POPULARNE DIJETE TOP 10

0 Comments

Najbolje personalne dijete | Nutricionisticki pregled | Magnetno kvantna analiza tela | Paketi za mrsavljenje | Personalni treninzi |
NUTRICIONISTA IZRADA DIJETE
NUTRICIONISTA
062 852 10 10

Popularne dijete, intertnet je preplavljen raznim rezimima ishrane I dijetama, a njihov broj stalno raste. Za zdravo mrsavljenje potrebno je izbalansirani ugljene-hidrate, protein I masti, kao I fizicka aktivnost. Razne dijete sa interneta taj balans  narusavaju i moze izazvati odredjene posledice. Upravo zbog toga jako je tesko izabrati dijetu koja je zdrava, a efikasna. Procitajte ovaj tekst sa TOP 10 najpopularnije dijete.

 DIJETE TOP 10

 

KETO DIJETA

Keto dijeta je svoju slavu dozivela 2019.godine. Ona se zasniva na minimalnom unosu ugljenih hidrata, a oni se zamenjuju mastima.

Da li znate sta se desava u vasem telu tokom keto dijete?

Ugljeni hidrati su covekov glavni izvor energije. Misicima, za njihovu kontrakciju, je neophodna glukoza u krvi. Ali keto dijetom se glukoza ne unosi, ili se unosi u nedovoljnim kolicinama, zato Vas organizam trazi rezerve glikogena. Ali sta se desava kada tih rezerva ponestane? Tada Vas organizam ulazi u stanje ketoze. Ketoza je stanje u kom se masne kiseline, unite keto dijetom, u jetri transformisu metabolickim procesima, gde organizam zeli brzo da dobije energiju. Tada nastaju ketonska tela koje ce telo koristiti kao energiju umesto glukoze. Ali tu energiju iz masnih kiselina je teze dobiti, a u manjoj je kolicini nego energija koja se dobija iz glukoze. 

Da, keto dijetom se moze smrsati, ali da li je to zdrav nacin mrsavljenja? Da li Vas organizam zasluzuje da izmenjeno funkcionise? Da ulaze vise nego sto zaradi? Ovo su neke od posledica keto dijete:

dijete 4

  1. “Keto grip”

Neki od simptoma su: malaksalost, mucnina,povracanje

Zasto se ovo desava?

Upravo zbog nedostatka ugljenih hidrata. Bez ugljenih hidrata telo nema prirodan izvor energije-glukozu, pa se mora prebaciti na masne kiseline, za koje je potrebno dosta energije, a rezultat, u odnosu na trud, nikakav.

Osobe koje imaju dijabetes nebi smele da prate keto rezim ishrane, bez saveta lekara.

Zasto?

Kada osoba sa dijabetesom prati ovaj rezim ishrane, moze uci u stanje kada organizam cuva previse ketona-kiselina koje mogu izazvati sagorevanje masti. To cini krv kiselijom, sto moze osteti bubrege I jetru.

 Da li se ketoacidoza javlja samo kod osoba sa dijabetesom?

Zapravo zabelezeno je slucajeva gde su osobe bez dijabetesa dobile ketoacidozu.

 

Kako prepoznati ketoacidozu?

Simptomi su suva usta, mucnina, cesto mokrenje I neprijatan zadah iz usta.

  • Dijareja

Dijareja moze nastati zbog nedostka vlakana, smanjen unos ugljenih hidrata koji nije nadoknadjen unosom vlakana.

  • JoJo efekat-vracanje kilograma
  • Smanjena misicna masa
  • Povecan rizik od srcanih bolesti I dijabetesa
 
 

HRONO ISHRANA

Hrono ishrana je ishrana koja zabranjuje unos skroba, kao voce i bilo sta slatko. Ono sto je takodje karakteristicno za hrono ishranu jesu obroci u odredjenim vremenskim intervalima. Ljudima na hrono ishrani najteza je prva faza, faza ogranicenja koja traje 28 dana. U tih 28 dana zabranjeno je unosenje mleka, belog brasna, biljnih masti itd. Samo za dorucak je dozvoljen hleb , ali preporuka je integralni, umesto kukuruznog hleba ili hleba sa belim brasnom. 

Hrono ishrana preporucuje manje fizicke aktivnosti. Mane ovakvog nacina ishrane su previse proteina I masti, suzen izbor namirnica, kao I manjak fizicke aktivnosti.

 

PROTEINSKA DIJETA

Proteinska dijeta je zasnovana na unosu proteina, sa manje masti I ugljenih-hidrata. Proteini su odgovorni za brojne vazne funkcije u covekovom organizmu, ukljucujuci hormone i enzime. Proteinska dijeta pomaze u povecanju sitosti, jacanju metabolizma I povecanju misicne mase. Osobe sa bubreznim bolestima ne bi trebale da prete program proteinske ishrane bez preporuke lekara. Visak proteina izlucuje se kroz bubrege sto moze pogorsati njihov rad.

Mane proteinske dijete su: moze biti stetno za bubrege, moze se povecati rizik od srcanih bolesti, moze doci do nedostatka hranljivih materija

Ukratko svaka zdrava dijeta mora da ima proteine, ali I ugljene-hidrate I masti.

 

MEDITERANSKA ISHRANA

Verovatno vam je poznato da je prihvaceno da ljudi koji zive na Mediteranu zive duze I manje obolevaju od kancera I kardiovaskularnih bolesti. Njihova ishrana se zasniva na konzumiranju malo crvenog mesa, secera i zasicenih masti,a puno orasastih plodova, maslinovog ulja, citrusa, ribe i drugog voca I povrca iz tog podnevlja. Mediteranskom ishranom postize se gubitak kilograma, zdravlje srca i mozga, prevencija raka, prevencija i kontrola dijabetesa. Sustina je u manjim a cescim obrocima.

top dijete

UN DIJETA

UN dijeta je dijeta koja je podeljena na cetiri kategorije- ugljeni-hidrati, vitamini, proteini I skrob. Ona traje 90 dana I izgleda tako sto se prvi dan konzumiraju ugljeni-hidrati, drugi dan voce(vitamini), treci dan proteini I cetvrti dan skrob. Taj ritam se odrzava svih 90 dana. Jednom mesecno konzumira se samo voda. UN dijeta se nepreporucuje bez saveta lekara.

 

16/8 DIJETA

16/8 dijeta ukljucuje ograniceno konzumiranje hrane I pica. U toku jednog dana, 8 sati je dozvoljeno jesti, dok preostalih 16h sledi uzdrzavanje od hrane.  

Zasto je dijeta 16/8 popularna?

16/8 dijeta je popularna jer ju je lako slediti I fleksibilna je.

Da li mogu jesti bilo sta u dijeti 16/8?

Da, tokom osam sati koji su namenjeni za jelo mozete jesti sve.

dijete top 10

VEGANSKA DIJETA

Veganska dijeta sadrzi iskljucivo biljne proizvode. Osnove veganskih obroka su krompir, hleb I testenine. Bitno je pravilno isplanirati ovu vrstu dijete. Ako se ne isplanira dobro mogli biste preskociti hranljive sastojke poput vitamina B12, cinka, kalcijuma I gvozdja. Unosenje dovoljno vitamina u veganskoj ishrani najbitnija je kod trudnica, dojilja I male dece.

 

VMA DIJETA

Ova dijeta je osmisljena zbog bolnickih pacijenata na Vojnomedicinskoj akademiji koji su morali brzo da smrsaju zbog operacija. VMA dijeta se sastoji iz tri obroka, bez uzina, koja su u razmaku od 4-5 sati. VMA dijeta zabranjuje unos secera i alkohola, dok se so unosi u minimalnim kolicinama. Preporuka je unosenja oko 2l vode.

 

DIJETA SA JAJIMA

U ovoj dijeti izbaceni su ugljeni-hidrati, dok su najzastupljeniji proteini.  Bas kao I proteinske dijete, izvori energije se traze iz proteina, a slicno je I kod keto dijete. U dijeti sa jajima glavni izvor proteina su upravo jaja, kuvana jaja.

 

KUPUS DIJETA

Kupus dijeta traje 7 dana. Ova niskokaloricna dijeta ima vise verzija, ali svakoj je jedno zajednicko- supa od kupusa. U toku ove dijete uglavnom ste siti, ali ovom dijetom povecavate rizik od vracanja kilograma I gubitak misicne mase.e

Categories: