Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Sadrzaj:
Postoji mnogo vrsta pecuraka i svaka ima nesto drugaciji sastav, ali generalno sve se karakterisu malim brojem kcal, i visokim udelom minerala.
Sa pecurkama ne mozete pogresiti. Bez masti, sa malo natrijuma, sa malo kalorija i bez holesterola. Takodje su prepuni vlakana, vitamina i minerala. Nutritivne vrednosti se razlikuju u zavisnosti od vrste pecuraka. Ali u celini, oni su dobar izvor sledećih hranljivih sastojaka.
Antioksidanti pomazu u zastiti tela od slobodnih radikala koji mogu izazvati stanja poput bolesti srca i raka. Takodje vas stite od bolesti koje dolaze starenjem i jacaju vas imuni sistem. Pecurke su bogate antioksidansom zvanim selen.
Beta glukan je oblik rastvorljivih dijetalnih vlakana koji je snazno povezan sa poboljsanjem holesterola i jacanjem zdravlja srca. Takodje moze pomoci vasem telu da regulise secer u krvi, smanjujuci rizik od dijabetesa tipa 2. Veruje se da pecurke bukovace i sitake imaju najefikasnije beta glukane.
Pecurke su bogate vitaminima B grupe: riboflavinom, niacinom i pantotenskom kiselinom. Kombinacija pomaze u zastiti zdravlja srca. Riboflavin je dobar za crvene krvne celije. Niacin je dobar za probavni sistem i za odrzavanje zdrave koze. Pantotenska kiselina je dobra za nervni sistem i pomaze telu da stvara potrebne hormone.
Bakar pomaze vasem telu da stvori crvene krvne celije, koje sluze za isporuku kiseonika po celom telu. Bakar je vazan i za druge procese u telu, poput odrzavanja zdravih kostiju. Cak i nakon kuvanja, 1 solja sampinjona moze da obezbedi oko jedne trecine preporucene dnevne kolicine bakra.
Kalijum je izuzetno vazan kada je rec o radu srca, misica i nerva. U 2/3 solje kuvanih pecuraka ima otprilike onoliko kalijuma koliko u banani srednje velicine.
Pecurke su neverovatno svestrane. Mozete ih pripremiti na toliko nacina i upariti sa mnogo razlicitih sastojaka. Isecite ih sirove i ubacite u salatu, pecite na rostilju, dinstajte ili ispecite. Dodajte ih u supe, sendvice i italijansku hranu.
Isprobajte pecurke na nekoliko nacina uz ove zdrave recepte.
Jednostavna marinada sa raznjicima sa pecurkama na rostilju je samo jedan od tih zdravih recepata. Koristite ih na sledeci nacin kao prilog ili vegetarijansko jelo.
Sastojci
450g sampinjona
Za marinadu:
1/4 solje maslinovog ulja
1/4 solje limunovog soka
1 supena kasika persuna
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1/4 kasicice bibera
1/4 kasicice kajenskog bibera
1-2 cena belog luka
1 kasika balzamiko sirceta
Uputstva
Stavite 10 stapica za raznjice u posudu i prekrijte vodom. Vazno je raznjice dobro namociti najmanje 15 minuta. Stavite sve sastojke za marinadu u blender i pulsirajte nekoliko puta dok marinada ne postane glatka. Isperite pecurke i osusite ih. Prerezite svaku pecurku na pola. Stavite polovine pecurki u veliku zip kesu ili u srednju posudu i sipati marinadu. Tresite kesu dok se sve pecurke ravnomerno ne obloze marinadom. Stavite u frizider i marinirajte 30-45 minuta. Zagrejte svoj rostilj ili gril tiganj na oko 150˚C
Sampinjone nabodite na drvene raznjice koji su bili najmanje 15min u vodi (raznjice ne treba susiti).
Sampinjone stavite na vruc rostilj oko 3 minuta po strani, vodeci racuna da pecurke ne izgore na rostilju. Pecurke su gotove kad postanu mekane, kao sto pecurke treba da budu. Uklonite sa rostilja. Pokrijte folijom da budu topli dok ne budu spremni za posluzivanje.
Umesto da koriste meso ili tofu, pecurke su glavni sastojak ovih pecenih pecurki i rezanca.
Sastojci
Glazura od pecuraka
3 konzerve mariniranih sampinjona
1 kasika ulja
1 kasika vinskog sirceta
2 kasike meda
2 kasike soja sosa
1 kasicica rendanog djumbira
Za rezance I povrce:
1 pakovanje rezanaca
1 kasika maslinovog ulja
2 cena belog luka, mlevenog
1/2 ljute paprike, na kockice
2 snopa brokolija
5 stabljika kelja iseceno na komade
UMAK ZA REZNICE:
1/4 solje soja sosa
2 kasike maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
1 kasika susamovog ulja
1 kasika meda
1 kasicica sriracha ili drugog ljutog sosa
1 kasicica rendanog djumbira
I jos:
seme susama
mladi luk, iseckan
ljuta paprika, seckana
UPUTSTVO:
Zagrejte rernu na 220C i oblozite pleh papirom za pecenje. Sipati sampinjone u ciniju, koje ste predhodno ocistili od prljavstine I prepolovili. Umutite sastojke za glazuru od pecuraka. Sipajte pecurke u pleh oblozen papirom za pecenje i stavite ih u zagrejanu rernu na 15 minuta.
U medjuvremenu, skuvajte rezancepo uputstvu i zagrejte veliku tiganj sa 1 kasikom maslinovog ulja na srednoj vatri. Dodajte mleveni beli luk i ljutu papriku iseckanu na kockice i kuvajte 1 minut. Dodajte brokoli, kelj i so i biber po ukusu i kuvajte dok ne omekša, oko 5 minuta.
Dok se povrce i rezanci kuvaju, umutite sastojke za sos za rezance u ciniji.
U serpu sa brokolijima i keljom dodajte skuvane rezance, dodajte sos i mesajte dok povrce i rezanci ne budu ravnomerno oblozeni sosom.
Stavite deo rezanaca i povrca u posudu i prelijte ih pecenim pecurkama. Ukrasite susamom, ljutom paprikom i zelenim lukom.
Otrovne pecurke je tesko prepoznati u divljini, pa uvek kupujte u pouzdanoj prodavnici prehrambenih proizvoda ili na pijaci. Najcesce vrste koje se mogu naci u prehrambenim prodavnicama su:
Sampinjoni
Lisicarke
Bukovace
Vrganj
Svaki od njih ima jedinstveni izgled i ukus.
Kada birate pecurke, uverite se da se cvrste, da nisu vlazne na dodir i da nemaju plesni. U papirnoj kesi u frizideru mogu se cuvati oko pet dana. Ocistite prljavstinu i lagano ih isperite kada budete hteli da ih upotrebite.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow