Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Pomorandze su zdrav izvor vlakana, vitamin C, tiamina, folata i antioksidanata. Imajte visestruke zdravstvene beneite. Njihovo pravo poreklo nepoznato je, ali smatra da je uzgajanje pomorandži započeto u istočnoj Aziji pre više hiljada godina.
Sadrzaj:
Ovo su hranljivi sastojci koji se nalaze u polovini velike pomoranarandze (100 grama)
Kalorije: 47kcal
Voda: 87%
Proteini: 0,9 grama
Ugljeni hidrati: 11,8 grama
Secer: 9,4 grama
Vlakna: 2,4 grama
Masti: 0,1 grama
Pomorandze se uglavnom sastoje od ugljenih hidrata i vode, sa vrlo malo proteina i masti i malo kalorija. Jednostavni seceri – poput glukoze, fruktoze i saharoze – dominantan su oblik ugljenih hidrata u pomorandzi. Oni su odgovorni za slatki ukus voca. Uprkos sadrzaju secera, pomorandze imaju nizak glikemijski indeks od 31-51. Ovo je mera koliko brzo secer ulazi u krvotok nakon obroka. Niske vrednosti glikemijskog indeksa povezane su sa brojnim zdravstvenim prednostima.
Pomorandze su dobar izvor vlakana. Jedna velika pomoranarandza (184 grama) sadrzi oko 18% referentnog dnevnog unosa. Glavna vlakna koja se nalaze u pomorandzama su pektin, celuloza, hemiceluloza i lignin. Dijetetska vlakna povezana su sa mnogim pozitivnim zdravstvenim efektima, ukljucujuci poboljsano zdravlje organa za varenje, gubitak tezine i holesterol.
Pomorandze su dobar izvor nekih vitamina i minerala, posebno vitamina C, tiamina, folata i kalijuma.
Vitamin C. Pomorandze su odlican izvor vitamina C. Jedna velika pomorandza obezbedjuje preko 100% referentnog dnevnog unosa.
Tiamin. Jedan od vitamina B, takođe nazvan vitamin B1, tiamin se nalazi u sirokoj paleti hrane.
Folat. Takođe poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, nalazi se u mnogim biljnim namirnicama.
Kalijum. Pomorandze su dobar izvor kalijuma. Visok unos kalijuma moze smanjiti krvni pritisak kod ljudi koji vec imaju visok nivo i može smanjiti rizik od srcanih bolesti.
Pomorandze su bogate raznim bioaktivnim biljnim jedinjenjima, za koja se veruje da su odgovorna za mnoge korisne zdravstvene efekte. Dve glavne klase antioksidativnih biljnih jedinjenja u pomorandži su karotenoidi i fenoli (fenolna jedinjenja).
Fenoli
Pomorandze su odlican izvor fenolnih jedinjenja – posebno flavonoida, koji doprinose vecini njihovih antioksidativnih svojstava.
Karotenoidi
Sva citrusna voca sadrze visoke antioksidante karotenoide koji su odgovorni za njihovu bogatu boju.
Limunska kiselina
Pomorandze i drugo citrusno voce sadrže puno limunske kiseline i citrata, sto doprinosi njihovom kiselkastom ukusu. Istrazivanja pokazuju da limunska kiselina i citrati iz pomorandze mogu pomoci u sprecavanju stvaranja kamena u bubregu
Studije na ljudima i zivotinjama pokazuju da je redovna konzumacija pomorandzi korisna za zdravlje.
Bolesti srca su trenutno najcesci uzrok prerane smrti na svetu. Flavonoidi, a posebno hesperidin, u pomorandzama mogu imati zastitne efekte protiv bolesti srca. Klinicke studije na ljudima dokazuju da svakodnevni unos soka od pomorandze tokom cetiri nedelje ima efekat razredjivanja krvi i moze znacajno smanjiti krvni pritisak. Neke studije dokazuju da vlakna takodje igraju ulogu u poboljsanju zdravlja I rada srca. Dokazano je da unos izolovanih vlakana iz agruma, odnosno citrusa, smanjuje nivo holesterola u krvi. Redovna konzumacija pomorandži može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Pomorandze su dobar izvor limunske kiseline i citrata za koje se veruje da pomazu u sprecavanju stvaranja kamena u bubregu. Kalijum citrat se cesto propisuje pacijentima sa kamenom u bubregu. Citrati u pomorandzama imaju slicne efekte.
Anemija je stanje koje karakterise nizak nivo crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, smanjujucii njenu sposobnost prenosenja kiseonika. Cesto je uzrokovan nedostatkom gvozdja. Iako pomorandze nisu bogate gvozdjem, one su odlican izvor organskih kiselina, poput vitamina C, odnodno askorbinske kiseline, i limunske kiseline. I vitamin C i limunska kiselina mogu povecati telesnu apsorpciju gvozdja iz digestivnog trakta. Kada se jedu sa hranom bogatom gvozdjem, pomorandze mogu pomoci u sprecavanju anemije.
Cela pomorandza ili sok od pomorandze
Sok od pomorandze je popularno pice u celom svetu. Jedna od glavnih razlika izmedju cistog cedjenog soka od pomorandze i celih pomorandzi je ta sto sok mnogo manje bogat vlaknima. Jedna solja, odnosno 240 ml, cistog cedjenog soka od pomorandze ima slicnu kolicinu prirodnog secera kao dve cele pomorandže i mnogo je manje zasitan. Kao rezultat, konzumacija vocnih sokova cesto moze postati prekomerna i moze doprineti dobijanju viska kilograma i zdravstvenim problemima. Ovo se posebno odnosi na sok koji sadrzi dodani secer. Iako kvalitetan sok od pomorandze moze biti zdrav u umerenim kolicinama, cele pomorandze su uglavnom mnogo bolji izbor.
Pomorandze nemaju mnogo poznatih stetnih efekata. Neki ljudi imaju alergiju na pomoranarandžu, ali to je retko. Ljudima koji imaju gorusicu, konzumacija pomorandze moze pogorsti simptome. To je zato sto pomorandze sadrze organske kiseline, uglavnom limunsku i askorbinsku kiselinu, vitamin C.
Citrusi rastu na cvetnim drvecima i grmlju. Odlikuje se koznatom korom i belom koricom koja obuhvata socne segmente. Rodom su iz Australije, Nove Gvineje, Nove Kaledonije i jugoistocne Azije. Danas se uzgajaju u tropskim i suptropskim podnebljima sirom sveta. Glavna proizvodna cvorista ukljucuju Spaniju, Brazil, Kinu, SAD, Meksiko i Indiju. Zanimljivo je da se gotovo trecina svih citrusa koristi za proizvodnju sokova. Sve vrste citrusa možete pronacii tokom cele godine. Vrhunaca sezone pomorandzi i grejpa na severnoj hemisferi je izmedju sredine decembra i aprila.
Evo nekoliko popularnih sorti agruma:
Pomorandze: Valensija, Navel, crvena pomorandza
Mandarine: satsuma, klementin, tangor
Limun I limeta
Grejpfrut:
Pročitajte 3 razloga da biste ovo voće dodali u svoju ishranu.
1. Bogati su vitaminima i biljnim jedinjenjima
Citrusi su odlican izvor vitamina C, hranljiih materija koje jacaju imuni sistem i odrzava vasu kozu glatkom i elasticnom. U stvari, samo jedna srednja pomorandza sadrzi sav vitamin C koji vam je potreban u toku jednog dana. Agrumi takodje imaju dobre kolicine drugih vitamina i minerala koji su potrebni vasem telu da bi pravilno funkcionisalo, ukljucujuci vitamine B, kalijum, fosfor, magnezijum i bakar. Pored toga, bogati su biljnim jedinjenjima koja imaju razne zdravstvene prednosti, uključujući antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo. Ova jedinjenja ukljucuju preko 60 vrsta flavonoida, karotenoida i esencijalnih ulja, a odgovorna su za mnoge zdravstvene benefite citrusa.
2.Dobar su izvor vlakana
Citrusi su dobar izvor vlakana. Samo jedna solja pomorandzi sadrzi cetiri grama vlakana. Vlakna imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, ukljucujuci poboljsanje digestivnog zdravlja i pomaganje gubitku tezine.
3. Citrusno voce ima malo kalorija
Ako pazite na unos kalorija, citrusi su dobar izbor. Niskokaloricni su, a sadrzaj vode i vlakana pomaze vam da se ostanete siti. Evo koliko kalorija sadrze glavne vrste citrusi
1 mala klementina: 35
1 srednje pomorandza: 62
1/2 crvenog grejpa: 52
1/2 zutog grejpa: 39
Sok od 1 limuna: 12
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow