Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Hipotiroidizam je stanje u kojem telo ne stvara dovoljno tiroidnih hormona. Kao posledica toga nastaje usporen metabolizam, gojenje, povisen holesterol u krvi… U nastavku pogledajte zasto nastaje hipotireoidizam i savete nutricionista o tome koja je najbolja dijeta za hipotireoidizam.
Sadrzaj:
Hormoni stitne zlezde pomazu u kontroli rasta, popravljanju celija i metabolizmu.
Kao rezultat toga, ljudi sa hipotiroidizmom mogu medju mnogim drugim simptomima iskusiti umor, gubitak kose, debljanje, hladnocu i slabost.
Hipotiroidizam pogadja 1-2% ljudi sirom sveta i deset puta je verovatnije da pogadja zene nego muskarce.
Hrana sama po sebi nece izleciti hipotiroidizam. Medjutim, kombinacija pravih hranljivih sastojaka i lekova moze vam pomoci da vratite funkciju stitne zlezde i umanjite simptome.
Ovaj clanak opisuje najbolju dijetu za hipotiroidizam, ukljucujuci hranu koju treba jesti, a koju izbegavati – sve na osnovu istrazivanja.
Stitna zlezda je mala zlezda u obliku leptira koja se nalazi na dnu vaseg vrata.
Stvara i cuva hormone stitne zlezde koji uticu na skoro sve celije u vasem telu.
Kada stitna zlezda primi signal (hormon THS), ona oslobadja hormone stitne zlezde u krvotok. Ovaj signal se salje iz hipofize, male zlezde koja se nalazi na hipotalamusu, kod medjumozga.
Povremeno, stitna zlezda ne oslobadja tiroidne hormone, cak i kada ima puno TSH. Ovo se naziva primarni hipotiroidizam i predstavja najcesci tip hipotiroidizma.
Priblizno 90% primarnog hipotiroidizma uzrokuje Hashimotov tiroiditis, autoimuna bolest u kojoj vas imuni sistem napada stitnu zlezdu.
Ostali uzroci primarnog hipotiroidizma su nedostatak joda, genetski poremecaj, uzimanje odredjenih lekova i operacija kojom se uklanja deo stitne zlezde.
U drugim slucajevima stitna zlezda ne prima dovoljno TSH. To se desava kada hipofiza ne radi ispravno i naziva se sekundarni hipotiroidizam.
Hormoni stitne zlezde su veoma vazni. Pomazu u kontroli rasta, popravku celija i metabolizma – procesa kojim vase telo pretvara ono sto jedete u energiju.
Vas metabolizam utice na telesnu temperaturu i kojom brzinom sagorevate kalorije. Zbog toga se ljudi sa hipotiroidizmom cesto osecaju umorno, osecaju hladnocu i mogu lako dobiti na tezini.
Hormon stitne zlezde pomaze u kontroli brzine vaseg metabolizma. Sto je vas metabolizam brzi, vase telo sagoreva vise kalorija u stanju mirovanju.
Ljudi sa hipotiroidizmom stvaraju manje hormona stitne zlezde. To znaci da imaju sporiji metabolizam i sagorevaju manje kalorija u stanju mirovanju.
Spor metabolizam dovodi do nekoliko zdravstvenih rizika. Mozda cete osecati umor, imati povecan nivo holesterola u krvi i teze gubiti kilograme.
Ako vam je tesko da odrzavate tezinu sa hipotiroidizmom, pokusajte da radite kardio umerenog ili visokog intenzitet. To ukljucuje vezbe poput brzog hodanja, trcanja, planinarenja i veslanja.
Istrazivanja pokazuju da aerobne vezbe umerenog do visokog intenziteta mogu da pomognu u povecanju nivoa tiroidnih hormona. Zauzvrat, ovo moze pomoci ubrzanju metabolizma.
Ljudi sa hipotiroidizmom takodje mogu imati koristi od povecanjaa unosa proteina. Istrazivanja pokazuju da dijeta sa visim unosom proteina pomaze u povecanju brzine vaseg metabolizma.
Nekoliko hranljivih sastojaka je vazno za optimalno zdravlje stitne zlezde.
Jod je neophodan mineral koji je potreban za stvaranje hormona stitne zlezde. Dakle, ljudi sa nedostatkom joda su pod vecim rizikom od nastanka hipotireoidizma.
Nedostatak joda je vrlo cest i pogadja gotovo jednu trecinu svetske populacije. Medjutim, redji je kod ljudi iz razvijenih zemalja, gde su jodirana so i morski plodovi bogati jodom siroko dostupni.
Ako imate nedostatak joda, razmislite o tome da dodate jodiranu so u obroke ili jedete vise hrane bogate jodom poput morskih algi, ribe, mlecnih proizvoda i jaja.
Dodaci jodu su nepotrebni, jer iz svoje ishrane mozete unositi puno joda. Neke studije su takođe pokazale da unosenje previse joda moze ostetiti stitnu zlezdu.
Selen pomaze u „aktiviranju“ tiroidnih hormona kako bi ih telo moglo koristiti.
Ovaj esencijalni mineral takodje ima antioksidativne prednosti, sto znaci da stitnu zlezdu moze zastititi od ostecenja izazvanim slobodnim radikalima.
Dodavanje hrane bogate selenom u vasu ishranu je odlican nacin da povecate nivo selena. Hranu bogatom selenom ukljucuje brazilske orahe, tunjevinu, sardine, jaja i mahunarke.
Međutim, izbegavajte uzimanje dodatka selena ako vam lekar ne savetuje. Dodaci daju velike doze, a selen moze biti toksican u velikim kolicinama.
Kao i selen, cink pomaze telu da „aktivira“ hormone stitne zlezde.
Studije takođe pokazuju da cink moze pomoci telu da regulise TSH, hormon koji govori stitnoj zlezdi da oslobadja tiroidne hormone.
Nedostaci cinka su retki u razvijenim zemljama, jer cinka ima u izobilju u hrani.
Bez obzira na to, ako imate hipotireozu, trebalo bi da jedete vise hrane bogate cinkom, poput ostriga i drugih skoljki, govedine i piletine.
Nekoliko hranljivih sastojaka moze nastetiti zdravlju osoba sa hipotiroidizmom.
Goitrogeni su jedinjenja koja mogu ometati normalnu funkciju stitne zlezde.
Ime su dobili od izraza gusavost, sto je povecana stitna zlezda koja se moze javiti kod hipotireoze.
Mnoge uobicajene namirnice sadrze goitrogene, ukljucujuci:
sojina hrana: tofu, tempeh, edamame itd.
odredjeno povrce: kupus, brokoli, kelj, karfiol, spanac itd.
voce i skrobne biljke: slatki krompir, kasava, breskve, jagode itd.
orasi i semena: proso, pinjoli, kikiriki itd.
Po pravilu, ljudi sa hipotiroidizmom treba da izbegavaju goitrogene. Medjutim, cini se da je ovo problem samo za ljude koji imaju nedostatak joda ili jedu velike kolicine goitrogena.
Takođe, kuvanje hrane sa goitrogenima moze da deaktivira ova jedinjenja.
Srecom, ne morate da izbegavate mnogo namirnica ako imate hipotiroidizam.
Medjutim, hranu koja sadrzi goitrogene treba jesti umereno i kuvati.
Takodje treba izbegavati visoko preradjenu hranu, jer ona obicno sadrzi puno kalorija. Ovo moze predstavljati problem ako imate hipotiroidizam, jer se lako mozete ugojiti.
proso: sve sorte
visoko preradjena hrana: kobasice I virsle, kolaci itd.
suplementi: Odgovarajuci unos selena i joda su neophodni za zdravlje stitne zlezde, ali unosenje previse jednih i drugih moze naneti stetu.
Evo liste hrane koju mozete jesti umereno. Ova hrana sadrzi goitrogene ili su poznati iritanti ako se jedu u velikim kolicinama.
hrana na bazi soje: tofu, tempeh, grah edamame, sojino mleko itd.
krstasto povrce: brokoli, kelj, spanać, kupus itd.
odredjeno voce: breskve, kruske i jagode
pica: kafa, zeleni caj i alkohol
Postoji puno opcija za hranu za ljude sa hipotiroidizmom, ukljucujuci::
jaja: najbolja su cela jaja, jer se njihova kolicina joda i selena nalazi u zumancu, dok su belanca puna proteina
meso: sve vrste mesa, ukljucujuci jagnjetinu, govedinu, piletinu itd.
riba: svi plodovi mora, ukljucujuci losos, tunjevinu, skampe itd.
povrce: svo povrce – krstasto povrce, kada je kuvano, mozete jesti u umerenim kolicinama
voce: svo ostalo voce, ukljucujuci bobice, banane, pomorandze, paradajz itd.
zitarice i semenke bez glutena: pirinac, heljda, kinoa, chia seme i laneno seme
mlecni proizvodi: svi mlecni proizvodi, ukljucujuci mleko, sir, jogurt itd.
pica: voda i druga pica bez kofeina
Ljudi sa hipotiroidizmom treba da se pridrzavaju dijete zasnovane na povrcu, vocu i nemasnom mesu.
Evo 7-dnevnog plana obroka za one sa hipotiroidizmom. Pored ove ishrane, ne zaboravite lekove koje vam je lekar propisao.
Dorucak: tost sa jajima
Rucak: obrok salata sa piletinom i 2-3 brazilska oraha
Vecera: przena piletina i povrce sa pirincem
Dorucak: ovsena kasa sa 1/4 solje (31 grama) bobica
Rucak: obrok salata sa lososom
Vecera: riba pecena sa limunom, majcinom dusicom i crnim biberom, posluzena sa povrcem kuvanom na pari
Dorucak: tost sa jajima
Rucak: riba pecena sa limunom, majcinom dusicom i crnim biberom, posluzena sa povrcem kuvanom na pari(jucerasnja vecera)
Vecera: raznjici od skampa posluzeni sa salatom od kione
Dorucak: chia puding– 2 kasike (28 grama) cia semena, 1 solja (240 ml) grckog jogurta, 1/2 kasicice ekstrakta vanile i iseceno voce po izboru .Ostavite preko noci u frizideru
Ručak: raznjici od skampa posluzeni sa salatom od kinoe(jucerasnja vecera)
Večera: pečena jagnjetina servirana sa povrćem na pari
Dorucak: smuti od banane i bobica
Rucak: sendvic sa piletinom I zelenom salatom
Vecera: svinjska fajitas – narezana nemasna svinjetina, paprika i salsa – servirana u kukuruznim tortiljama
Dorucak: jaja, sampinjoni i fritaja od tikvica
Rucak: salata od tunjevine i kuvanih jaja
Vecera: domaca mediteranska pica prelivena paradajz sosom, maslinama i feta sirom
Dorucak: omlet sa raznim povrcem
Rucak: salata od kinoe sa zelenim povrcem i orasima
Vecera: snicla sa rostilja sa prilogom salatom
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow