Sargarepa

0 Comments

Hrskava je, ukusna i izuzetno hranljiva. Sargarepa je posebno dobar izvor beta karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. 

 

SARGAREPA

 

One takodje imaju brojne zdravstvene benefite. Sargarepa je odlicna za mrsavljenje, dobar vid i snizavanje holesterola u krvi. 

sargarepa

Njihovi karotenski antioksidanti povezani su sa smanjenim rizikom od raka. 

 

Nutritivne vrednosti

 

Sadrzaj vode u sargarepi krece se od 86–95%, a jestivi deo sastoji se od oko 10% ugljenih hidrata. 

Sargarepa sadrzi vrlo malo masti i proteina. 

Nutritivna vrednost za dve male do srednje sirove sargarepe, odnosno 100 grama su: 

Kalorije: 41kcal 

Voda: 88% 

Proteini: 0,9 grama 

Ugljeni hidrati: 9,6 grama 

Secer: 4,7 grama 

Vlakna: 2,8 grama 

Masti: 0,2 grama 

 
Ugljeni hidrati 

 

Sargarepa se uglavnom sastoji od vode i ugljenih hidrata. 

Ugljeni hidrati se sastoje od skroba i secera, kao sto su saharoza i glukoza. 

Takođe su relativno dobar izvor vlakana, jer jedna sargarepa srednje veličine (61 grama) daje 2 grama. 

Sargarepa se nalazi na niskom nivou u glikemijskom indeksu , sto je mera koliko brzo hrana podize secer u krvi nakon obroka. 

Njihov glikemijski indeks se krece od 16–60 – najnizi za sirovu sargarepu, malo veci za kuvanu, a najvisi za pire. 

Unosenje hrane sa niskim glikemija povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima i smatra se posebno korisnim za ljude sa dijabetesom.  

 

Vlakno 

 

Pektin je glavni oblik rastvorljivih vlakana u sargarepi (8). 

Rastvorljiva vlakna mogu smanjiti nivo secera u krvi usporavajuci varenje secera i skroba. 

Takodje mogu hraniti dobre bakterije u crevima, sto moze dovesti do poboljsanja zdravlja i smanjenog rizika od bolesti. 

Odredjena rastvorljiva vlakna mogu da ostete apsorpciju holesterola iz vaseg digestivnog trakta, smanjujuci holesterol u krvi. 

Glavna nerastvorljiva vlakna u sargarepi su celuloza, hemiceluloza i lignin. Nerastvorljiva vlakna mogu smanjiti rizik od zatvora i pospesiti redovno praznjenje creva. 

 

Vitamini i minerali 

 

Sargarepa je dobar izvor pojedinih vitamina i minerala, posebno biotina, kalijuma i vitamina A (iz beta karotena), K1 (filokinon) i B6. 

Vitamin A: Sargarepa je bogata beta karotenom, koji vase telo pretvara u vitamin A. Ovaj hranljivi sastojak promovise dobar vid i vazan je za rast, razvoj I normalno funkcionisanje imunog sistema. 

sargarepa

Biotin: Vitamin B grupe, poznat i kao vitamin H, biotin igra vaznu ulogu u metabolizmu masti i proteina. 

Vitamin K1: Poznat i kao filokinon, vitamin K1 je vazan za koagulabilnost krvi i moze promovisati zdravlje kostiju. 

Kalijum: Neophodan mineral, kalijum je vazan za kontrolu krvnog pritiska. 

Vitamin B6: Grupa srodnih vitamina, B6, ucestvuje u pretvaranju hrane u energiju. 

 

Ostala biljna jedinjenja 

 

Sargarepa nudi mnoga biljna jedinjenja, ukljucujuci karotenoide. 

To su supstance sa snaznom antioksidativnom aktivnóscu koje su povezane sa poboljsanom imunom funkcijom i smanjenim rizikom od mnogih bolesti, ukljucujuci bolesti srca, razne degenerativne bolesti i odredjene vrste raka. 

Beta karoten, glavni karoten u sargarepi, se pretvoriti u vitamin A u vasem telu. 

Medjutim, ovaj postupak konverzije moze se razlikovati od pojedinca. Jedenje masti sa sargarepom moze vam pomoci da apsorbujete vise beta karotena. 

Glavna biljna jedinjenja u sargarepi su: 

Beta karoten: Narandzasta šsargarepa je veoma bogata beta karotenom. Apsorpcija je bolja (do 6,5 puta) ako se šargarepa kuva. 

Alfa-karoten: antioksidans koji se, poput beta karotena, delimicno pretvara u vitamin A u vasem telu. 

Lutein: Jedan od najcescih antioksidanata u sargarepi, lutein se pretezno nalazi u zutoj i narandzastoj sargarepi i vazan je za zdravlje ociju. 

Likopen: Svetlocrveni antioksidans koji se nalazi u mnogo voca crvene boje, kao i povrcu, ukljucujuci crvenu i ljubicastu sargarepu, likopen moze smanjiti rizik od raka i bolesti srca. 

Poliacetileni: Nedavna istrazivanja su identifikovala bioaktivna jedinjenja u sargarepi koja mogu pomoci u zastiti od leukemije i drugih vrsta karcinoma. 

Antocijanini: Ovo su mocni antioksidanti koji se nalaze u sargarepi tamne boje.

 

Zdravstveni benefiti sargarepe

 

Veliki deo istrazivanja sargarepe fokusirao se na karotenoide. 

 

Smanjen rizik od nastanka raka 

Ishrana bogata karotenoidima moze pomoci u zastiti od nekoliko vrsta karcinoma. 

To uključuje karcinom prostate, debelog creva i zeluca. 

Zene sa visokim nivoom karotenoida u cirkulaciji takodje mogu imati smanjen rizik od raka dojke. 

Danasnja istrazivanja sugerisu da bi karotenoidi mogli da zastite od raka pluca, ali novija istrazivanja nisu to utvrdila. 

 

Smanjiuje nivo holesterola u krvi 

Visok holesterol u krvi dobro je poznat faktor rizika za bolesti srca. 

Unos sargarepe povezan je sa nizim nivoima holesterola. 

 

Za MRSAVLJENJE 

Kao niskokaloricna hrana, sargarepa moze povecatii sitost i smanjiti unos kalorija u sledecim obrocima. 

 Iz tog razloga je nutricionisti cesto dodaju u njihove dijete kao dodatak. 

Zamena visokokaloricnih, preradjenih grickalica i obroka, za obroke I grickalice na bazi povrca moze vam pomoci da smanjite ukupan unos kalorija i dovede do zdravog gubitka kilograma. 

Ljubicasta sargarepa dobar je izvor rastvorljivih vlakana koja pomazu u smanjenju apetita i unosa hrane povecavanjem  hormona koji proizvode osecaj sitosti poput peptida II. 

Studija na 100 zena pokazala je da su se one koje su za rucak pojele 1,6 solja (200 grama) sargarepe osecale znatno sitije i jele znatno manje tokom ostatka dana u poredjenju sa zenama koje nisu jele sargarepu. 

Jedno veliko istraživanje na vise od 124.000 ljudi povezalo je povecani unos hrane bogate antocijanima, poput ljubicaste sargarepe, sa vecim gubitkom tezine i kod muskaraca i kod zena 

 

Za zdrave oci

Ljudi sa niskim nivoom vitamina A cesce imaju nocno slepilo, stanje koje se moze smanjiti jedenjem sargarepe ili druge hrane bogate vitaminom A ili karotenoidima. 

Karotenoidi takođe mogu smanjiti rizik od starosne degeneracije makule. 

Bebi sargarepa 

Bebi sargarepa je sve popularnija grickalica. 

Dve vrste sargarepe zovu se bebi sargarepa, sto moze dovesti u zabludu. 

S jedne strane, bere se obicna sargarepa, dok je jos uvek mala. 

S druge strane, postoje bebi sagarepe, koje su, zapravo, delovi od vece sargarepe koji su masinski iseceni na zeljenu velicinu, zatim oljusteni, polirani i ponekad isprani u malim kolicinama hlora pre pakovanja. 

Vrlo je mala razlika u hranljivim sastojcima izmedju obicne i bebi sargarepe, i one  imaju iste zdravstvene efekte. 

Categories: