mrsavljenje 11

Vrste kardio treninga i koliko puta nedeljno treba da vezbam?

 • Ukoliko zelite da smrsate, preporuka je da trenirate 3-5 puta nedeljno.
 • Trcanje
 • Vožnja bicikla
 • Plivanje
 • Kikboks
 • Boks
 • Fudbal
 • Kosarka … itd
 

Bazalni metabolizam – dnevna potrosnja kalorija

Jedno istraživanje merilo je bazalni metabolizam ispitanika tokom 24 nedelje treninga u teretani. Kod zena ovakvi treninzi su doveli do ubrzanja bazalnog metabolizma  za gotovo 4% tj. trosile su vise  oko 50 kcal dnevno.
Istraživanje je pokazalo i da sagorevate više kalorija u satima nakon treninga u teretani, u poredjenju sa kardio treningom.

To znači da blagodati teretane u sagorevanju kalorija nisu ograničene na vreme kada vežbate. Nakon toga možete satima ili danima sagorevati dodatne kalorije.

Vezbe koje trose najvise kalorija

Intervalni trening visokog intenziteta pruža slične pogodnosti kao i kardio za manje vremena. Iako su kardio i tertana dva najpopularnija treninga, postoje i druge mogućnosti. Jedan od njih je intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), koji uključuje kratko trajanje vezbi vrlo jakog intenziteta naizmenično s razdobljima oporavka i vezbi niskog intenziteta.
HIIT trening traje oko 10-30 minuta.

Traka Kardio trening za mrsavljenje

Kako se najbrze trose kalorije

HIIT – Power Plate može sagoreti najviše kalorija. Neka istraživanja su upoređivala rezultate kardio treninga, treninga u teretani i HIIT-a, i kalorije sagorevane tokom 30 minuta HIIT-a, treninga u teretani, trčanja i vožnje biciklom. Istraživači su otkrili da je HIIT sagoreo 25–30% više kalorija od ostalih oblika vežbanja.

Međutim, to ne mora značiti da druge vrste vežbanja nisu dobre za mršavljenje.

HIIT i kardio trening mogu imati slične efekte na mršavljenje

Istraživanje koje je ispitivalo više od 400 odraslih osoba s prekomernom težinom otkrilo je da HIIT i tradicionalni kardio smanjuju nivo telesne masti i obim struka na slican nacin.

Neka istraživanja procenjuju da možete sagoreti oko 300 kalorija za 30 minuta visioko  intezivnog kardio trening ili HIIT-a ako imate 73 kilograma.
Prednost HIIT-a je sto traje krace.

Koji trening je najbolji za mrsavljenje?

Zanimljivo je da je ACSM istraživanja pokazuju da trening u teretani nije mnogo koristan za mršavljenje. Međutim, važno je zapamtiti da čak i ako se vaša težina ne menja, sastav vašeg tela se možda poboljšava. Trening u teretani može dovesti do povećanja mišićne mase i smanjenja masnog tkiva.

Najbolje je kombinovati, kardio i trening u teretani, a slicne efekte ima HIIT trening. Na taj nacin izgubicete visak masnoce, i povecacete misice i tako cete doci do lepe i definisane figure.

Kardio trening i  zdrava ishrana!

Zdrava ishrana i fizicka aktivnost su presudni za dobro zdravlje, pa i za mrsavljenje. Istraživanja su pokazala da idealan program za dugoročno mršavljenje uključuje umereno smanjenje unosa kalorija i dobar program vežbanja.

Zakljucak

 • I kardio trening  i teretana mogu vam pomoći da smrsate i postanete zdraviji i vitkiji.
 • Kardio trening sagoreva više kalorija od treninga u teretani.
 • Međutim, vaš metabolizam može ostati ubrzan duže nakon teretane nego kardio treninga, a teretana je bolja za izgradnju mišića.
 • Dakle, idealan program vežbanja za poboljšanje telesne građe i zdravlja uključuje kardio i trening snage u teretani. Najbolje je raditi oboje.

HIIT treninzi su takodje odlicni za mrsavljenje, traju kratko a rezultati su fenomenalni. Power Plate je jedna vrsta HIIT treninga, koji traje samo 30min, aktivira sve misice, odlican je za mrsavljenje, a pored toga i za jacanje i definisanje misica, jacanje kostiju, pojacava cirkulaciju, a masaza na Power Plate-u ima anticelulit dejstvo!

Categories: