Kruska

 Kruške su bogate esencijalnim antioksidantima, biljnim jedinjenjima i dijetalnim vlaknima. Sadrze samo 100 kalorija, ne sadrze masti ni holesterol. Bas zbog toga sto sadrze malo kalorija, kruske su odlicna hrana za mrsavljenje.

 

KRUSKA 

U nastavku pogledajte nutritivnu vrednost kruske, njene zdravstvene benefite itd…

 

Nutritivna vrednost 

 

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Americkih drzava jedna srednja kruška teška oko 178 g sadrzi: 

101 kalorija 

0,249 g masti 

27,1 g ugljenih hidrata, ukljucujuci 17,4 g secera i 5,52 g vlakana 

1 g proteina 

Kruške takodje pruzaju osnovne vitamine i minerale, ukljucujuci: 

Vitamin C 

vitamin K. 

kalijuma 

Takođe pruzaju manje kolicine: 

kalcijum 

gvožđe 

magnezijum 

riboflavin 

vitamin B-6 

folata 

kruska

Kruške, posebno one sa crvenom korom, sadrze i karotenoide, flavonoide i antocijanine. To su biljna jedinjenja koja nude nekoliko zdravstvenih prednosti, a deluju i kao antioksidanti. 

 

Benefiti

 

Konzumacija svih vrsta voca i povrca moze smanjiti rizik od nekih zdravstvenih stanja. Kruške nisu izuzetak. 

One pruzaju znacajnu količinu vlakana i drugih esencijalnih hranljivih sastojaka i mogu pomoci u smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, dijabetesa i određenih bolesti creva. 

 

Kruske su bogat izvor vlakana 

 

Kancelarija za prevenciju bolesti i promociju zdravlja razvila je smernice za dovoljan unos za vlakna. 

Oni preporucuju muskarcima mlađim od 50 godina  30,8 do 33,6 grama dnevno, u zavisnosti od starosti. Za zene mlađe od 50 godina, preporuceni dnevni unos je 25,2 do 28 grama, u zavisnosti od starosti. 

Za odrasle starije od 50 godina preporuka je 28 grama dnevno za muskarce i 22,4 grama dnevno za zene. 

Povecavanje unosa voca i povrca prilicno je jednostavan nacin da se poveca unos vlakana. Na primer, samo jedna kruska srednje veličine daje 6 grama vlakana, sto je oko 24% dnevnog unosa za zene mladje od 50 godina. 

Kruske sadrze rastvorljivo vlakno zvano pektin, koje neguje crevne bakterije i poboljšava zdravlje creva. 

Zapravo, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Drzava sugerise da dovoljan unos vlakana promovise zdravu funkciju creva i moze povecati osecaj sitosti. Takodje moze smanjiti rizik od srcanih bolesti kod coveka i smanjiti njen ukupan nivo holesterola. 

Povecana sitost moze podrzati gubitak kilograma, jer ce osoba osecati manju potrebu za uznom izmedju obroka. U stvari, jedna studija iz 2015. povezala je povecani unos vlakana sa povecanim gubitkom tezine za ljude sa viskom kilograma. 

Takođe, pregled studija na ljudima iz 2013. godine pokazao je da dijetetska vlakna mogu igrati ulogu u regulaciji imunog sistema i upale. Takodje moze smanjiti rizik od stanja povezanih sa upalom, kao sto su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i gojaznost. 

 

Smanjivanje rizika od nastanka srcanih bolesti

 

srce

Studija o kruškama iz 2019. godine sugerisala je da su ljudi sa metabolickim sindromom koji su jeli dve kruske dnevno tokom 12 nedelja primetili umereno smanjenje sistolnog krvnog pritiska i pulsnog pritiska. Visok krvni pritisak je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. 

 

Za detox organizma

 

kruska

Redovno, adekvatno praznjenje creva presudno je za svakodnevno izlucivanje toksina u zuci i stolici. 

Sistematski pregled zdravstvenih prednosti krušaka iz 2015. godine sugerisao je da njihov laksativni efekat potice od visokog sadrzaja vlakana i fruktoze. Fruktoza je prirodni secer koji se javlja u vecini voca. 

 

Borba protiv slobodnih radikala 

 

Kruske sadrze visok nivo antioksidanata, ukljucujuci vitamin C, vitamin K i bakar. Ove hemikalije se suprotstavljaju efektima slobodnih radikala, stiteci celije od stete koju mogu da izazovu. 

Slobodni radikali se razvijaju kada telo pretvara hranu u energiju i moze doprineti rastu raka. 

 

Stetni efekti 

 

Mnogo voca, ukljucujuci kruske, sadrzi vecu kolicinu fruktoze nego glukoze. To ih čini visokom FODMAP hranom. 

FODMAP je skracenica od „fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli“. Sve su to oblici fermentabilnih ugljenih hidrata kratkog lanca. Dijeta sa malo ovih vrsta ugljenih hidrata moze smanjiti uobicajene probavne simptome kod ljudi osetljivih na FODMAP. 

Na primer, dijeta bogata FODMAP-om moze povecati gasove, nadimanje, bol i dijareju kod nekih ljudi sa sindromom iritabilnog creva. Iz tog razloga, ljudi sa sindromom iritabilnog creva treba da razgovaraju sa dijeteticarom pre nego sto ukljuce krusku u ishranu. 

 

Saveti o ishrani 

 

Kruske ne sazrevaju dok su na drvetu. Za najbolji ukus, dozvolite da kruske sazrevaju na toplom, suncanom podrucju nekoliko dana.  

Isprobajte neke od ovih zdravih i ukusnih recepata koje su razvili nutricionisti   

Zacinjena pecena kruska sa ovsena kasa 

Djumbir, kruska i kinoa 

Kruske takodje su vrlo dobro u sokovima i smotijima. Ljudi ih mogu jesti i sirove. 

 

Da li su kruske dobre za trudnice? 

 

Zdrava, raznovrsna ishrana je posebno vazna tokom trudnoce, jer prave hranljive materije mogu pomoci fetusu da se razvija i raste kako bi trebalo. 

Pored podrske rastucoj bebi, povecani unos vitamina i minerala moze pomoci trudnici da odrzi svoje telo u najboljem mogucem stanju. 

Jedenje puno svezeg voca tokom trudnoce moze pomoci da i zena i beba ostanu zdravi. Sveze voce sadrzi puno osnovnih vitamina i hranljivih sastojaka, a takodje je i dobar izvor vlakana. 

Da, kruske su dobre za trudnice. Zapravo one se nalaze na cetvrtom mestu najboljeg voca za trudnice. Ovako izgleda ta lista. 

Top 10 najboljeg voca za trudnice 

  1. Kajsija 

Kajsije sadrze: 

 vitamine A, C i E. 

kalcijum 

gvozdje 

kalijuma 

Beta karoten 

fosfor 

silicijum 

Sve ove hranljive materije pomazu u razvoju i rastu bebe. Gvozdje moze spreciti anemiju, a kalcijum pomaze da kosti i zubi ojačaju. 

2. Pomorandže 

Pomorandže su odličan izvor: 

 folata 

Vitamin C 

vode 

Pomorandze su odlicne za odrzavanje osobe hidriranom i zdravom. Vitamin C moze spreciti ostecenje celija i apsorbovati gvozdje. 

Folat moze pomoci u sprecavanju ostecenja nerva, sto moze prouzrokovati abnormalnosti mozga i kicmene mozdine kod bebe. Defekti nerva mogu prouzrokovati stanja kao sto su spina bifida, gde se kicmena mozdina ne razvija pravilno, i anencefalija, u kojoj nedostaje veliki deo mozga i lobanje. 

3. Mango 

Mango je bogat vitaminima A i C. 

Jedna solja iseckanog manga obezbedjuje 100 odsto preporucenog dnevnog unosa  vitamina C i vise od trecine preporucene dnevne doze vitamina A. 

Beba rodjena sa nedostatkom vitamina A moze imati nizi imunitet i veci rizik od  respiratornih infekcija I slicnog. 

4. Kruške 

Kruske daju puno sledecih hranljivih sastojaka: 

vlakana 

kalijuma 

folata 

Ako unosite puno vlakana u trudnoci, ona ce vam olaksati zatvor, uobicajeni simptom trudnoce. 

Kalijum moze koristiti zdravlju srca i za zenu i za bebu. Takodje stimulise regeneraciju celija. 

5. Nar 

Nar moze trudnicama pružiti obilje: 

vitamina K. 

kalcijuma 

folata 

gvozdja 

proteina 

vlakana 

Vitamin K je neophodan za odrzavanje zdravih kostiju. 

Istrazivanja sugerisu da pijenje soka od nara moze da pomogne da se smanji rizik od povrede placente. 

6. Avokado 

Avokado je odličan izvor: 

vitamina C, E i K. 

mononezasicenih masnih kiselina 

vlakana 

Vitamina B. 

kalijuma 

bakra 

Avokado sadrzi zdrave masti koje daju energiju i pomazu u sprecavanju ostecenja nerava. Takodje pojacavaju celije odgovorne za izgradnju koze i mozdanih tkiva bebe u razvoju. 

Kalijum u avokadu moze da olaksa grčeve u nogama, jos jedan simptom koji je uobicajen tokom trudnoce, posebno u trecem tromesecju. 

7. Guava 

Guava sadrzi vitamin E i folate, sto ga cini idealnim vocem tokom trudnoce. 

Guava je odlican izbor voca za ljude koji zele vise sledećih hranljivih sastojaka: 

Vitamina C i E. 

polifenola 

karotenoida 

izoflavonoida 

folata 

Guava sadrzi raznoliku kombinaciju hranljivih sastojaka, sto je cini idealnom za trudnice. Jedenje guave tokom trudnoce moze pomoci u opustanju misica, pospesiti varenje i smanjiti zatvor. 

8. Banane 

Banane sadrže visok nivo: 

Vitamina C 

kalijuma 

vitamina B-6 

vlakana 

Visok sadrzaj vlakana u bananama moze pomocii u zatvoru povezanom sa trudnocom, a postoje neki dokazi koji ukazuju na to da vitamin B-6 moze pomoci u ublazavanju mucnine i povracanja u ranoj trudnoci. 

9. Grozdje 

Ako jedete puno grozdja, ljudi mogu povecati unos: 

vitamina C i K. 

folata 

antioksidanata 

vlakana 

organskih kiselina 

pektina 

Hranljive materije u grozdju mogu pomoci u bioloskim promenama koje se javljaju tokom trudnoce. 

Sadrze antioksidanse za jacanje imuniteta, poput flavonola, tanina, linaloola, antocijanina i geraniola, koji takodje pomazu u sprecavanju infekcija. 

10. Bobice 

Bobice su dobar izvor: 

Vitamina C 

zdravih ugljenih hidrata 

antioksidanta 

vlakana 

Bobice takodje sadrze puno vode, pa su odlican izvor hidratacije. Vitamin C pomaze u apsorpciji gvozdjaa i jaca imunoloski sistem tela. 

Categories: