Kupus

0 Comments

KUPUS

 

Kupus vas moze zastititi od raka i smanjiti rizik od nastanka srcanih bolesti. Kupus moze da varira u boji od zelene do crvene i ljubicaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani.   

 

Nutritivne vrednosti 

 

Ovo su nutritivne vrednosti za 100 g svezeg, zelenog kupusa: 

 

Kalorije: 25kcal 

Proteini: 1,28g 

Ugljeni hidrati: 5,8g 

Masti: 0,1g 

Voda: 92g 

Vitamin C: 36,6 mg 

Vitamin K: 0,076 mg 

Kalcijum: 40mg 

Kalijum: 170mg 

 

Kupus sadrzi antioksidante holin, beta-karoten, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kaempferol, kvercetin i apigenin. 

Crveni kupus sadrzi vise ovih jedinjenja nego zeleni kupus. 

 

Zdravstveni benefiti 

kupus

Konzumiranje voca i povrca svih vrsta odavno je povezano sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja. 

Mnoga istrazivanja sugerisu da povecana konzumacija biljne hrane poput kupusa smanjuje rizik od dijabetesa, gojaznosti, bolesti srca i ukupne smrtnosti. Takodje moze pomoci u povecanju energije i smanjenju viska kilograma. 

 

1) Prevencija raka 

Jos jedno potencijalno jedinjenje za borbu protiv raka koje se nalazi u kupusu je sulforafan. Istrazivanja tokom poslednjih 30 godina neprekidno pokazuju da je konzumiranje krstastog povrca povezano sa manjim rizikom od raka. 

U novije vreme istrazivaci su mogli da utvrde da je jedinjenje koje sadrzi sumpor, a koje daje povrcu gorak ukus – sulforafan – takodje ono sto im daje moc u borbi protiv raka. 

Istrazivaci trenutno testiraju sposobnost sulforafana da odlozi ili spreci rak. Obecavajuci rezultati na molekularnom nivou primeceni su kod vise vrsta karcinoma, ukljucujuci melanom, rak jednjaka i pankreasa. 

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu u Misouriju, proucavala je jos jednu hemikaliju pronadjenu u kupusu, persunu i celeru, nazvanu apigenin; utvrdjeno je da smanjuje velicinu tumora kada su misevima ugradjene celije agresivnog oblika raka dojke. Istrazivaci tvrde da njihovi nalazi pokazuju da apigenin u buducnosti moze da se koristi kao netoksicni tretman raka. 

Crveni kupus sadrzi snazni antioksidans antocijanin, isto jedinjenje koje drugom crvenom i ljubicastom vocu i povrcu daje tu zivopisne boje. 

U laboratoriji je dokazano da antocijanini usporavaju proliferaciju celija karcinoma, ubijaju vec formirane celije raka i zaustavljaju stvaranje novih tumorskih izraslina. Nije poznato da li ce se ovi efekti preneti na prevenciju ili lecenje raka kod ljudi. 

 

2) Zdravlje srca 

Pokazalo se da isti snazni antocijani u crvenom kupusu koji pomazu u zastiti od raka suzbijaju upale koje mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti. 

Jedan izvestaj u American Journal of Clinical Nutrition povezao je unos hrane bogate flavonoidima sa manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti i naveo da bi cak i male kolicine hrane bogate flavonoidima mogle biti korisne. Visok sadrzaj polifenola u kupusu takodje moze smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti sprecavanjem nakupljanja trombocita i smanjenjem krvnog pritiska. 

3) Imunitet i varenje 

kupus

Napunjena probiotikom, fermentisana hrana poput kiselog kupusa moze biti jedna od najboljih stvari koje mozete da konzumirate za vas imuni i probavni sistem. Zdravi mikrobi stvaraju kiselo okruzenje za ocuvanje i razvijanje ukusa; enzimi proizvedeni u fermentaciji olaksavaju apsorpciju vitamina i minerala. 

 Sadrzaj vlakana i vode u kupusu takodje pomazu u sprecavanju zatvora i odrzavanju zdravog digestivnog trakta.  

Nedavna istrazivanja su pokazala da dijetalna vlakna mogu cak igrati ulogu u regulaciji imunoog sistema i upale, sto posledicno smanjuje rizik od stanja povezanih sa upalama, kao sto su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i gojaznost.

 

KUPUS DIJETA

kupus

Popularna dijeta poznata kao kupus dijeta pojavila se pedesetih godina proslog veka i jos uvek je popularna. Usredsredjuje se na konzumiranje neogranicene kolicine supe od kupusa, a reklamirano je kao brzo resenje za mrsavljenje. 

Medjutim, svaka izgubljena tezina nakon pridrzavanja ove dijete brzo ce se vratiti cim pocne normalno jesti. Ako do kraja zivota ne zelite da jedete supu od kupusa svakodnevno, ne biste trebali zapoceti dijetu sa supom od kupusa. 

Umesto toga, fokusirajte se da jedete vise nepreradjene hrane i raznog voca i povrca, ukljucujuci kupus. Ako uzimate sredstva za razredjivanje krvi, kao sto je varfarin, vazno je da ne pocnete odjednom da jedete vise ili manje hrane koja sadrzi vitamin K, koji igra veliku ulogu u zgrusavanju krvi. 

Neki ljudi takodje imaju problema sa varenjem krstastog povrca i mogu imati digestivne simptome. Ako jedete male porcije i dobro kuvate kupus, moze vam pomoci. 

Iako je kupus jako zdrav I treba ga jesti, uvek je bolje pridrzavati se dijete sa sirokim izborom hrane, nego se koncentrisati na pojedinacnu hranu. 

 Sok od kupusa  

Sok od kupusa prepun je hranljivih sastojaka, poput vitamina C i K, a njegovo pijenje povezano je sa mnogim prednostima, ukljucujuci gubitak tezine, poboljsano zdravlje creva, uravnotezene hormone i detoksikaciju tela. 

Prednosti pijenja soka od kupusa 

Iako mnoga istrazivanja podrzavaju zdravstvene benefite celog povrca poput kupusa, malo studija je istrazivalo efekte konzumiranja povrca u obliku sokova  

Ipak, neka istrazivanja sugerisu da pijenje soka od kupusa ima koristi. Ipak, vecina studija je sprovedena na zivotinjama, pa su potrebna dodatna istrazivanja.  

 

Bogatstvo  antioksidansima

Sok od kupusa bogat je antioksidantima, koje pomazu u smanjenju ostecenja celija izazvanih slobodnim radikalima. Akumulacija slobodnih radikala u vasem telu moze dovesti do upale i bolesti. 

Kupus je posebno bogat vitaminom C, hranljivim sastojkom koji igra mnoge vazne uloge u vasem telu. Vitamin C podrzava imunolosko zdravlje i takodje deluje kao mocan antioksidans. 

Crveni kupus je prepun antocijanina. Ovi biljni pigmenti daju crvenom kupusu crvenkasto-ljubicastu boju i imaju mocna antioksidativna svojstva. Dijeta bogata antocijaninom nudi mnoge prednosti, ukljucujuci smanjeni rizik od srcanih bolesti. 

Pored toga, neki antioksidanti koji se nalaze u soku od kupusa mogu imati antikancerogena svojstva. Studije u epruvete pokazala je da je sok od kupusa indukovao celijsku smrt raka dojke u ljudskim celijama. Ovaj efekat se pripisuje koncentraciji antioksidanata zvanih indoli u soku. 

 

Moze da pomogne u suzbijanju upale 

Sok od kupusa sadrzi mnoga jedinjenja koja mogu pomoci u suzbijanju upale. 

Kupus sadrzi mnostvo antiinflamatornih jedinjenja. Tu spadaju sulforafan, jedinjenje sumpora koje se nalazi u povrcu slicnom kupusu.  

Jedna studija u epruveti pokazala je da sok crvenog kupusa deluje protivupalno u celijama slezine. 

Druga studija se bavila antiinflamatornim efektima ekstrakta soka od kupusa na zdravlje koze. U grupi miseva sa dermatitisom, upalnim stanjem koze, lokalno nanesena mast od ekstrakta kupusa znacajno je smanjila upalu. 

 

Moze imati koristi za zdravlje creva 

Pijenje soka od kupusa moze pomoci u sprecavanju i lecenju cira na zelucu. 

U stvari, sok od kupusa koristio se kao tradicionalni lek za čir na želucu, a neka starija istraživanja sugerišu da bi mogao biti efikasan tretman (12, 13, 14). 

Iako su trenutna  istrazivanja na ljudima ogranicena, nedavna ispitivanja na zivotinjama pokazala su da sok od kupusa moze pomoci u zarastanju cira na zelucu. 

Fermentirane verzije soka od kupusa takodje mogu koristiti zdravlju creva. Sok koji nastaje pri proizvodnji kiselog kupusa, vrste fermentisanog kupusa, sadrzi puno bakterija mlecne kiseline. Ovi probiotici su prepoznati po svojim prednostima za zdravlje creva. 

Druge pogodnosti 

Ostali zdravstveni benefiti pijenja soka od kupusa ukljucuju: 

Potencijalni antikancerogeni efekti. Sok od kupusa moze vam pomoci u zastiti od odredjenih vrsta karcinoma. U stvari, konzumacija 5 ili vise porcija krstastog povrca nedeljno je povezana sa 33% smanjenim rizikom od limfoma kod žena. 

Moze imati koristi za zdravlje srca. U jednoj studiji, ljudi koji su jeli sok koji sadrzi kupus imali su nizi holesterol od kontrolne grupe. Ostale studije povezuju unos krstastog povrca sa smanjenim rizikom od srcanih bolest. 

Moze vam pomocii da apsorbujete odredjene hranljive materije. Kupus sadrzi beta karoten, vitamin A. Studije pokazuju da pijenje njegovog soka dovodi do bolje apsorpcije beta karotena u poredjenju sa jedenjem celog kupusa. 

Moze biti pogodniji od sirovog kupusa. Zbog razlike u zapremini, lakse je konzumirati puno kupusa u obliku sokova, u poredjenju sa jedenjem sirovog. Uz to, sokove je jednostavno uzimati za poneti. 

Categories: