Nutricionista
Nutricionista Beograd
Nutricionista Beograd
Skampi su jedna od najcesce koriscenih vrsta morskih plodova. Prilicno su hranljivi i pruzaju velike kolicine odredjenih hranljivih sastojaka, kao sto je jod, koga nema u mnogim drugim namirnicama. Detaljnije o skampima procitajte u nastavku testa.
Sadrzaj:
S druge strane, neki ljudi tvrde da su skampi nezdravi zbog visokog sadrzaja holesterola.
Pored toga, uobicajeno je verovanje da skampi uzgajani na farmi mogu imati neke negativne zdravstvene efekte u poredjenju sa divljim ulovljenim skampima.
Skampi imaju malo kalorija, a bogati su hranjivim sastojcima
Imaju prilicno malo kalorija, pruza samo 84 kalorije u obroku od 85 grama i ne sadrzi ugljene hidrate. Otprilike 90% kalorija u skampima dolazi iz proteina, a ostatak iz masti.
Pored toga, ista kolicina porcije pruza vise od 20 razlicitih vitamina i minerala, ukljucujuci 50% dnevnih potreba za selenom, mineralom koji moze pomoci u smanjenju upala i promociji zdravlja srca.
Evo hranljivih sastojaka u obroku od 85 grama:
Kalorije: 84kcal
Proteini: 18 grama
Selen: 48% dnevne doze
Vitamin B12: 21% dnevne doze
Gvozdje: 15% dnevne doze
Fosfor: 12% dnevne doze
Niacin: 11% dnevne doze
Cink: 9% dnevne dozee
Magnezijum: 7% dnevne doze
Skampi su takodje jedan od najboljih izvora joda, vaznog minerala kojeg mnogi ljudi imaju malo. Jod je potreban za pravilno funkcionisanje stitne zlezde i zdravlje mozga.
Skampi su takodje dobar izvor omega-6 i omega-3 masnih kiselina, pored antioksidanata astaksantina, koji mogu imati razne zdravstvene benefite.
Skampi su cesto na losem glasu zbog visokog sadrzaja holesterola.
Porcija od 85 grama sadrzi 166 mg holesterola. To je gotovo 85% vise od kolicine holesterola u drugim vrstama morskih plodova, poput tune.
Mnogi ljudi se plase namirnica sa visokim holesterolom zbog uverenja da povecavaju holesterol u vasoj krvi i tako podsticu razvoj bolesti srca.
Međutim, istrazivanja pokazuju da ovo mozda nije slucaj kod vecine ljudi, jer je samo cetvrtina populacije osetljiva na holesterol u ishrani.
Uostalom, holesterol u ishrani moze imati samo mali uticaj na nivo holesterola u krvi.
To je zato sto vecinu holesterola u krvi proizvodi jetra, a kada jedete hranu bogatu holesterolom, jetra proizvodi manje.
Stavise, skampi sadrze nekoliko hranljivih sastojaka koji zapravo mogu da poboljsaju zdravlje, kao sto su omega-3 masne kiseline i antioksidanti astaksantina.
Jedno istrazivanje pokazalo je da su odrasli koji su jeli 300 grama skampa dnevno povecali nivo dobrog holesterola za 12%, a trigliceride smanjili za 13%. Oboje su vazni faktori za smanjenje rizika od srcanih bolesti.
Druga studija otkrila je da je 356 zena koje su redovno konzumirale morske plodove, ukljucujucii skampe, imale znatno nize nivoe triglicerida i krvnog pritiska u poredjenju sa onima koje morske plodove nisu ukljucivale u svoju ishranu.
Istrazivanje je takodje pokazalo da ljudi koji redovno konzumiraju skampe nemaju veci rizik od srcanih bolesti u poredjenju sa onima koji ih ne jedu.
Primarni tip antioksidansa u skampima je karotenoid zvan astaksantin.
Astaksantin je komponenta algi koju racici konzumiraju. Iz tog razloga, skampi su glavni izvor astaksantina. U stvari, ovaj antioksidans je odgovoran za crvenkastu boju skamp.
Kada konzumirate astaksantin, on moze pomoci u zastiti od upale sprecavanjem slobodnih radikala da ostete vase celije. Proucavan je zbog njegove uloge u smanjenju rizika od nastanka nekoliko hronicnih bolesti.
Prvo, mnoge studije su otkrile da astaksantin moze pomoci u jacanju arterija, sto moze smanjiti rizik od srcanog udara. Takodje moze pomoci u povecanju nivoa dobrog holesterola, vaznog faktora u zdravlju srca .
Pored toga, astaksantin moze biti koristan za zdravlje mozga. Njegova antiinflamatorna svojstva mogu spreciti ostecenje mozdanih celija koje cesto dovodi do gubitka pamcenja i neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti.
Upotreba antibiotika u skampima uzgajanim na farmama
Zbog velike potraznje za skampima u SAD-u, one se cesto uvoze iz drugih zemalja. Vise od 80% racica konzumiranih u SAD dolazi iz inostranstva, iz zemalja poput Tajlanda, Indije i Indonezije.
Iako ovo pomaze povecanju pristupa skampima, vecina rakova iz uvoza se uzgaja na farmi, sto znaci da se uzgaja u industrijskim rezervoarima.
Morski plodovi uzgajani na farmama cesto se lece antibioticima zbog velike podloznosti bolestima. Medjutim, neke zemlje ne dozvoljavaju upotrebu antibiotika u skampima i drugim morskim plodovima.
Jedno istrazivanje koje je istrazivalo sadrzaj antibiotika u skampima kupljenih u SAD-u otkrilo je da uzorak uzgajanih skamapa na farmi sadrzi sulfadimetoksin, antibiotik koji nije dozvoljen za upotrebu u skampima u SAD-u.
Nije potvrdjeno da upotreba antibiotika u skampima ima neke vece stetne efekte na zdravlje. Medjutim, to moze dovesti do rezistencije na antibiotike, sto moze prouzrokovati izbijanje bolesti koje ne reaguju na lecenje antibioticima.
Ako ste zabrinuti zbog antibiotika u skampima, najbolje je da se odlucite za divlje ulovljene skampe, koji se nikada ne lece antibioticima.
Skampi su svrstane u osam vodecih alergija na hranu, zajedno sa ribom, kikirikijem, orasima, psenicom, mlekom i sojom.
Najcesci pokretac alergija na skampe je tropomiozin, protein koji se nalazi u skampima. Ostali proteini u skampima koji mogu izazvati alergijsku reakciju ukljucuju arginin kinazu i hemocijanin.
Simptomi alergija na skampe se razlikuju, a mogu ukljucivati peckanje u ustima, probavne probleme, nazalnu kongestiju ili kozne reakcije nakon jedenja.
Neki ljudi sa alergijama na skampe mogu imati i anafilakticke reakcije. Ovo je opasna, iznenadna reakcija koja na kraju moze dovesti do napada, nesvesti, pa cak i do smrti ako se odmah ne leci.
U nekim slucajevima cak i isparenja od kuhanja skampa mogu izazvati reakciju. Dakle, oni sa alergijama na skampe takodje moraju izbegavati situacije u kojima mogu doci u indirektan kontakt sa njima.
Vazno je odabrati visokokvalitetne, sveze skampe koji nisu osteceni, zarazeni ili kontaminirani.
Kada kupujete sirove skampe, uverite se da su cvrsti. Pocrnele ivice ili crne mrlje na skampima mogu ukazivati na gubitak kvaliteta.
Pored toga, sirove i kuvane skampe treba da imaju blagi, „okeanski“ ili slani miris. Skampi sa mirisom ribe ili amonijaka verovatno su pokvareni i nesigurni za konzumiranje.
Takodje proverite da li su vasi skuvani skampi cvrste teksture i bele sa blagom crvenom ili ružicastom bojom.
Pored toga, vazno je da skampe kupite od upucenog dobavljaca koji moze da odgovori na vasa pitanja o zemlji porekla i praksi rukovanja skampima.
Skampi mogu imati razne zdravstvene prednosti. Skampi sadrze nekoliko vitamina i minerala, takodje dobar su izvor proteina. Jedenje skampa takodje moze poboljsati zdravlje srca i mozga zbog sadrzaja omega-3 masnih kiselina i antioksidansa astaksantina.
Iako su skampi bogati holesterolom, nije utvrdjeno da imaju negativan uticaj na zdravlje srca. Jedenje skampa moze zapravo pomoci u smanjenju nivoa triglicerida i loseg holesterola.
Uprkos zdravstvenim koristima skampa, postoje neke zabrinutosti oko kvaliteta uzgajanih na farmama, kao sto je potencijalna kontaminacija antibioticima.
Sve u svemu, skampi su zdrava hrana koja se dobro moze uklopiti u uravnotezenu ishranu.
Nutricionista Beograd |Design & Developed by VW Themes
srcoll arrow