KEFIR Rec Kefir potice od turske reci keiif, koja znaci „dobar osecaj“ koji covek dobije nakon sto ga popije. Kefir je vrlo zdrav, pomaze varenje, regulise secer i holesterol u krvi… Sta je kefir? Dok je jogurt fermentacija bakterija u mleku, kefir je kombinacija fermentacije bakterija i kvasca. Kombinacija bakterija i kvasca naziva se „zrno kefira“. Zrna kefira nisu tipicna zrna, poput psenice ili pirinca, i ne sadrze gluten. Mleko se kombinuje sa zrnima kefira i cuva na toplom mestu, proizvodeci kefir. Kefir ima opor I ostar ukus i konzistenciju slicnu jogurtu. Zbog procesa fermentacije, kefir moze imati blago gazirani ukus. Mnoge zdravstvene koristi kefira pripisuju se njegovom sadrzaju probiotika. Probiotici, ili „dobre bakterije“ su zivi organizmi koji mogu pomoci u odrzavanju redovnog praznjenja creva, lecenju odredjenih probavnih stanja i podrsci imunog sistema. Vrste Iako se kefir obicno pravi od kravljeg mleka, moze se proizvesti i od mleka drugih zivotinja, poput koza ili ovaca, ili od biljnog mleka. Kefir od kravljeg mleka dostupan je u nemasnim i punomasnim sortama. On je takođe dostupan u obicnim i aromatizovanim vrstama. Zdravstveni benefiti kefira … Continue reading Kefir
Copy and paste this URL into your WordPress site to embed
Copy and paste this code into your site to embed