Novogodisnji kolacici

Sezona je novogodisnjih I bozicnih praznika, a ako ne znate koji kolac da inapravite, imamo odlican recept za Vas. Kolacici sa djumbirom su tradciolnalni evropski kolacici koji su zacinjeni  djumbirom, cimetom, muskantnim orascicem I anisom, a u nekim predelima se dodaje I biber, dok su zasladjeni medom ili secerom.

 

NOVOGODISNJI KOLACICI PO RECEPTU NUTRICIONISTA

 

Od njegovog nastanka pa do danas recept se menjao ali nikad nije promenjen jedan sastojak, a to je djumbir.  U Engleskoj se smatra da ovi kolacici imaju lekovita svojstva.

 

 

Gingerbread su prvi put pripisani dvoru kraljice Elizabete I, koja ih je servirala stranim uglednicima. Medjutim, danas se uglavnom posluzuju oko Bozica, a pogotovo katolickog, I Nove Godine. Medenjaci su bili obavezni u poslasticarnicama I sajmovima, kao I na festivalima.  Evo recepta za novogodisnje kolcice po receptu nutricionista.

 

 

Varijante

 

kolaci po receptu nutricionista

 

  1. Parkin je oblik mekanih kolaca napravljenih od ovsenih pahuljica  koji je popularan u severnoj Engleskoj, a pogotovo u oblasti Jorksir. 
  1. Americka verzija ovih kolacica zove se Gingerbread, I on je tvrdji kako bi se razlikovao od ostalih 
  1. Francuski bol d’épices donekle je slican americkom, iako je uglavnom suvlji, i sadrzi med. Izvorno, francuski bol d’épices nije sadrzavao đumbir. 
  1. U Holandiji i Belgiji su mekani i mrvicasti I zovu se peperkoek. Za razliku od, na primer americkog gingerbread-a, ovaj kolac se pravi se u obliku hleba. Uglavnom se posluzuju u vreme dorucka ili u toku dana, debelo iseceni i cesto preliveni maslacem. 
  1. U Nemackoj se medenjaci proizvode u dva oblika: mekani oblik koji se naziva Lebkuchen i tvrdji oblik. Tvrdi medenjaci napravljeni  su u ukrasnim oblicima, koji se zatim dodatno ukrasavaju slatkisima I glazurom.  
  1. Medena srca sa Oktoberfesta. U jevrejskoj kuhinji Askenazija, medeni kolac koji se jede na Novu Godinu podséa na holandski peperkoek ili nemacki Lebkuchen, iako ima siroke regionalne varijacije. 
  1. U nordijskim zemljama najpopularniji oblik kolacica sa djumbirom je biber (norveski), pepparkakor (svedski), brunkager (danski), piparkokur (islandski), piparkakut (finski) i piparkukas (letonski) ili piparkoogid (estonski). To su tanki, lomljivi keksi koji su posebno povezani sa produzenim bozicnim periodom. U Norveskoj i Svedskoj kesksi se takodje koriste kao ukrasi prozora. 
  1. U Svajcarskoj je ova poslastica poznata kao pod imenom „biber“  sa punjenjem od marcipana.  
  1. Rusiji se kao proizvodjac medenjaka prvi put pominje u katazanskim katastrima 1568. godine. Ruski medenjaci nazivaju se prjaniki, izvedeni iz ruske reci za „začini“. Istorijski su se u gradovima Vjazma, Gorodets i Tula razvila tri glavna centra proizvodnje medenjaka. Proizvodjaci iz Tvera, Sankt Peterburga i Moskve takodje su bili dobro poznati u Ruskom carstvu. Klasicni ruski medenjaci prave se od razanog brasna, meda,secera, putera, jaja i raznih zacina; ima utisnut ornament ili tekst na prednjoj strani sa kraljevskom glazurom.  
  1. U Poljskoj su medenjaci poznati kao pierniki. Neki gradovi imaju tradicionalne regionalne stilove. Torunski medenjaci su tradicionalni poljski medenjaci koji se proizvode od srednjeg veka u gradu Torun. To je bila omiljena poslastica Sopena  
  1. U Ceskoj se medenjaci nazivaju pernik i popularni su bozicni biskvit i ukras. Uobicajeni oblici ukljucuju srca, zvezde i zivotinje. Gradovi povezani sa ovom vrstom su Pardubice i Miletin, koji je poznat po zasticenom medenjaku nazvanom miletinska modlidbicka (Miletinova molitva). 

 

kolaci po receptu nutricionista

 

Kako napraviti medenjake? 

 

Vreme pripreme: 2 sata 

Vreme pecenja: 10 minuta 

 

Sastojci

 koji ce vam biti potrebni da napravite ove preukusne medenjake su: 

220g omeklog margarina  

200g secera 

1 jaje 

1 kasicica vanile 

440g brasna 

1 kasicica praska za pecivo 

1 kasicica cimeta 

1 kasicica anisa 

1 kasicica djumbira u prahu 

 

kolaci po receptu nutricionista

 

Mikserom penasto umutiti margarin, potom dodati secer, jaje I vanilu. U posebnu ciniju pomesati brasno, prasak za pecivo, cimet, anis I djumbir u prahu. Kada se margarin, jaje, secer I vanila dobro umute, dodati im suve sastojke. Promesati malo mikserom, a zatim rucno zamesiti testo. Testo uviti u foliju I ostaviti u frizider 1h. Testo moze da odstoji I preko noci u frizideru. Ako je testo stajalo preko noci, izvadi te ga da malo omekne. Pobrasnjati povrsinu I vaditi testo modlama. To mogu biti obicni krugovi, kvadrati ili neki ukrasni poput zvezde, srca, jelki… Koji god zelite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kada izvadite testo zeljenim modlama, stavi te ga u zamrzivac na 10 minuta. Ostavljanje kolacica u zamrzivacu sprecava njihovo deformisanje tokom pecenja. Keksice peci 10 minuta. Pecene medenjake izvaditi na resetku I cekati da se u potpunosti ohlade I osuse. Kada se tek izvade iz rerne oni su jako mekani. Oni su dovoljno ukusni I ovako, ali za bolji ukus I jos lepsi izgled, mozete napraviti kraljevsku glazuru koja je jako jednostavna za pripremu, a za nju ce vam biti potrebno 

1 belance 

1 kasika sveze iscedjenog limunovog soka 

Oko 200g secera u prahu 

Boja po zelji, koja naravno nije obavezna 

Belance penasto umutiti viljuskom, dodati secer u prahu, limunov sok I boju. Boju stavljaj te dok ne dobijete zeljenu nijansu. Ovu glazuru stavite u kesu za slag. Makazama isecite malu rupicu na vrhu kese za slag. Sto isecete manju rupicu, bicete precizniji u crtanju I pisanju na medenjacima. Na ohladjene I osusene medenjake staviti glazuru.  

Takodje djumbirove keksice mozete ukrasavati I slatkisima poput, bombona, cokoladica… 

Medenjaci su idealan poklon, dekoracija, a svakako I ukusna slatka uzina.  

Categories: