Kikiriki

KIKIRIKI

 

Kikiriki je bogat proteinima, mastima i drugim zdravim hranljivim sastojcima. Studije pokazuju da kikiriki moze biti koristan i za mrsavljenje i povezan je sa smanjenim rizikom od nastanka srcanih bolest.

 

Nutritivne vrednosti 

kikiriki

Evo nutritivnih cinjenica za 100 grama sirovog kikirikija: 

Kalorije: 567kcal 

Voda: 7% 

Proteini: 25,8 grama 

Ugljeni hidrati: 16,1 grama 

Secer: 4,7 grama 

Vlakna: 8,5 grama 

Masti: 49,2 grama 

Zasicene: 6,28 grama 

Mono nezasicene: 24,43 grama 

Polinezasicene: 15,56 grama 

Omega-3: 0 grama 

Omega-6: 15,56 grama 

Trans: 0 grama 

Masnoca u kikirikiju 

Kikiriki sadrzi puno masti. 

 Veliki deo svetske berbe kikirikija koristi se za proizvodnju kikirikijevog ulja . 

Sadrzaj masti krece se od 44–56% i uglavnom se sastoji od monozasicenih i polinezasicenih masti, od kojih vecinu cine oleinska i linolna kiselina 

Proteini u kikirikiju 

Kikiriki je dobar izvor proteina. 

Sadrzaj proteina krece se od 22–30% ukupnih kalorija, sto kikiriki cini odlicnim izvorom biljnih proteina. 

Najzastupljeniji proteini u kikirikiju, arachin i conarachin, mogu biti ozbiljno alergeni za neke ljude, izazivajuci reakcije opasne po zivot. 

Ugljeni hidrati u kikirikiju Vitamini i minerali 

kikiriki

Kikiriki sadrzi malo ugljenih hidrata. 

U stvari, sadrzaj ugljenih hidrata je samo oko 13-16% ukupne tezne 

Buduci da imaju malo ugljenih hidrata i puno proteina, masti i vlakana, kikiriki ima vrlo nizak glikemijski indeks, sto je mera koliko brzo ugljeni hidrati ulaze u vas krvotok nakon obroka. 

Zbog toga su pogodni za ljude sa dijabetesom 

Kikiriki je odličan izvor različitih vitamina i minerala, uključujući: 

Vitamini I minerali 

Biotin. Kikiriki je jedan od najbogatijih dijetalnih izvora biotina, koji je vazan tokom trudnoce. 

Bakar. Bakra je cesto malo u zapadnjackoj ishrani. Nedostatak moze negativno uticati na zdravlje srca 

Niacin. Takodje poznat kao vitamin B3, niacin ima razlicite vazne funkcije u vasem telu. Povezan je sa smanjenim rizikom od srcanih bolesti. 

Folat. Takodje poznat pod nazivom vitamin B9 ili folna kiselina, folat ima mnoge osnovne funkcije i posebno je vazan tokom trudnocee. 

Mangan. Mangan se nalazi u vodi za pice i vecini namirnica. 

Vitamin E. Mocan antioksidans, ovaj vitamin se cesto nalazi u velikim kolicinama u masnoj hrani. 

Tiamin. Jedan od vitamina B, tiamin je poznat i kao vitamin B1. Pomaze celijama vaseg tela da pretvore ugljene hidrate u energiju i neophodan je za funkcionisanje vaseg srca, misica i nervnog sistema. 

Fosfor. Kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji igra bitnu ulogu u rastu i odrzavanju telesnih tkiva. 

Magnezijum. Veruje se da je vazan dijetalni mineral sa razlicitim vaznim funkcijama, dovoljan unos magnezijuma koji stiti od bolesti srca. 

Ostala biljna jedinjenja 

Kikiriki sadrzi razlicita bioaktivna biljna jedinjenja i antioksidante. 

Kikiriki ima:  

p-Kumarinsku kiselinu. Ovaj polifenol je jedan od glavnih antioksidanata u kikirikiju 

Resveratrol. Mocan antioksidans koji moze smanjiti rizik od raka i srcanih bolesti, resveratrol se najvise nalazi u crvenom vinu 

Isoflavones. Klasa antioksidativnih polifenola, izoflavoni povezani su sa raznim zdravstvenim efektima 

Fitatna kiselina. Pronađena u semenima biljaka, ukljucujuci orahe 

Fitosteroli. Kikirikijevo ulje sadrzi znacajne kolicine fitosterola, koji smanjuju apsorpciju holesterola iz vaseg digestivnog trakta 

 

Za mrsavljenje

kikiriki

Kikiriki je siroko proucavan u pogledu odrzavanja tezine. 

Uprkos tome sto sadrzi puno masti i kalorija, kikiriki ne doprinosi debljanju 

U stvari, studije su pokazale da konzumacija kikirikija moze pomoci u odrzavanju tezine i smanjiti rizik od gojaznosti. 

Razni faktori cine kikiriki hranom prihvatljivom za mrsavljenje: 

Smanjuju unos hrane promovisuci sitost u vecoj meri od ostalih grickalica, poput “rice cake” 

Visok sadrzaj proteina i mononezasicenih masti u kikirikiju moze povecati sagorevanje kalorija. 

Kikiriki je izvor nerastvorljivih dijetetskih vlakana, sto je povezano sa smanjenim rizikom od debljanja. 

 

Ostali zdravstveni benefiti kikirikija 

Osim sto je kikiriki namirnica za mrsavljenje, povezana je i sa nekoliko drugih zdravstvenih benefita. 

Zdravlje srca 

Bolesti srca jedan su od vodecih uzroka smrti u celom svetu. 

Studije pokazuju da jedenje kikirikija, kao i druge vrste orasastih plodova, moze zastititi od srcanih bolesti. 

Ove koristi su verovatno rezultat razlicitih faktora. 

Pre svega, kikiriki sadrzi brojne hranljive sastojke zdrave za srce. To ukljucuje magnezijum, niacin, bakar, oleinsku kiselinu i visestruke antioksidante, kao sto je resveratrol. 

Prevencija kamena u zuci 

Kamenje u zuci dobije priblizno 10–25% odraslih u Sjedinjenim Državama. 

Dve studije sugerisu da cesta konzumacija kikirikija moze smanjiti rizik od pojave kamena u zuci i kod muskaraca i kod zena. 

Kako se veci deo kamena u zuci uglavnom sastoji od holesterola, uzrok moze biti efekat kikirikija na smanjenje holesterola. 

Nezeljeni efekti 

Osim alergija, jedenje kikirikija nije povezano sa mnogim nezeljenim efektima. 

Ipak, treba spomenuti neke nezeljene efekte. 

Trovanje aflatoksinom 

Kikiriki ponekad moze biti kontaminiran vrstom plesni koja proizvodi aflatoksin. 

Glavni simptomi trovanja aflatoksinima ukljucuju gubitak apetita i zuto obojenje ociju, sto su tipicni znaci problema sa jetrom. 

Ozbiljno trovanje aflatoksinima moze dovesti do otkazivanja jetre i raka jetre. 

Rizik od trovanja aflatoksinima zavisi od nacina skladistenja kikirikija. Rizik se povecava sa toplim i vlaznim uslovima, posebno u tropskim predelima. 

Kontaminacija aflatoksinom moze se efikasno spreciti pravilnim susenjem kikirikija nakon berbe i odrzavanjem niske temperature i vlaznosti tokom skladistenja. 

Antinutrijenti 

Kikiriki sadrzi niz antinutrijenata, koji su supstance koje smanjuju apsorpciju hranljivih sastojaka i smanjuju hranljivu vrednost. 

Od antinutrijenata u kikirikiju posebno se istice fitinska kiselina. 

Fitinska kiselina se nalazi u svim jestivim semenima, orasima, zitaricama i mahunarkama. U kikirikiju se kreće od 0,2–4,5%. 

Fitinska kiselina smanjuje dostupnost gvozđa i cinka u kikirikiju, blago smanjujuci njihovu hranljivu vrednost. 

To obicno nije opasno za ljude koji imaju uravnotezenu ishranu i oni koji redovno jedu meso.   

Alergija na kikiriki 

Kikiriki je jedan od najcescih alergena u hrani. 

Procenjuje se da alergiju na kikiriki pogađaima priblizno 1% Amerikanaca. 

Alergije na kikiriki potencijalno su opasne po zivot, a kikiriki se uglavnom smatra najozbiljnijim alergenom. 

Ljudi sa ovom alergijom treba da izbegavaju sav kikiriki i proizvode od kikirikija. 

Categories: