Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Limun je odlican izvor vitamina C i vlakana, takodje limun sadrzi mnoga biljna jedinjenja, minerale i esencijalna ulja.
Sadrzaj:
Ovo zuto voce takodje ima brojne zdravstvene koristi. Jedenje limuna moze smanjiti rizik od nastanka srcanih bolesti, raka i kamenaca u bubrezima. Detaljnije o tome procitajte u nastavku.
Limun sadrzi vrlo malo masti i proteina. Sastoji se uglavnom od ugljenih hidrata (10%) i vode (88–89%).
Srednji limun pruža samo oko 20 kalorija.
Hranljive materije u 100 grama sirovog, oljuštenog limuna su :
Kalorije: 29 kcal
Voda: 89%
Proteini: 1,1 grama
Ugljeni hidrati: 9,3 grama
Seceri: 2,5 grama
Vlakna: 2,8 grama
Masti: 0,3 grama
Ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati u limunu se uglavnom sastoje od vlakana i jednostavnih secera, poput glukoze, fruktoze i saharoze.
Vlakna
Glavno vlakno limuna je pektin.
Rastvorljiva vlakna poput pektina mogu smanjiti nivo secera u krvi usporavajuci varenje šećera i skroba.
Vitamini i minerali
Limun pruza nekoliko vitamina i minerala.
Vitamin C. Neophodan vitamin i antioksidans, vitamin C vazan je za imunolosku funkciju i zdravlje koze.
Kalijum. Ishrana bogata kalijumom moze smanjiti nivo krvnog pritiska i imati pozitivne efekte na zdravlje srca.
Ostala biljna jedinjenja
Biljna jedinjenja su prirodne bioaktivne supstance koje se nalaze u biljkama, a neke od njih imaju mocne zdravstvene benefite.
Biljna jedinjenja u limunu i drugom citrusnom vocu mogu imati dobre efekte na rak, kardiovaskularne bolesti i upale .
Ovo su glavna biljna jedinjenja u limunu:
Limunska kiselina. Najrasprostranjenija organska kiselina u limunu, limunska kiselina moze pomoci u sprecavanju stvaranja bubreznog kamenaca.
Hesperidin. Ovaj antioksidans moze ojacati vaše krvne sudove i spreciti arterosklerozu – nakupljanje masnih naslaga u arterijama.
Diosmin. Antioksidans kojise koristi u nekim lekovima koji uticu na kardiovaskularni sistem, diosmin poboljsava tonus misica i smanjuje hronicnu upalu u krvnim sudovima.
Eriocitrin. Ovaj antioksidans se nalazi u limunovoj kori i soku.
Dlimonen. Pronađen prvenstveno u kori, d-limonen je glavna komponenta esencijalnih ulja limuna I odgovoran je za izrazitu aromu limuna.
Citrusi, ukljucujuci limun, povezani su sa brojnim zdravstvenim prednostima. A evo i kakve zdravstvene benefite ima limun na nase telo.
Bolesti srca, ukljucujuci srcane i mozdane udare, najcesci su uzrok smrti na svetu.
Unos voca sa visokim sadrzajem vitamina C povezan je sa smanjenim rizikom od nastanka srcanih bolesti.
Nizak nivo vitamina C u krvi takodje je povezan sa povecanim rizikom od mozdanog udara, posebno medju onima koji imaju prekomernu tezinu ili imaju visok krvni pritisak.
Dokazano je da unos vlakana iz citrusa smanjuje nivo holesterola u krvi, a esencijalna ulja u limunu mogu zastititi cestice loseg holesterola od oksidacije.
Nedavne studije na pacovima pokazuju da biljna jedinjenja hesperidin i diosmin mogu imati dobre efekte na neke kljucne faktore rizika za razvoj srcanih oboljenja.
Jedan limun obezbedjuje oko 31 mg vitamina C, sto je 51% referentnog dnevnog unosa.
Međutim, smatra se da nije samo vitamin C dobar za vase srce. Vlakna i biljna jedinjenja u limunu takođe mogu znacajno da smanje neke faktore rizika od srcanih bolesti.
Na primer, jedno istrazivanje otkrilo je da je jedenje 24 grama ekstrakta citrusnih vlakana dnevno tokom mesec dana smanjilo ukupan nivo holesterola u krvi.
Limunska kiselina u limunu moze smanjiti rizik od nastanka kamena u bubrezima.
Limunska kiselina moze da pomogne u sprecavanju bubreznog kamenaca povecavanjem zapremine urina i povecavanjem pH urina, stvarajuci nepovoljnije okruzenje za stvaranje bubrezniog kamenja.
Samo 1/2 solje limunovog soka dnevno moze obezbediti dovoljno limunske kiseline da pomogne u sprecavanju stvaranja kamena kod ljudi koji su ih već imali.
Anemija je cesto uzrokovana nedostatkom gvozdja. Ona je najcesca kod zena u menopauzi.
Limun sadrzi male kolicine gvozdja, ali su odlican izvor vitamina C i limunske kiseline, sto moze povećati apsorpciju gvozdja iz drugih namirnica .
Buduci da limun moze pojacati apsorpciju gvozdja iz hrane, moze pomoci u sprecavanju anemije.
Zdrava ishrana bogata vocem i povrcem moze pomoci u sprečavanju nekih vrsta raka.
Neke studije otkrile su da ljudi koji jedu najvise citrusa imaju manji rizik od raka, dok druge studije nisu otkrile efekte.
U studijama epruveta, mnoga jedinjenja iz limuna ubila su celije raka. Međutim, oni mozda nece imati isti efekat na ljudsko telo.
Neki istrazivaci smatraju da bi biljna jedinjenja koja se nalaze u limunu – poput limonena i naringenina – mogla da imaju antikancerogeno dejstvo, ali ovu hipotezu treba dalje istražiti.
Studije na zivotinjama pokazuju da D-limonen, jedinjenje koje se nalazi u limunovom ulju, ima antikancerogena svojstva.
Druga studija koristila je pulpu iz mandarina koja je sadrzala biljna jedinjenja beta-kriptoksantin i hesperidin, koja se takođe nalaze u limunu. Studija je otkrila da ova jedinjenja sprečavaju razvoj malignih tumora u jeziku, plucima i debelom crevu.
Međutim, treba napomenuti da je istrazivacki tim koristio veoma visoku dozu jedinjenja, daleko vise nego sto biste dobili jeducii limun ili pomorandze.
Iako neka biljna jedinjenja iz limuna i drugih citrusa mogu imati potencijal protiv raka, nijedan kvalitetan dokaz ne sugeriše da se limun može boriti protiv raka kod ljudi.
Limun se cesto promovise kao hrana za mrsavljenje, a postoji nekoliko teorija zasto je to tako.
Jedna uobicajena teorija je da se rastvorljiva pektinska vlakna u njima sire u stomaku, pomazuci vam da se duze osecate siti.
Međutim, malo ljudi limun jede cele. A buduci da limunov sok ne sadrzi pektin, napici od limunovog soka née na isti nacin promovisati sitost.
Druga teorija sugerise da ce vam pijenje tople vode sa limunom pomoci da izgubite kilograme.
Međutim, poznato je da voda privremeno povecava broj kalorija koje sagorevate, pa mozda i sama voda pomaze u gubitku kilograma, a ne limun.
Druge teorije sugerisu da biljna jedinjenja u limunu mogu pomoci u gubitku kilograma.
Istrazivanja pokazuju da biljna jedinjenja u ekstraktima limuna mogu na vise nacina pomoci u sprecavanju ili smanjenju debljanja.
Limunada
Mnogi ljudi piju limunadu nekoliko puta dnevno.
Recept je obicno sveze iscedjeni sok od 1/2 limuna u solji (240 ml) vode.
Voda sa sveze iscedjenim limunom moze imati neke zdravstvene koristi.
Limunada je bogat izvor vitamina C i biljnih jedinjenja, koji mogu poboljsati imunolosku funkciju, zaštititi od različitih bolesti i povećati apsorpciju gvozdja.
Limunska kiselina u limunu smanjuje rizik od kamenca u bubrezima, razredjivanja urina i povecanja sadrzaja citrata.
Aroma limuna dobijena iz esencijalnih ulja moze smanjiti stres i poboljsati raspolozenje.
Limunada bi trebala imati slicne zdravstvene beneficije – osim cesto dodavanog secera, koji je nezdrav kada se prekomerno konzumira.
Limuni se generalno dobro podnose, ali citrusi mogu izazvati alergijske reakcije kod malog broja ljudi.
Takodje mogu izazvati kontaktnu alergiju i iritaciju koze kod ljudi sa dermatitisom.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow