Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Sezona je novogodisnjih I bozicnih praznika, a ako ne znate koji kolac da inapravite, imamo odlican recept za Vas. Kolacici sa djumbirom su tradciolnalni evropski kolacici koji su zacinjeni djumbirom, cimetom, muskantnim orascicem I anisom, a u nekim predelima se dodaje I biber, dok su zasladjeni medom ili secerom.
Sadrzaj:
Od njegovog nastanka pa do danas recept se menjao ali nikad nije promenjen jedan sastojak, a to je djumbir. U Engleskoj se smatra da ovi kolacici imaju lekovita svojstva.
Gingerbread su prvi put pripisani dvoru kraljice Elizabete I, koja ih je servirala stranim uglednicima. Medjutim, danas se uglavnom posluzuju oko Bozica, a pogotovo katolickog, I Nove Godine. Medenjaci su bili obavezni u poslasticarnicama I sajmovima, kao I na festivalima. Evo recepta za novogodisnje kolcice po receptu nutricionista.
Vreme pripreme: 2 sata
Vreme pecenja: 10 minuta
koji ce vam biti potrebni da napravite ove preukusne medenjake su:
220g omeklog margarina
200g secera
1 jaje
1 kasicica vanile
440g brasna
1 kasicica praska za pecivo
1 kasicica cimeta
1 kasicica anisa
1 kasicica djumbira u prahu
Mikserom penasto umutiti margarin, potom dodati secer, jaje I vanilu. U posebnu ciniju pomesati brasno, prasak za pecivo, cimet, anis I djumbir u prahu. Kada se margarin, jaje, secer I vanila dobro umute, dodati im suve sastojke. Promesati malo mikserom, a zatim rucno zamesiti testo. Testo uviti u foliju I ostaviti u frizider 1h. Testo moze da odstoji I preko noci u frizideru. Ako je testo stajalo preko noci, izvadi te ga da malo omekne. Pobrasnjati povrsinu I vaditi testo modlama. To mogu biti obicni krugovi, kvadrati ili neki ukrasni poput zvezde, srca, jelki… Koji god zelite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kada izvadite testo zeljenim modlama, stavi te ga u zamrzivac na 10 minuta. Ostavljanje kolacica u zamrzivacu sprecava njihovo deformisanje tokom pecenja. Keksice peci 10 minuta. Pecene medenjake izvaditi na resetku I cekati da se u potpunosti ohlade I osuse. Kada se tek izvade iz rerne oni su jako mekani. Oni su dovoljno ukusni I ovako, ali za bolji ukus I jos lepsi izgled, mozete napraviti kraljevsku glazuru koja je jako jednostavna za pripremu, a za nju ce vam biti potrebno
1 belance
1 kasika sveze iscedjenog limunovog soka
Oko 200g secera u prahu
Boja po zelji, koja naravno nije obavezna
Belance penasto umutiti viljuskom, dodati secer u prahu, limunov sok I boju. Boju stavljaj te dok ne dobijete zeljenu nijansu. Ovu glazuru stavite u kesu za slag. Makazama isecite malu rupicu na vrhu kese za slag. Sto isecete manju rupicu, bicete precizniji u crtanju I pisanju na medenjacima. Na ohladjene I osusene medenjake staviti glazuru.
Takodje djumbirove keksice mozete ukrasavati I slatkisima poput, bombona, cokoladica…
Medenjaci su idealan poklon, dekoracija, a svakako I ukusna slatka uzina.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow