Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Paradajz je dobar izvor antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim benefitima, poput smanjenja rizika od nastanka srcanih bolesti i raka.
Sadrzaj:
Takođe je odlican izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.
Obicno je crvene boje, ali on moze biti u raznim bojama, ukljucujuci zutu, narandzastu, zelenu i ljubicastu.
Sadrzaj vode u paradajzu je oko 95%. Preostalih 5% sastoje se uglavnom od ugljenih hidrata i vlakana.
Evo hranljivih sastojaka u malom sirovom paradajzu, mase 100g
Kalorije: 18kcal
Voda: 95%
Proteini: 0,9 grama
Ugljeni hidrati: 3,9 grama
Šećer: 2,6 grama
Vlakna: 1,2 grama
Masti: 0,2 grama
Ugljeni hidrati cine 4% sirovog paradajza, sto iznosi manje od 5 grama ugljenih hidrata za srednji paradajz, mase 123 grama. Jednostavni seceri, poput glukoze i fruktoze, cine skoro 70% sadrzaja ugljenih hidrata.
Paradajz je dobar izvor vlakana, jer daje oko 1,5 grama po paradajzu srednje velicine.
Vecina vlakana, tacnije 87%, u paradajzu su nerastvorljiva, u obliku hemiceluloze, celuloze i lignina.
Paradajz je dobar izvor nekoliko vitamina i minerala:
Vitamin C. Ovaj vitamin je neophodan hranljivi sastojak i antioksidant. Jedan paradajz srednje veličine moze da obezbedi oko 28% referentnog dnevnog unosa.
Kalijum. Neophodan mineral, kalijum je koristan za kontrolu krvnog pritiska i prevenciju srcanih bolesti.
Vitamin K1. Poznat i kao filokinon, vitamin K vazan je za zgrusavanje krvi i zdravlje kostiju.
Folat (vitamin B9). Jedan od vitamina B, folat je vazan za normalan rast tkiva i funkciju celija. To je posebno vazno za trudnice.
Sadrzaj vitamina i biljnih jedinjenja u paradajzu moze se veoma razlikovati izmedju sorti i perioda uzimanja uzoraka.
Glavna biljna jedinjenja u paradajzu su:
Likopen. Crveni pigment i antioksidans
Beta karoten. Antioksidant koji cesto daje hrani zutu ili narandzastu nijansu, beta karoten se u vasem telu pretvara u vitamin A.
Naringenin. Nalazi se u kori paradajza, pokazalo se da ovao jedinjenje smanjuje upale
Hlorogena kiselina. Mocno antioksidativno jedinjenje, hlorogena kiselina moze smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa povisenim nivoima.
Hlorofili i karotenoidi poput likopena odgovorni su za bogatu boju paradajza. Kada zapocne proces sazrevanja, hlorofil se razgradjuje i sintetis karotenoidi
Likopen – najzastupljeniji karotenoid u zrelim paradajzima – posebno se istice kada su u pitanju biljna jedinjenja.
Nalazi se u najvisim koncentracijama u kori. Generalno, sto je paradajz crveniji, ima vise likopena.
Proizvodi od paradajza – poput kecapa, soka od paradajza, paste od paradajza i umaka od paradajza – najbogatiji su prehrambeni izvori likopena.
Kolicina likopena u preradjenim proizvodima od paradajza cesto je mnogo veca nego u svezem paradajzu. Na primer, kecap sesadrzi 10-14 mg likopena na 100 grama, dok jedan mali, svezi paradajz od 100 grama sadrzi samo 1–8 mg.
Međutim, imajte na umu da se kecap cesto konzumira u vrlo malim kolicinama. Stoga ce mozda biti lakse unositi likopena jeduci nepreradjeni paradajz – koji takodje ima mnogo manje secera od kecapa.
Ostale namirnice u vasoj ishrani mogu snazno uticati na apsorpciju likopena. Konzumacija ovog biljnog jedinjenja sa izvorom masti moze povecati apsorpciju i do cetiri puta. Medjutim, ne apsorbuju se svi likopen istom brzinom.
Iako preradjeni proizvodi od paradajza sadrze vise likopena, i dalje se preporucuje konzumiranje svezih, celih paradajza kad god je to moguce.
Konzumacija paradajza i proizvoda na bazi paradajza povezana je sa poboljsanim zdravljem koze i manjim rizikom od srcnih bolesti i raka.
Bolesti srca – ukljucujuci srcane i mozdane udare – najcesci su uzrok smrti na svetu.
Studija na muskarcima srednjih godina povezala je nizak nivo likopena i beta-karotena u krvi sa povecanim rizikom od srcanog i mozdanog udara.
Sve vise studija dokazuje da likopen moze da pomogne u snizavanju loseg holesterola.
Takodje pokazuju zastitni efekat na unutrasnji sloj krvnih sudova i mogu smanjiti rizik od zgrusavanja krvi.
Rak je nekontrolisani rast abnormalnih celija koje se sire izvan njihovih normalnih granica, cesto napadajuci druge delove tela.
Studije su zabelezile vezu izmedju paradajza i proizvoda od paradajza i manje slucajeva karcinoma prostate, pluca i zeluca.
Paradajz se smatra korisnim za zdravlje koze.
Hrana na bazi paradajza bogata likopenom i drugim biljnim jedinjenjima moze zastititi od opekotina od sunca.
Paradajz se generalno dobro podnosi, a alergija na paradajz je vrlo retka.
Alergija
Iako je alergija na paradajz retka, osobe alergicne na polen imaju vecu verovatnocu da budu alergicne na paradajz.
Ljudi sa alergijom na lateks takodje mogu imati alergiju na paradajz.
Paradajz sok
Paradajz sok je popularan napitak koji pruza sirok spektar vitamina, minerala i snaznih antioksidanata.
Posebno je bogat likopenom, mocnim antioksidantom sa impresivnim zdravstvenim benefitima.
Medjutim, neki veruju da sok od paradajza mozda nije toliko zdrav kao ceo paradajz zbog visokog sadrzaja natrijuma koji se nalazi u odredjenim brendovima.
Ovo su nutritivne vrednosti za 1 solju (240 ml) 100% soka od paradajza u konzervi
Kalorije: 41kcal
Proteini: 2 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin A: 22% dnevne vrednosti
Vitamin C: 74% dnevne vrednosti
Vitamin K: 7% dnevne vrednosti
Tiamin (vitamin B1): 8% dnevne vredosti
Niacin (vitamin B3): 8% dnevne vrednosti
Piridoksin (vitamin B6): 13% dnevne vrednosti
Folat (vitamin B9): 12% dnevne vrednosti
Magnezijum: 7% dnevne vrednosti
Kalijum: 16% dnevne vrednosti
Bakar: 7% dnevne vrednosti
Mangan: 9% od dnevne vrednosti
Sok od paradajza moze smanjiti rizik od hronicnih bolesti
Istrazivanje je pokazalo da ishrana bogata paradajzom i paradajz proizvodima poput paradajz soka moze smanjiti rizik od određenih hronicnih bolesti.
Moze smanjiti rizik od srcanih bolesti
Paradajz I paradajz proizvodi sadrze snazne antioksidante, poput likopena i beta-karotena, koji pomazu u smanjenju faktora rizika od srcanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i nakupljanja masti u arterijama.
Moze zastititi od odredjenih vrsta karcinoma
Zbog visokog nivoa korisnih hranljivih sastojaka i antioksidanata, paradajz sok je pokazao antikancerogeno dejstvo u nekoliko studija.
Studije na zivotinjamadokazale su da proizvodi od paradajza mogu imati zastitni efekat protiv raka koze.
Iako je sok od paradajza izuzetno hranljiv i moze ponuditi impresivne zdravstvene benefite, ima i nekih nedostataka.
Njegov najveci nedostatak moze biti to sto je vecina vrsta bogata natrijumom. Mnogi proizvodi od soka od paradajza sadrze dodatnu so – koja povecava sadrzaj natrijuma.
Ishrana sa visokim sadrzajem natrijuma moze biti ne zdrava.
Istrazivanja pokazuju da ishrana bogata natrijumom moze doprineti visokom krvnom pritisku.
Jos jedan nedostatak soka od paradajza je taj sto je ima manje vlakana od celog paradajza. Međutim, sok od paradajza jos uvek sadrzi vise vlakana od mnogih drugih vocnih napitaka poput soka od jabuke i soka od pomorandze.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow